utorok 23. januára 2018

23/365

Šípkový čaj ...  patrí spolu s mátovým a lipovým k najobľúbenejším čajom zimy ...

Na jeseň som nelenila a nazbierala si šípok do zásoby ... nie veľa, toľko koľko v zime minieme ...
Usušené šipky totiž  postupne strácajú obsah vitamínom a minerálov. Každú jeseň preto obnovujte čerstvé zásoby.  !!! 
A ako správne pripraviť dobrý šípkový čaj ? 
Kedysi som počula v rozhlase radu jednej lekárky a tá odporúčala šípky pred varením nedrviť (môžu uškodiť ostré chĺpky čo sú vo vnútri), iba namočiť na niekoľko hodín do studenej vody a nechať lúhovať. Potom ich treba krátko povariť, po vypnutí nechať postáť cca 20 minút. A potom popíjať ...  :)  Takto varím šípkový čaj aj ja ... je výborný ... Často k šípkam prihodín aj čierne ríbezle ... 

Ďakujem vám za návštevu a milé komentáre ...
Vaša Laura ♥

8 komentárov:

  1. Ja ich veru drvím, ale zatiaľ mi cez sitko nič neprešlo :-)
    Ale je fakt výborný a s tými lístkami z čiernych ríbezlí musí byť ešte lepší. Musím niekde zasadiť č. ríbezle, aspoň pre lístky :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, tam sú plody čiernych ríbezlí ... ale aj s lístkami by to bola lahoda ... Čierne ríbezle si určite zasaď ... aspoň dva korene ... sú výborné a majú veľa antioxydantov a vitamínov ... paa L.

      Odstrániť
  2. Lauri,
    aj my si robíme takéto zásoby a keď na nás niečo "lezie", uvaríme si takýto čajík. Ja ho pripravujem tiež z celých šípok, zalejú sa studenou vodou, nechajú pol hodinu postáť a uvaria. Po zovretí sa majú vypnúť a nechať prikryté 15 minút...ale je to veľmi podobné. So sušenými ríbezľami som ho ešte neskúšala, ale mám sušené čučoriedky...
    Pekný večer, pá
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka pridaj aj čučoriedky ... čaj bude dobrý aj s nimi ... A na čo ich používaš ty ?
      Maj sa dobre ... pa

      Odstrániť
  3. Lauri a to sušíš ríbezle? A ako, v sušičke? D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani, ríbezle mi vždy vysuší kamarátka, ktorá suší nad šporákom, na veľkých sitách ... Muž jej urobil konštrukciu a má tam 6 sít, alebo roštov ...Ríbezle sa sušia dosť dlho ... trvalo to týždeň ...
      Ona suší všetko ... ovocie, huby, bylinky. chlebík ...Robí si potom domáce ovocné čaje ...

      Odstrániť
  4. Šípkový čaj je u nás najobľúbenejší. Skúšala som ho robiť z celých šípok, podobným spôsobom, bol dobrý, ale nemal nikdy takú chuť, ako z drvených. Nevylúhoval sa tak. Našťastie mám doma obetavca, ktorý po usušení namelie...

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Šípkový čaj mám taky moc ráda, i když teď nejvíce pijeme zázvorový :) Krásný večer přeji.

    OdpovedaťOdstrániť