Stále varím zo zázvoru iba čaj ... skúsila som aj niečo iné ... :)
budeme potrebovať :
250 g čerstvého zázvoru
kryštálový cukor
voda
Na kandizovanie je najlepší mladý zázvor s tenkou šupkou. Najskôr si
zázvor ošúpeme a nakrájame ho na kocky, vložíme do hrnca a zalejeme
vodou ... len tak, aby bol zázvor zaliaty ... Varíme asi 10 minút, potom
vodu scedíme a toto opakujeme 3 - 4 krát ... Vodu dáme samozrejme vždy
čistú ... Robíme to preto, aby sme vyplavili silnú štipľavosť ...
nebojte, ona tam aj tak zostane, ale štipľavá chuť sa zjemní ...
Pozlievanú vodu ochutíme škoricou, klinčekmi, badiánom a pijeme ako čaj,
môžeme osladiť medom ...
Takto povarený zázvor vložíme do hrnca, pridáme šálku kryštálového cukru
a šálku vody ... V tomto roztoku varíme zázvor 20 - 30 minút, hotové je
to vtedy, keď sirup zhustne a je lesklý. Ak je treba, môžeme trochu
vody počas varu pridať. Po uvarení ho necháme v sirupe odpočívať asi
hodinku ...
Potom zázvor povyberáme na sitko a necháme ho preschnúť. Presušený
zázvor poobaľujeme v jemnom kryštálovom cukre . Cukrom obalený zázvor je
dobré nechať voľne na tanieri do druhého dňa. Potom ho môžeme uložiť do
skleneného zatváracieho pohára.
Sirup si tiež necháme, použijeme ho na sladenie čaju, alebo spolu s minerálkou a ľadom ako osviežujúci nápoj.
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
Lauri, mňa viac láka ten sirup, to musí byť dobrôtka do každého čaju!
OdpovedaťOdstrániťPá
Je dobrý a je ho veru dosť ... Ale ja ho nepijem, nič sladké okrem medu si do čaju nedávam ... ešte v lete do minerálky s ľadom ... to ano ... pa L.
OdstrániťLauro, zdá se mi to býti dobrý tip na jedlý vánoční dárek. ...děkuji:-)
OdpovedaťOdstrániťHezké dny, Jitka
Jitka ... tiež o niečom podobnom uvažujem ... Zaujímavo zabaliť ... a ... :) Pozdravujem ... L.
OdstrániťLauro, to vypadá úžasně. Měj se krásně.
OdpovedaťOdstrániťMarti ďakujem ... aj chutné sú ... aj dobre vyzerajú ... paa
OdstrániťLauri,
OdpovedaťOdstrániťneuveríš, ale každý týždeň sa chystám na kandizovaný ďumbier :-)
Vraj je dobrý aj pri bolestiach brucha a ranných nevoľnostiach (pri tehotenstve)...
Už sa teším na prípravu.
Pekné jesenné dni, pá
A.
Aďka urob a pochváľ sa na blogu ... myslím, že vám bude chutiť ... aspoň dospelákom ... predsa ... je to zázvor so svojou charakteristickou chuťou ... Maj sa dobre, pa L.
OdstrániťTak toto stojí za vyskúšanie...
OdpovedaťOdstrániťLauri, veľmi chválim kozmetické taštičky. Sú krásne.
peknú nedeľu. D. :)
Dani ďakujem ... teší ma, že sa taštičky páčia ... Zázvor je skutočne dobrý ... robila som už niekoľko krát ... Maj sa dobre, príjemný týždeň prajem ... :)
OdstrániťKandizovaný zázvor som raz dostala od priateľky ako darček a teraz viem ako sa vyrába. Ani to nie je až také zložité. Určite vyskúšam.
OdpovedaťOdstrániť