pondelok 1. apríla 2019

1. apríl je za nami ...

Dali ste sa dnes nachytať ?  Ja nie ... už ma to ani nenapadne ... ale v mladších rokoch, v pracovnom kolektíve sme sa veru v tento deň nasmiali ...  Boli sme dobrá partia, vedeli sme si urobiť srandu z druhého, ale aj zo seba ...  Dnes je doba už veľmi vážna ...

                                                    zdroj: internet

V stredoveku sa začiatok roka oslavoval 25. marca. Oslavy trvali 8 dní, teda vyvrcholili 1. apríla. Potom sa ale zaviedol Gregoriánsky kalendár a Nový rok sa posunul na 1. januára.
Avšak v tých dňoch nemali internet ani televízor, z ktorých by sa ľudia dozvedeli, že Nový rok sa už oslavuje inokedy. Novinky sa šírili po ľuďoch, ktorí chodili peši z dediny do dediny, a tak sa bežne stávalo, že sa správy dozvedeli až o niekoľko rokov neskôr. No a niektorí ľudia sa jednoducho rozhodli, že budú oslavovať Nový rok tak ako vždy, teda 1. apríla. Týchto staromódnych tvrdohlavcov väčšina ľudí volala “blázni” a robila si z nich žarty.
Tieto vtipy sa časom vyvinuli do tradície a šírili sa po celom svete. A tak majú mnohé národy tradičné žartíky, ktoré vyvádzajú svojim priateľom a rodine na 1. apríla.

Tak toľko na dnes ... majte krásny a úspešný štvrtý mesiac v roku ...
vaša Laura ♥

8 komentárov:

  1. Ano, je pravda že v dřívějších letech se to tak nějak víc drželo. Já si včera na apríla vzpomněla až večer ;)
    Hezký den, Ilona

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ilonka, tiež som si na význam včerajšieho dňa spomenula večer pri počúvaní rozhlasu ... ale u nás je 1. apríl aj Deň vtákov ... tento jeho význam sa mi páči viac ... Maj pekné dni ... L.

      Odstrániť
  2. Ja som sa nenechala nachytať a ani sa veru o to nikto nepokúšal. Kedysi sme to bežne robili, akosi sa to už vytráca. Máš pravdu, doba je akási vážna. Stráca sa zmysel pre humor. Ktovie čím to bude :-) A možno iba starneme. Naozaj neviem. Tak veselý aj dnešný deň prajem♥

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Teraz majú ľudia existenčné starosti, mladí riešia hypotéky, ako uživiť seba, rodinu, z čoho ísť na dovolenku ... My sme to mali určite ľahšie ... istá práca, podnikové byty, dovolenky s príspevkom od zamestnávateľa ... Boli sme skromnejší a stačilo nám to ... Any, maj sa dobre ... pa L.

      Odstrániť
  3. Laury, ano i já si pamatuji dobu, kdy mě přátelé a spolupracovníci nachytali. Dnes ani pořádně nevím, že je apríl. Jen jsem včera četla možná zprávy o něco pozorněji. Měj krásný den.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marti, a či to nebude tým, že veselú myseľ máme po celý rok ... :)
      Maj sa krásne ... L.

      Odstrániť
  4. Laury, děkuju za vysvětlení Apríla. O tom jsem neměla ani tušení :)
    Měj prima dny, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som netušila prečo a ako tento "sviatok" vznikol ... Darmo, prostredníctvom internetu saa vzdelávame celý život ... Peti, maj sa fajn ... L.

      Odstrániť