piatok 26. januára 2018

26/365

Aj keď nie je tuhá  zima,  vtáčiky sú na kŕmidle stále ... 


Chodia k nám sýkorky, zelené stehlíky a tento rok aj brhlíky ...  Máme dve kŕmidlá pred kuchynským oknom, jedno z nich je na parapete ... Tam sa odvážia len tí najsmelší ...  Že ktorí sú to ?  Maličké sýkorky modrinky ...  Jedna z nich je aj na fotke ...   :)  Poznáme ich podľa modrého vršku hlavy.
Zaujímavé je aj sledovanie hierarchie kŕmenia.  Na vrchole sú brhlíky ... tie všetky ostatné vtáčiky odháňajú. Nezoberú si však iba jedno zrnko slnečnice ... napakujú si plný zobáčik,  odletia na strom, tam si zrnká položia a postupne ich zjedia ...  Sýkorky si zoberú vždy len jedno zrnko,  to  si na konári uchytia nôžkami a vyzobú ho. Podobne to urobia aj stehlíky ...
Mnoho krát operencom zrnká spadnú ... na zem, na strechu garáže a tie si potom nájdu  hrdličky a vrabce.  Čiernym drozdom zas hádžeme jablká, pekne si ich vyzobú ...
Počas zimy k nám často zavíta aj ďateľ a hýľ.  Vždy nás svojou návštevou potešia ...  :)
Je veľa ľudí, ktorí sa starajú počas zimných mesiacov o operencov ... Oni sa nám odvďačia na jar krásnym spevom,  pozbierajú rôznych škodcov, chrobač ...  Ale pozor !  Mali by sme ich kŕmiť len od konca novembra do polovice marca ...  Potom sa už musia postarať o seba sami ...  :)

8 komentárov:

  1. Lauri, krásny záber! A aký si ty znalec vtáčikov! Zaujímavé čítanie!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, to všetko som už odpozorovala ... ako sa chovajú, kŕmia, spolu nažívajú ...
      Prajem ti pekný víkend ... pa L.

      Odstrániť
  2. Překrásný záběr, Lauro.I u nás doma krmíme v zimě ptáčky už celá léta. Jen musím bohužel konstatovat, že jich bývá rok od roku méně a méně. Mizí i obyčejní vrabčáci a to už je co říct :-( Pěkné dny přeji.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Lenka, takto sa mi ju podarilo odfotiť cez sklo ... ako vravím ... modrinky sú nebojácne ... :)))
      A že vtáčikov je z roka na rok menej som si všimla tiež, vrátane vrabcov ... Vraj je to úbytkom potravy na dedinách ... ľudia oveľa menej chovajú sliepky a nemajú si tým pádom kde uchmatnúť potravu ... Tiež zatepľovanie domov nepraje ich hniezdeniu ... a ešte nové poľnohospodárske postupy, postreky a umelé hnojivá vplývajú na ich úhyn. Lenka, ďakujem za návštevu, maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  3. Já bych řekla, že k nám poslední dobou přilétají ptáčkové, kteří dříve ne. Většinou to bývali vrabčáci, kosové a sýkorky, ale teď některé ani neznám. Když ještě žila moje mamka, tak na okně měla krmítko a tam se tzv. dveře netrhly, stále nějaký návštěvník tam poskakoval a podívaná to byla lepší, nežli kdejaký film v televizi :-).
    Hezkou fotku jsi pořídila.
    Měj se hezky a příjemnou sobotu Ti přeji!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ahoj, Laura :) Pekne ti sýkorka zapózovala :) Aj my na okennom parapete kŕmime vtáčiky a raz za deň sa tam objaví aj glezg, to vtedy opatrne nakúkame spoza záclony, aby sme ho nevyplašili, odfotiť sa nám ho ešte nepodarilo. Pekný večer prajem, Mária :)

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Laury, krásná fotka. Já je taky neustále sleduju na zahradě. Každodenní krásné divadlo. Měj se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Lauro, milý článek a parádní fotka sýkorky ... viděla jsem i fešáka kocourka .. úžasná fotka zblízka . U nás jsou hlavně kosové. Ale objevují se tu v sezóně i jiní ptáci, já je, bohužel, neznám. Bývají ve smrku nahoře, tak na ně není pořádně vidět. Máš za okny hezkou společnost. Když jsme mívali slepice, tak jim chodily ujídat hlavně hrdličky.
    Hezké chvíle se zpěváčky ti přeju. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť