štvrtok 6. decembra 2018

340/365 Svetielka ...

Je čas adventu, u nás aj čas svetielok.  Blikotajúce sviečky horia každý večer od chvíle, kedy sa zotmie.  Samozrejme, že v svietnikoch, svietničkoch, v najrôznejších nádobkách zo skla podľa vhodnosti k dekoráciám a našej nálady .  Zamysleli ste sa niekedy, koľko  rôznych svietnikov doma máte ?   Určite ich je veľa a stále kupujete nové ... tak ako ja ...
Pred časom pofotila  všetky  svoje svietniky a fotky vložila na blog Marta z Vyzobanej sluečnice
a poprosila nás, aby sme tak urobili aj my a pridali k fotkám zopár slov. ...   Tak sa pripájam k jej výzve.

Prvý svietnik je keramický, je to autorská práca od keramikára Rasťa Haronika, ktorý pôsobí pri Prievidzi.  Mám ho veľmi rada, lebo je nadčasový, môžem si ho dozdobiť  čím chcem ... Dá sa do priehlbiny naliať voda, poukladať do nej živé kvietky,  čečina ... Vkladám tam rôzne plody, šišky, oriešky ... podľa príležitosti ...  Len by to chcelo krajšiu, najlepšie červenú sviečku.

Ďalší svietnik som dostala od  Paľka ... Priniesol mi ho z Nemecka.  Je z krásneho mramoru, akoby bol vysústružený ...  Je ťažký, ale pôsobí nežným dojmom ...  :)
Aj tento som dostala od syna k sviatku ... Vraj mu cinkol do oka ...
Ďalší svietnik je strieborný ... Patril mojej starkej, otcovej mame.  Pamätám sa, že boli štyri ... Keď zomrela, jej synovia si ich bratsky rozdelili ... Takže doma sme mali dva ... V lete sme likvidovali  byt po mamke  no a so sestrou sme si ich znovu rozdelili ...  Takže som dnes preleštila  "rodinné striebro"  ...  hi hi
Tento trojramenný keramický svietnik sme si s manželom kúpili na jednej peknej dovolenke ... 
Máme ešte veľa drobných svietničkov na čajové sviečky, priehľadné, i farebné ... Iste sa rovnaké povaľujú aj i vás ... Tiež máme niekoľko plechových lucerničiek ...
Na vianočný stôl rada dávam maličký svietnik s uškom na jednu sviečku ...  aby sme sa všetci videli a aby veľmi nezavadzal ...
Ale najradšej mám také, ktoré sú vytvorené vlastnými rukami ... ako tieto ... 

Ďakujem vám za návštevu,  a trpezlivosť ... som rada, že ste sa dostali až sem ... Prajem vám všetko dobré, príjemné chvíle strávené pri čarovnom svetle z vašich svietničkov  ... :)

vaša Laura ♥

12 komentárov:

  1. Lauro, máš krásnou sbírku svícnů. Teď je ten správný čas na svíčky. Pokojný advent přeje Marie.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lauri,
    máš krásnu zbierku svietnikov, najviac ma zaujal ten srdiečkový a s uškom :-)
    Aj u nás sa pália sviečky denne...
    Pekný deň, pá
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Krásné svícny! Ten keramický nemá chybu, ten se mi líbí moc! A pak ten od syna k svátku. No, všechny jsou krásné a určitě u vás nějaká ta svíčka teď, v zimě, hoří večer co večer, viď?
    Laury, měj krásný den, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lauri, jsi svícnová královna :-) Každý má něco do sebe, ale nejdůležitější jsou stejně ty vzpomínky na místa, lidi, události, které s nimi máme spojené, viď? :-) Pa A.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Laury, děkuji, že ses k výzvě přidala a já jsem si mohla prohlédnout všechny tvoje krásné svícny. Tem keramický mě naprosto okouzlil. Měj pěkný zbytek dne.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Krásná přehlídka svícnů a všechny jsou něčím zajímavé. Ty na poslední fotce mají ale tu správnou atmosféru. :o)
    Přeji příjemný večer. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Pre mňa je č. 1 ten prvý srdiečkový. Hneď za ním sa delia o druhé miesto posledný vlastnoručný a predposledný zelený s uškom.
    Žeby som sa aj ja pozrela po tých mojich? Nemám ich veľa, u nás sa na stôl už roky nedáva, máme dôvod.
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Přiznám se, že ten s těmi ořechy nemá chybu a přitom vypadá křehce, decentně ...v jednoduchosti je fakt spousta krásy.
    I ty ostatní působí velice příjemně a když se rozsvítí, chmury a špatná nálady se do příbytku prostě nedostanou.
    Krásný týden.

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Ráda jsem zhlédla tvou sbírku svícnů Lauro a ten první mne okouzlil velmi, keramika je má velmi oblíbená. Avšak i ostatní mu dělají příjemnou konkurenci.
    Přeji ti krásné adventní dny se zářivým světlem svíček.
    Ála

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Lauro, i Ty máš krásnou sbírku svícnů. Velice obdivuji ten první, keramický. Růža

    OdpovedaťOdstrániť
  11. Lauro, hezké svícny máš. Moc se mi líbí ten první, keramický, ale i ten po babičce a trojramenný. A ty vyrobené ze sklenic na poslední fotce jsou taky super
    Hezký večer

    OdpovedaťOdstrániť