piatok 26. júla 2019

Zásoby džemu doplnené

V úvode sa  vám chcem veľmi poďakovať  za milé komentáre k predchádzajúcim príspevkom ...  Každý jeden mi robí obrovskú radosť ... :)

Džem z čiernych ríbezlí varím každoročne z piatich litrov šťavy.    Už to mám vyskúšané, že počas roka sa minie ... Áno, veľa rozdám ako darček, veľa používam do pečenia, hlavne vianočného, no a zvyšok spotrebujeme sami ...  Také nedeľné raňajky s nadýchanou vianočkou natretou kvalitným maslom a džemom, k tomu kakavko  a rozprávka z rozhlasu ...  užívam si to  ...  :)


A ešte sme s Katkou založili ríbezľové vínko ...  taký sladký cuciak na zimu ...  :)

Prajem všetkým krásny víkend ...
vaša Laura ♥

19 komentárov:

  1. Džem z černého rybízu mám taky moc ráda. Je pikantní.
    Hezký den,Lauri!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ano, je to presne on ... aj v receptoch na zákusky sa píše "pikantný džem" ... má skvelú chuť ... a pohrávam sa s myšlienkou pridať do malej dávky aj chili ... podporiť ešte tú pikantnosť ... recept na jahodový s chili som videla, neskúšala ... Hanička, maj pekný deň ... L.

      Odstrániť
  2. Laury, džem z černého rybízu už jsem dlouho neochutnala. U nás frčí třešňový hahahahaha, no jak jinak. Taky jej už rozdávám jako dárky. Měj pěknou sobotu.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marti, čerešňový som robila len raz ... tiež chutil ...ale keďže máme dosť iných surovín a čerešňa vyschla ....Maj krásne dni ... pa L.

      Odstrániť
  3. Lauro také dělám džemy. Začínám meruňkovým, kdy koupím několik kg meruněk. Pak nastupují třešně - třešňový džem podle receptů z Šumavy. Recepty jsem našla na netu - jeden je s meduňkou a druhý je s přídavkem jiného ovoce. Dává se 1 nebo 2 kousky ovoce, které třešňový džem ohromně zvedne. Pak už jde kombinace červený rybíz josta, pak jen josta s jablkem, a naposledy ostružina. Bože, jsou úžasné. Jste hospodyně a máte ráda dobré jídlo jak já. Zdraví Iwka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Iwka, ste šikovná ... ja toľko druhov nerobím ... ale vymýšľam rada, experimentujem ... teraz s cuketou na spôsob džemu s rôznymi príchuťami ... Prajem krásny deň ... L.

      Odstrániť
  4. Lauro, černý rybíz nemám, ale džem z něj určitě chutná. Já letos poprvé žádný nedělala, protože jich máme ještě dost z loňska.
    Přeji příjemnou neděli. D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru, treba minúť najskôr staršie ... u nás sa džem používa hlavne na pečenie a potom do jogurtu ... na chlebík, ako voľakedy vôbec, ešte na vianočku ako som napísala - občas ... Dáška, pozdravujem ... L.

      Odstrániť
  5. Môj najobľúbenejší džemík♥ Je najlepší na koláče aj žerbový s ním robím, je oveľa chutnejší ako so slivkovým.
    Prajem krásnu nedeľu!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Any, tiež máme ríbezlový najradšej ... prajem pekný týždeň ... L.

      Odstrániť
  6. Černého rybízu máme jen trochu na jídlo. Džem musí být skvělý.
    U nás je letos nejvíc zatím meruňkového, meruněk bylo dost a ne moc vzhledné, do džemu akorát.
    Hezkou neděli.
    Ilona

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marhuľový džemík je skvelý ... ja zas nemám marhule ...
      Ríbezle, akékoľvek sa dajú ľahko namnožiť ... stačí vrcholoví odrezok (asi 30 cm) strčiť do zeme a zalievať a zalievať ... pustí korienky a máš nový kríček ríbezli ... teda o dva, tri roky ... ked sa rozrastie ... papa ... L.

      Odstrániť
  7. Miluji vše, co je společné s černým rybízem, včetně čaje.
    Krásnou neděli, Lauro :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Simi ... čaj je tiež vynikajúci ... a vraj listy majú ešte väčšiu silu, ako plody ... takže, veľa som ich nasušila ... zima je dlhá ... :) maj sa fajn ... L.

      Odstrániť
  8. Lauro!!!
    Kam ses mi ztratila???
    Dnes jsem tě zahlédla někde v komentářích..
    Tak jsem se znovu zaregistrovala......
    Džemík z černého rybízu- ňamka!!!
    My jej měli maloučko- tak byl sněden!! :o))
    Měj se moc hezky Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, som tu ... ale mám akési horšie obdobie ... menej uverejňujem, ešte menej komentujem ... myšlienky utekajú niekde inde ... ale sledujem všetkých, aj komentáre k mojim príspevkom si vždy prečítam a som vďačná za každý jeden ... Maj sa prekrásne ... L.

      Odstrániť
  9. ...že vraj sladký cuciak...to som teda v súvislosti s vínkom ešte nepočula :-):-).Aj som sa zasmiala. Ale aj takéto "lakocinky" prispievajú k domácej pohode, presne tak ako píšeš o nedeľnom ráne s domácim džemom.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Monika, ano, tak to s Katkou voláme ... primerane sladké vínko (otázka je, čo je primerane ... hi hi ... ), ktorého sa nedá vypiť veľa, inak bolí hlava ... Ale pohárik večer k dobrému filmu určite neuškodí ... cuckáme ho po troške ...
      Preto sa aj volá ... dezertné víno ... :) prajem pekný dník ... L.

      Odstrániť
  10. Lauri,
    džemík vyzerá výbornekedysi som ho robievala s červených, čiernych bolo málo... teraz nie sú žiadne :-)
    Ríbezlák si radi dávame so svokrušou...
    Maj sa pekne, pá

    OdpovedaťOdstrániť