streda 25. októbra 2017

Kandizovaný zázvor

Stále varím zo zázvoru iba čaj ... skúsila som aj niečo iné ...   :)


budeme potrebovať :

250 g  čerstvého zázvoru
kryštálový cukor
voda

Na kandizovanie je najlepší mladý zázvor s tenkou šupkou.  Najskôr si zázvor ošúpeme a nakrájame ho na kocky,  vložíme do hrnca a zalejeme vodou ... len tak, aby bol zázvor zaliaty ... Varíme asi 10 minút, potom vodu scedíme a toto opakujeme 3 - 4 krát ... Vodu dáme samozrejme vždy čistú ...  Robíme to preto, aby sme vyplavili silnú štipľavosť ... nebojte, ona tam aj tak zostane, ale štipľavá chuť sa zjemní ...  Pozlievanú vodu ochutíme škoricou, klinčekmi, badiánom a pijeme ako čaj, môžeme osladiť medom ...
Takto povarený zázvor vložíme do hrnca, pridáme šálku kryštálového cukru a šálku vody ... V tomto roztoku varíme zázvor 20 - 30 minút, hotové je to vtedy, keď  sirup zhustne a je lesklý.  Ak je treba, môžeme trochu vody počas varu pridať.  Po uvarení ho necháme v sirupe odpočívať asi hodinku ...
Potom zázvor povyberáme na sitko a necháme ho  preschnúť.  Presušený zázvor poobaľujeme v jemnom kryštálovom cukre . Cukrom obalený zázvor je dobré nechať voľne na tanieri do druhého dňa. Potom ho môžeme uložiť do skleneného zatváracieho pohára.
Sirup si tiež necháme,  použijeme ho na sladenie čaju, alebo spolu s minerálkou a ľadom ako osviežujúci nápoj.

11 komentárov:

  1. Lauri, mňa viac láka ten sirup, to musí byť dobrôtka do každého čaju!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Je dobrý a je ho veru dosť ... Ale ja ho nepijem, nič sladké okrem medu si do čaju nedávam ... ešte v lete do minerálky s ľadom ... to ano ... pa L.

      Odstrániť
  2. Lauro, zdá se mi to býti dobrý tip na jedlý vánoční dárek. ...děkuji:-)
    Hezké dny, Jitka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jitka ... tiež o niečom podobnom uvažujem ... Zaujímavo zabaliť ... a ... :) Pozdravujem ... L.

      Odstrániť
  3. Lauro, to vypadá úžasně. Měj se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marti ďakujem ... aj chutné sú ... aj dobre vyzerajú ... paa

      Odstrániť
  4. Lauri,
    neuveríš, ale každý týždeň sa chystám na kandizovaný ďumbier :-)
    Vraj je dobrý aj pri bolestiach brucha a ranných nevoľnostiach (pri tehotenstve)...
    Už sa teším na prípravu.
    Pekné jesenné dni, pá
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka urob a pochváľ sa na blogu ... myslím, že vám bude chutiť ... aspoň dospelákom ... predsa ... je to zázvor so svojou charakteristickou chuťou ... Maj sa dobre, pa L.

      Odstrániť
  5. Tak toto stojí za vyskúšanie...
    Lauri, veľmi chválim kozmetické taštičky. Sú krásne.
    peknú nedeľu. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ďakujem ... teší ma, že sa taštičky páčia ... Zázvor je skutočne dobrý ... robila som už niekoľko krát ... Maj sa dobre, príjemný týždeň prajem ... :)

      Odstrániť
  6. Kandizovaný zázvor som raz dostala od priateľky ako darček a teraz viem ako sa vyrába. Ani to nie je až také zložité. Určite vyskúšam.

    OdpovedaťOdstrániť