piatok 26. apríla 2019

Tradícia v kuchyni

Keď minule boli u nás naši mladí,  bola sobota ... Uvarila som suchú fazuľu na kyslo a zemiakové placky, u nás ich voláme bapky  ... No najedli sa viac ako dosýta ...  :)))


Dnes sa takéto jedlá "starých materí" vraj už nevaria ... Viem, nie je to varenie podľa zásad zdravej výživy, ale poviem si, že keď je to s mierou a nie často, ani smažené bapky neuškodia.  Ale tá chuť a hlavne  vôňa určite stoja za hriech ...  :)


Zablúdila som v myšlienkach do detských čias ... soboty ešte boli pracovné,  vyučovanlo sa aj v školách . U nás bola kyslá fazuľa s bapkami  k obedu každučkú sobotu.  Nikdy sa mi neobjedli  ...  Varievala starká, ktorá  žila s nami ... Po obede som sa usadila k rádiu a počúvala som rozhlasové hry pre mládež ... Tie chvíle som milovala ... Až potom som šla pomáhať so sobotným upratovaním ... to ma už bavilo menej ... :)))

Ďakujem za nahliadnutie a prajem krásny víkend ...
vaša Laura ♥

6 komentárov:

  1. Lauri, taky je děláme a všichni si pochutnáváme. Fazolačku musím brzy udělat. Měj se prima -u nás dnes koprovka s vejcem k obědu, manžel asi s knedlíkem, já si dám bez ničeho.Máme po dešti- přeji hezký víkend.Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Boli sme dnes na chate a potrebovala som urobiť niečo rýchle ... tak som urestovala kuraciu pečeň na cibuľke ... s čerstvým chlebom a uhorkou ... Rýchle a dobré ... chutilo nám ... Hanka, pozdravujem ... L.

      Odstrániť
  2. Laury, i já je často dělám. Někdy doplňuju masovou směsí. Já se řídím tím, na co má tělo chuť. Dnes budeme mít koprovku s vejcem a knedlíkem jako Hanka :-) Měj pěkný víkend.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kôprovku by som si veru dala ... V skleníku už kôpor máme, veru v týždni urobím ... Súhlasím s tvojim tvrdením, že telo si samo pýta, čo mu chýba ... skúsila som na vlastnej koži ... Marti, prajem peknú nedeľu ... L.

      Odstrániť
  3. Dělám je také ( po našem bramborák a nebo brammborka). Moje mamka dělávala ještě tzv.kramfleky. Těsto podobné jako na bramboráky, ale dá se víc mouky a peče se přímo na plotně, kterou mamka potřela tukem. Byly tenké, potřely se máslem a srolovaly jako palačinka - to byla dobrota. A nebo se roztrhaly na kousky a k ním se přidaly teplé škvarky :-). Kramfleky já nedělám, protože plotnu, na které by se daly dělat, nemám. Tak jen vzpomínám.
    Hezký den! A zatím nám nezapršelo a nezapršelo.
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. U nás sa takto na platni robia lokše ... sú zo zemiakového cesta, z varených zemiakov ... a tiež ich nerobím kvôli chýbajúcej platni ... Kramfleky mi je ale známe slovo ... určite som ho niekde už počula, ale keby sa ma niekto spýtal čo to je, tak neviem ... Až teraz ... zas som o čosi múdrejšia ... Hanka maj krásnu nedeľu ... pa L.

      Odstrániť