štvrtok 4. apríla 2019

Pohánka s hubami šitake

Poznáte to ...  práca, vybavovačky, návšteva lekára ... proste zhon a po príchode domov treba  rýchlo, rýchlo ...  niečo pripraviť pod zub.  U mňa zvyčajne príde na rad pohánka ... 
Iste už viete, že je pre naše zdravie veľmi prospešná a preto ju treba zaradiť do jedálneho lístka aspoň občas.    Naši doma si už na ňu zvykli a majú ju radi ...
Jedlá z pohánky sú veľmi variabilné.  Mimoriadne jednoduchá je aj príprava. Pohánku stačí opláchnuť pod tečúcou vodou a variť ju v 1,5 násobku vody približne 5-6 minút. Na ďalšie spracovanie je tak pripravená veľmi rýchlo.
Dnes som urobila pohánku s hubami šitake a so šunkou. 



Budeme potrebovať pre 4 osoby :

1  šálku pohánky   (3dl)
1 balenie húb šitake
100 - 150 g kvalitnej šunky
zväzok jarnej cibuľky
trochu oleja
soľ, korenie

Ja som dnes robila len pre dvoch ... preto je na fotkách menej surovín. 
Najskôr som dala variť pohánku. Odmerané množstvo som premyla a v rajničke som ju zaliala vodou (asi 1 cm nad pohánku). Posolila a priviedla k varu.  Za občasného miešania som ju varila kým sa voda vstrebala a pohánka zmäkla ... Treba ochutnať a ak je ešte tvrdá, treba priliať trochu vody a pokračovať vo varení. 
Medzi tým som nakrájala jarnú cibuľku, huby a šunku.
Na troche oleja som potom restovala cibuľu, pridala som huby a šunku, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti.  Po chvíli praženia som to podliala trochou vody a dusila huby do zmäknutia.  Mali by však ostať chrumkavé.
Nakoniec som do panvice pridala pohánku,  premiešala a spolu prehriala. 
Rýchly a chutný pokrm hotový do 30 minút aj s prípravou ... 
Na tanieri možno posypať trochou parmazánu.

Ak ste pohánku ešte neochutnali, treba skúsiť.  Ona má špecifickú vôňu, nie však nepríjemnú. Dá sa na ňu bez problémov zvyknúť.  Naše staré matere vedeli čo je dobré a prospešné, varievali pohánku často.  Určite použili huby z našich lesov, ale čo už ...  v lete urobím z dubákov ...   :)))
 Tak vám prajem dobrú chuť ...

vaša Laura ♥


8 komentárov:

  1. Ja mám pohánku rada. Občas ju pripravím, nie však často. Krásny víkend Ti prajem♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež by som ju mohla jesť častejšie, aspoň raz v týždni ... posnažím sa ... Any, maj sa fajn ... L.

      Odstrániť
  2. Pohánku robím veľmi často, na sladko aj na slano. Určite aj takáto verzia by mi chutila, aj keď v mojom prípade asi bez šunky, ale myslím, že údené tofu by ju mohlo nahradiť. Prajem pekné víkendové dni.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tofu bude úplne skvelé ... Vidíš, ja pohánku na sladko vôbec nerobím ... niekedy vyskúšam. Monika, prajem krásny víkend ... L.

      Odstrániť
  3. Pohanku jsem ještě nikdy doma do jídelního lístku nezařadila. Ale proč to nezkusit, když Tvůj recept vypadá dobře.
    Já si občas kupuji chléb s pohankou.
    Hezký den, Lauri!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka, som presvedčená, že by ti pohánka chutila ... chlieb s pohánkou nepoznám, u nás taký nepečú ... prajem ti pekné dni ... L.

      Odstrániť
  4. Lauri,
    to vyzerá báječne. Rada vyskúšam. Ja doma pripravujem len pohánkovú kašu (instantnú) a čaj :-)
    Zato zásoby rôznych húb mám neúrekom. Ja dnes varím s Judášovým uchom (samozber)...
    Pekný deň,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Instantnú kašu by som určite nahradila kašou z pravej pohánky ... budeš to mať bez chémie a časovo uvarenie pohánky nie je až také náročné. Aďka, daj dáky dobrý recept z húb na blog ... poteším sa mu ... Maj sa dobre ... pa L.

      Odstrániť