sobota 23. februára 2019

Nekvasený chlieb, výborný pri chudnutí

Dnes vám  ponúkam recept, ktorý som našla pred niekoľkými rokmi na jednom webe o chudnutí ... Nie je to chlebík pre každého ...tento chlebík nekysne, je ťažký, hutný a na dlho vás zasýti. Teda nič pre tých, ktorí majú radi nadýchané ľahké chleby ako pampúšik ... :) Je veľmi chutný a vonia po hubách.  My ho s Katkou máme veľmi radi .

Budeme potrebovať :

400 g  celozrnnej múky
400 g  ražnej múky
1 balík ovsených vločiek  (400-500g)
1 balenie  pšeničné otruby
1 liter cmaru, zakysanky alebo acidka
3 dl  ovocného čaju
2 ČL  sódy bicarbony
1 ČL  soli
1/2  balíčka prášku do pečiva
2 ČL razce
2 ČL kryštálového cukru (sacharín)
rôzne semienka  (ľanové, sezamové, slnečnicové)

Všetky sypké suroviny si dáme do väčšej misy a dobre zmiešame.
 Pridáme 1 liter cmaru a pripravíme si ovocný čaj.
 Rukou začneme miesiť cesto.
Čaj pridávame postupne, chceme, aby cesto bolo tuhé, hutné, lepivé a aby sa všetka sypká zmes spracovala.
 Takto to má vyzerať :
Potom si pracovnú dosku hodne posypeme hladkou múkou a lepivé cesto na ňu vyklopíme a v múke poobalujeme, premiesime. Rozdelíme na 4 časti.
Vytvarujeme bochníky.
 Tie premiestnime na plech vymastený olejom, chleby potrieme slanou vodou a urobíme zárezy. Dáme do rúry vyhriatej na 200 stup.
Pečieme takto do hnedasta cca 45 minút. Upečený chlebík vydáva pri poklopaní dutý zvuk. 
Keď som tento chlebík piekla prvý krát, zdal sa mi mazľavý, akoby nedopečený, lepil sa na nôž ... to sa tane vtedy, keď je cesto redšie. Treba zamiesiť naozaj hutné cesto. Tu je link na pôvodný recept : http://www.chudnutie-ako.sk/forum/viewtopic.php?f=8&t=11302    od autora aj s jeho dobrými radami na prípravu, konzumáciu a rôzne odporúčania .... doporučujem prečítať ... Ja som si jeho recept možno trochu zjednodušila, ale to všetko je cvik ... :) Chlebík pokrájam ešte celkom nevychladnutý zúbkovým nožom, nechám vychladnúť a odložím do mrazničky. Postupne vyberám len toľko, koľko zjem v jednom dni ...  Musím potvrdiť, že na črevá pôsobí ako kefa.
Je možné, že na prvýkrát sa vám chlebík celkom nevydarí ... ani mne sa nevydaril ... ale nedajte sa odradiť a skúšajte ďalej ... na tretí, štvrtý krát už budete s určitosťou vedieť odhadnúť hustotu cesta ... :)
Prajem príjemný zvyšok večera a krásnu nedeľu ...
vaša Laura ♥
 


12 komentárov:

  1. Lauri,
    chleby vyzerajú skvelo, rada vyskúšam, len v menšom, nesmiem lepok, ale aj tak ochutnám. Chystám sa na kváskovanie, neskúšala si?
    Pekný víkend, pá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kváskovanie som skúšala, aj sa mi darilo. Ale s kysnutým chlebom je dosť roboty, jeho výroba je náročná na čas. Možno by som sa tomu aj venovala, ale hneď za domom máme potraviny s vynikajúcim chlebíkom. papa L.

      Odstrániť
  2. Zajímavý recept, možná zkusím, ale v menším množství. U nás bych to nejspíš jedla sama 😉
    Hezkou neděli.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ilonka, tiež ho manžel vôbec neje ... Dcére ale chutí veľmi ... :) Pekný večer prajem ... L.

      Odstrániť
  3. Recept je to zajímavý, ale tentokrát ho asi zkoušet nebudu,protože manžel má rád chléb spíš lehký.Mně by zřejmě chutnal. Já jsem veškerý domácí chléb už ze svého repertoáru pečení vypustila, dá se u nás koupit dobrý chléb. Ale uznávám, že domácí chlebíček je domácí !
    Hezkou neděli, Lauri!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka, tento chlebík pečiem tak 2x do mesiaca a šup s ním do mrazáku ... Ja ho jem dosť pravidelne, ale manželovi kupujem u nás v obchode vždy čerstvý, ľahučký. Hani, maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  4. Laury, chlebíky vypadají skvostně. Tak se kochám, já už chleby nepeču a můj muž by tento ani neocenil. Ten má rád jen bílé chleby. Měj pěknou neděli.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Chlebík musí chutiť ... to je zásada. Veď je to jediná potravina, ktorá sa nám nikdy nezunuje. Takže, keď biely, tak biely ... :))) Marti, prajem krásny týždeň ... L.

      Odstrániť
  5. Lauro, chléb vypadá skvěle, věřím, že se po něm dobře tráví, ale zkoušet asi nebudu. Chléb peču jen občas. :o)
    Přeji krásnou neděli. D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dáška, ďakujem za pochvalu ... :) V súčasnosti je také množstvo druhov chleba v predajniach, že každý si vyberie podľa chuti a požiadaviek ... Každý si vyberie ... Naozaj nie je nutné piecť chlieb doma ... Mne tento robí dobre a časovo je zvládnuteľný ... Dáška, maj sa fajn ... L.

      Odstrániť
  6. Ja doma pečiem dvojaké chleby, kváskový pre rodinu a bezmúčny pre mňa.Zvyčajne sa tomu venujem cez víkend, cez týždeň na to nie je čas. Pečivo už takmer vôbec nekupujem, takže o program na víkend mám vždy postarané :-). Prajem pekný začiatok týždňa.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Lauri, ja som sa takýchto rôznych nekysnutých napiekla dosť, keď boli doma ešte deti, mali najradšej moje experimenty :-)
    Základný recept som mala od svokry - na kyslom mlieku a sóde, ja som menila múky a pridávala rôzne semienka. A dobrý je aj s kúskami slaninky na vrchu, ale to už nie je na chudnutie :-) Ja som ho však netvarovala na chlieb, teda vyšší, ale len na taký kabáč, ako som dávala na blog minulý týždeň.
    Katke prajem rýchle vyzdravenie, nech ste spolu zas v prírode!
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť