piatok 11. augusta 2017

Repkový med

Už zopár rokov si kupujem na zimu niekoľko pohárov domáceho medu.  Od známeho včelára, ktorý si na mede dáva záležať a  je majiteľom niekoľkých celoslovenských ocenení ...


Mám rada, keď sa medík leje ... keď steká z lyžičky na maslový chlieb ...
Toho roku som ale dostala med skryštalizovaný  (nesprávne scukornatený). Keď som si prišla k včelárovi po med, mal nabalený iba tento - repkový ... a vraj repkový med rýchlo kryštalizuje.
Vysvetlením som sa uspokojila, ale poznáte to : dôveruj, ale preveruj.
 Vyhľadala som si na nete uspokojivé informácie ...  :)
Repkový med sa vytáča ako jeden z prvých medov ... je ľahko stráviteľný, pôsobí upokojujúco a uvoľňuje napätie. Obsahuje látky na ozdravenie buniek.
Repkový med obsahuje najviac esenciálnych aminokyselín zo všetkých kvetových medov, preto je veľmi cenený hlavne v zahraničí.
Slovákov často mätie aj jeho vzhľad (kým neochutnajú), čistý repkový med je totiž biely ako bravčová masť a pre mnohých spotrebiteľov je medom "len tmavý med".
Repkový med po vytočení je žltej až tmavožltej farby. Tekutý priezračný med je ale schopný behom týždňa skryštalizovať, pričom zmení svoju farbu na bielu (bielo-žltkastú) a konzistenciou pripomína skôr bravčovú masť v pohári, ako med.
Žltohnedú farbu má repkový med s prímesami medu z  ovocných stromov.
Takže včelár mi neklamal ...  akoby aj mohol ...keby začal klamať, rýchlo by stratil klientelu ...  
Hneď som med aj otestovala, uvarila som si čaj z citrónovej verbeny ... Výborný je bez medu, ešte lepší s medom ... :)
A ešte spomeniem účinky tohoto medu na organizmus :
Je vhodný na dýchacie problémy. Obsahuje alkaloid - bazicin, ktorý má protirakovinové účinky. Odporúčaný je hlavne na problémy s hrdlom a chrípku. Bohatý na bielkoviny blahodárne pôsobí na srdce. Posilňuje funkciu srdcového svalu a viaže na seba voľné radikály v organizme, ktoré spôsobujú starnutie. V kozmetike sa repkový med používa na detoxikačné medové masáže.

Takže ... dobre som kúpila ...   A s tou kryštalizáciou si dáko poradím ...   :)
Prajem vám pekný víkend, 
                                                              vaša Laura ♥ 

 

5 komentárov:

  1. Pokud nám med takto zkystalizuje natočím do hrnce vodu a postavím otevřenou sklenici s medem a pomalu vodu zahřívám ,až med začne tát . Pokud se takto rozpustí už nezrystalizuje a je tekutý.... Milujeme medové máslo. rozšlehám lžíci medu s kouskem másla a namažu na chléb- všicni se olizují.Zdravím Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lauro, chtěla jsem ti poradit to samé. Také to takto dělám už léta, sklenici do hrnce s vodou a je po problémech. Měj krásný víkend.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Kráásný medík, pro mě je nedílnou součástí ranní kávy :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lauri,
    si ma inšpirovala, tak som dnes ráno kúpila na trhu domáci repkový med, dokonca mali na výber tekutý, skryštalizovaný i šľahaný...
    Ja momentálne fičím na borovicovom mede :-)
    Pá, pekný víkend,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Veru tak, skryštalizovanie je práve že dôkazom pravosti medu, dobre si kúpila!
    Citrónovú verbenu nepoznám, prvý raz počujem, ale to u mňa nie je zvláštnosťou :-)
    Nech vám padne medík na úžitok!

    OdpovedaťOdstrániť