Budeme potrebovať :
400 g celozrnnej múky
400 g ražnej múky
1 balík ovsených vločiek (400-500g)
1 balenie pšeničné otruby
1 liter cmaru, zakysanky alebo acidka
3 dl ovocného čaju
2 ČL sódy bicarbony
1 ČL soli
1/2 balíčka prášku do pečiva
2 ČL razce
2 ČL kryštálového cukru (sacharín)
rôzne semienka (ľanové, sezamové, slnečnicové)
Všetky sypké suroviny si dáme do väčšej misy a dobre zmiešame.
Pridáme 1 liter cmaru a pripravíme si ovocný čaj.
Rukou začneme miesiť cesto.
Čaj pridávame postupne, chceme, aby cesto bolo tuhé, hutné, lepivé a aby sa všetka sypká zmes spracovala.
Takto to má vyzerať :
Vytvarujeme bochníky.
Tie premiestnime na plech vymastený olejom, chleby potrieme slanou vodou a urobíme zárezy. Dáme do rúry vyhriatej na 200 stup.
Pečieme takto do hnedasta cca 45 minút. Upečený chlebík vydáva pri poklopaní dutý zvuk.
Keď som tento chlebík piekla prvý krát, zdal sa mi mazľavý, akoby
nedopečený, lepil sa na nôž ... to sa tane vtedy, keď je cesto redšie.
Treba zamiesiť naozaj hutné cesto. Tu je link na pôvodný recept :
http://www.chudnutie-ako.sk/forum/viewtopic.php?f=8&t=11302 od
autora aj s jeho dobrými radami na prípravu, konzumáciu a rôzne
odporúčania .... doporučujem prečítať ... Ja som si jeho recept možno
trochu zjednodušila, ale to všetko je cvik ... :)
Chlebík pokrájam ešte celkom nevychladnutý zúbkovým nožom, nechám
vychladnúť a odložím do mrazničky. Postupne vyberám len toľko, koľko
zjem v jednom dni ... Musím potvrdiť, že na črevá pôsobí ako kefa.
Je
možné, že na prvýkrát sa vám chlebík celkom nevydarí ... ani mne sa
nevydaril ... ale nedajte sa odradiť a skúšajte ďalej ... na tretí,
štvrtý krát už budete s určitosťou vedieť odhadnúť hustotu cesta ... :)
Prajem príjemný zvyšok večera a krásnu nedeľu ...
vaša Laura ♥
Lauri,
OdpovedaťOdstrániťchleby vyzerajú skvelo, rada vyskúšam, len v menšom, nesmiem lepok, ale aj tak ochutnám. Chystám sa na kváskovanie, neskúšala si?
Pekný víkend, pá
Kváskovanie som skúšala, aj sa mi darilo. Ale s kysnutým chlebom je dosť roboty, jeho výroba je náročná na čas. Možno by som sa tomu aj venovala, ale hneď za domom máme potraviny s vynikajúcim chlebíkom. papa L.
OdstrániťZajímavý recept, možná zkusím, ale v menším množství. U nás bych to nejspíš jedla sama 😉
OdpovedaťOdstrániťHezkou neděli.
Ilonka, tiež ho manžel vôbec neje ... Dcére ale chutí veľmi ... :) Pekný večer prajem ... L.
OdstrániťRecept je to zajímavý, ale tentokrát ho asi zkoušet nebudu,protože manžel má rád chléb spíš lehký.Mně by zřejmě chutnal. Já jsem veškerý domácí chléb už ze svého repertoáru pečení vypustila, dá se u nás koupit dobrý chléb. Ale uznávám, že domácí chlebíček je domácí !
OdpovedaťOdstrániťHezkou neděli, Lauri!
Hanka
Hanka, tento chlebík pečiem tak 2x do mesiaca a šup s ním do mrazáku ... Ja ho jem dosť pravidelne, ale manželovi kupujem u nás v obchode vždy čerstvý, ľahučký. Hani, maj sa dobre ... L.
OdstrániťLaury, chlebíky vypadají skvostně. Tak se kochám, já už chleby nepeču a můj muž by tento ani neocenil. Ten má rád jen bílé chleby. Měj pěknou neděli.
OdpovedaťOdstrániťChlebík musí chutiť ... to je zásada. Veď je to jediná potravina, ktorá sa nám nikdy nezunuje. Takže, keď biely, tak biely ... :))) Marti, prajem krásny týždeň ... L.
OdstrániťLauro, chléb vypadá skvěle, věřím, že se po něm dobře tráví, ale zkoušet asi nebudu. Chléb peču jen občas. :o)
OdpovedaťOdstrániťPřeji krásnou neděli. D.
Dáška, ďakujem za pochvalu ... :) V súčasnosti je také množstvo druhov chleba v predajniach, že každý si vyberie podľa chuti a požiadaviek ... Každý si vyberie ... Naozaj nie je nutné piecť chlieb doma ... Mne tento robí dobre a časovo je zvládnuteľný ... Dáška, maj sa fajn ... L.
OdstrániťJa doma pečiem dvojaké chleby, kváskový pre rodinu a bezmúčny pre mňa.Zvyčajne sa tomu venujem cez víkend, cez týždeň na to nie je čas. Pečivo už takmer vôbec nekupujem, takže o program na víkend mám vždy postarané :-). Prajem pekný začiatok týždňa.
OdpovedaťOdstrániťLauri, ja som sa takýchto rôznych nekysnutých napiekla dosť, keď boli doma ešte deti, mali najradšej moje experimenty :-)
OdpovedaťOdstrániťZákladný recept som mala od svokry - na kyslom mlieku a sóde, ja som menila múky a pridávala rôzne semienka. A dobrý je aj s kúskami slaninky na vrchu, ale to už nie je na chudnutie :-) Ja som ho však netvarovala na chlieb, teda vyšší, ale len na taký kabáč, ako som dávala na blog minulý týždeň.
Katke prajem rýchle vyzdravenie, nech ste spolu zas v prírode!
Pááá