pondelok 1. januára 2018

1/365

A je tu.  Rok  označený číslo 2018 ... Určite ste dnes absolvovali množstvo vinšovaní, prianí toho najlepšieho,  návštevy rodiny, priateľov ...  Tiež sa pripájam s vinšom dobrého zdravia, veselej mysle, dobrých nápadov a inšpirácie pri tvorení vašich šikovných rúk.  :)

U nás je taký zvyk, že na Nový rok sa nesmie jesť  hydina, ani ryby ... Hydina vám totiž môže rozhrabať majetok a kvôli rybe by mohlo odplávať šťastie.  Preto som dnes pripravila králika ...  :)


Za zverejnenie stoja i ďalšie zvyky, ktoré sa kedysi prísne dodržiavali ... Naša starká dbala na to, aby prvým hosťom vchádzajúcim  do nášho domu na Nový rok nebola žena ... vraj nosí smolu. Ale ak k vám ako prvý príde zdravý mladý muž, budete sa vraj mať po celý rok fajn.  :)
– Jesť by sa mali bravčovina a šošovica – dávne symboly hojnosti.
– Keď budete prestierať na stôl, dajte každému stravníkovi pod tanier zopár zrniek šošovice alebo maku – budú mať po celý nasledujúci rok veľa peňazí.
– Ak sa vám po silvestrovskej oslave nechce upratovať, dobre si to premyslite. V prvý deň nového roka by sme mali dbať na čistotu tela i príbytku, inak si vyveštíme chorobu.
– Pri upratovaní ale nezametajte smeti von z miestnosti – vymetiete si šťastie z domu
– Požičali ste niekomu niečo v priebehu roka? Tak by vám to mal čo najskôr vrátiť. Prvého januára by mali byť všetky veci na svojom mieste, inak by to v domácnosti po celý budúci rok chýbalo.
– Aj keď sa vám niečo na Silvestra roztrhá, nezašívajte to hneď na Nový rok. Sliepky vám nebudú nosiť vajcia.
– A nezabudnite, že si máte po celý deň uchovať dobrú náladu, nehádať sa s blízkymi a robiť len to, čo vás baví – veď stále platí: „Ako na Nový rok, tak po celý rok!“

Viem ... s týmito dobrými radami prichádzam trochu neskoro ...  :)))  ale na druhej strane ... môžete na ne myslieť opäť o rok ...
A čo ste dnes na obed pripravili vy ?  Riadite sa v tento deň svojimi zvyklosťami ?

Vaša Laura ♥


7 komentárov:

  1. Laury, ten králík vypadá božsky. Ještě že jsem po jídle :-) Přeji ti dobrý start. Hezký večer.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) chutil. dnes sme ho dojedli ... ďakujem a pozdravujem ... L.

      Odstrániť
  2. Lauro, přeji Tobě i všem Tvým blízkým v novém roce hlavně pevné zdraví, pohodu a radost ze života.
    Králíček vypadá moc dobře. Vzpomínám jak naše babi i pak mami dělávaly králíka, kys.zelí a knedlík, králík sepekl s bůčkem.Bylo to takové naše oblíbené rodinné jídlo. Babi s dědou chovali králíky. My potom taky, ale skončily jsme kvůli jejich marození. Ale ten králík na zelenině je taky výborný. Ze zajíce jsme mívali výbornou černou omáčku. Jinak na Nový rok byla taky šošovica to dodržujem. Líbí se mi mák nebo šošovica pod talíř, to neznám. Naše malá 14ti letá Eliška, dcera od synovce, nám všem dala na Štědrý večer pod talíř vlastnoručně vyrobené přání. Jinak také dodržuji zvyk nevěšet prádlo přes vánoce. Nevím co to značí, ale nepověsila bych ho. Některé Vaše zvyky neznám, ale je zajímavé si to přečíst. Mám ráda tradice.
    Lauro, díky Ti za hezký a inspirativní blog ... a tvoje fotky jsou úžasné!
    Měj se hezky. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, ďakujem za tvoj pekný komentár, potešila si ma ... Králiky kvôli chorobám nechováme ani my ... sem-tam nám darujú susedia ... :) Tiež mám rada zvyky a obyčaje našich predkov, aj keď v dnešnej dobe je ťažko ich dodržiavať ... Maj sa dobre, pa L.

      Odstrániť
  3. Králik super!
    Lauri, rada som si prečítala dobré rady, ale jedna naša ešte k tvojim, teda mužova, on si za ňou stojí - na Nový rok by do domu nemala ako prvá vôjsť žena, vraj to do domu prináša nešťastie. Takže ja musím doma sedieť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mám tam aj túto poveru ... hneď pod obrázkom ... :))) Aj my sedíme soma v pokoji a hlavne v tichu po predošlej noci ... Vinše vybavujeme zatiaľ po telefóne ... Danka, uži si dni prázdnin ... mohlo by nasnežiť ... pa L.

      Odstrániť
  4. Lauro, my včera měli taky králíka (http://werka13.blog.cz/1704/kralici-stehna-na-rozmarynu). Ale při výběru toho, co budeme vařit, jsme se spíš než zvyky řídíli potřebou trochu vyjíst mrazák ;-) (ta králičí stehna už tam nějakou chvíli byla, takže nejvyšší čas, aby skončila na talíři)
    Hodně štěstí do nového roku

    OdpovedaťOdstrániť