piatok 21. decembra 2018

Domáce Baileys

Rôzne likéry a podobné ústne lepidlá k Vianociam  určite patria ... Vaječný koňak som nerobila nikdy kvôli vajciam. Keď boli deti malé, robievala som karamelový likér ... potom dlhé roky presládzané ovocie v rume.  Nemôžem povedať,  že nám nechutilo, ale cez sviatky býva toho sladkého vyše hlavy a dopĺňať to sladkým ovocím v sladkej akože griotke ... to už bolo veľa.
Ale posledné roky som objavila domácu verziu Baileys ...  máme tento cuckáčik radi, lebo nie je až taky sladký a s kockou ľadu aj málinko osvieži.


Tento recept je jednoduchý a dosť známy,  ale ak ho nepoznáte, píšte si :

2 plechovky  Salka
1/2 litra mlieka
1/2 litra  whisky,  alebo rumu
1  mandľový puding

Deň dopredu som uvarila Salko ...  varila som 2 hodiny na slabom plameni, plechovky úplne ponorené.  Nechala som ich vychladnúť.
Na druhý deň som uvarila puding v pol litri mlieka bez cukru !  Do misy som z plechoviek vybrala salko a pridala som k nemu ešte teplý puding. Dobre rozmiešala a pridala rum.  Nakoniec som všetko prešľahala ponorným mixérom, aby zmes bola hladká.
Nápoj nalejeme do fliaš a odložíme do chladu.  Pár dní by mal odstáť, oddýchnuť si ...   :)
Domáce Baileys podávame s kockou ľadu.


A  môžeme pomaly cuckať ...  :)))
... ešte sa vám chcem pekne poďakovať za milé komentáre k včerajšiemu príspevku ...
vaša Laura ♥

5 komentárov:

  1. Lauro, ten vypadá dobře. Zrovna dnes jsem dostala úplně stejný recept na domácí Baileys. To Tvé vypadá hodně dobře, ale nevím jestli ho ještě letos vyzkouším, mám domácí vaječný koňak. Možná po svátcích...
    Přeji příjemný víkend. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vypadá to lákavě! Na domácí Baileys jsem dostala kdysi recept od kolegyně, ale už jsem ho roky nedělala... Nalákala jsi mě 😉
    Krásný víkend.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Laura, tento likér vyrábam roky, bez neho u nás nie je vianočne. Zrovna včera prišiel naň ten správny čas. Prajem krásne sviatky.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lauri,
    výborný likér, poznám ho :-) To cuckanie je u nás so svokrou a u našich s mamou :-)
    Pekný víkend, pá
    A.

    OdpovedaťOdstrániť