600 g zemiakov uvarených v šupke
200 g polohrubej múky
1 vajce
soľ
plnka:
125 g bryndze
2 väčšie zemiaky uvarené
soľ
údená slanina opražená
V šupe uvarené zemiaky necháme vychladnúť a postrúhame ich na jemnom strúhadle. Pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme pevné cesto ... ak sa zdá cesto mäkké, pridáme múku ...
Zmiešaním bryndze a postrúhaných varených zemiakov urobíme plnku ... môžete pridať aj posekanú pažítku.
Cesto vyvaľkáme na tenko, vykrajujeme koliečka, naplníme ich a pomocou "udelátka" alebo vidličky uzavrieme.
Uvaríme v osolenej vode, keď pirohy vyplávajú na vrch, sú hotové.
Na tanieri posypeme opraženou slaninkou a pažítkou ...
Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
Lákavo vyzerajú....u nás by bol len ten problém, že keby som urobila zemiakové cesto, asi by som ťažko vysvetľovala prečo nie sú z neho napr. slivkové knedle :) môj syn je na sladké ale my s mužom by sme si určite dali aj tekéto. Takže mám riešenie: cesto rozdelím a urobím aj..aj...:) Maj sa pekne.
OdpovedaťOdstrániťToto poznám ... práve teraz v nedeľu som zamiesila kysnuté cesto ... Dcéra chcela slané rožky a muž makové ... Tak som robila každému podľa chuti ... V ceste nebol cukor, makovým to nevadilo ... :) Evka, pozdravujem ... pa L.
OdstrániťMňam, pochúťka ako hrom. Moja dcéra miluje takéto veci - bryndzáky (vraj haluše), takéto pirohy, ale aj rezance s tvarohom a slaninkou :) , áno a muž zasa slivkové knedle z tohto cesta... samé mňaminy. Tie tvoje sú veľmi lákavé. Obdivujem tvoje fotky, úžasne si nafotila všetko. Ja to fotím v rýchlosti pri varení, zababrem foťák, fotky vyzerajú halabala a sú aj halabala :-D no neviem, ako to ty fakt robíš, Lauri ;-)Paráda!
OdpovedaťOdstrániťKeby si videla môj foťák, aký je niekedy zababraný, zamúčený ... A tvoje fotky sú výborné ... to len tebe sa zdajú obyčajné ... poznáš ich, sú ti všedné ... Tak isto vidím moje ja ... :) Nigina ... prajem všetko dobré ... pa L.
OdstrániťLauri, v sobotu sme mali presne také aj my, teda - ja som robila a muž jedol :-)
OdpovedaťOdstrániťSúhlasím s Niginou, moje fotenie je podobné, ako jej :-)
Robím ich tiež zo zemiakového cesta, ale mám už zjednodušenie - uvarím už ošúpané a potom pomiesim a do toho tak ako ty múku....
Naše deti ich zbožňujú, keď som v sobotu povedala, čo varím, všetci by chceli byť doma :-)
Páááá
Tak to je náhoda ... alebo sme naozaj dáke prepojené ... :)))) Danka ... maj sa dobre, pa L.
OdstrániťDěvčata, my je nikdy nedělali, budu je muset ozkoušet. Je to v podstatě bramborové těsto a to máme rádi. Tento týden mají v Lidlu kostku brynzy asi za 19,- ..... vypravuju se tam..
OdpovedaťOdstrániťLauro, měj se fajn. Jarka
Jarka ... budem rada ak ich vyskúšaš ... potom daj vedieť, ako vám chutilo ... :)
OdstrániťRobievala som na slano,ale plnka s bryndzou a zemiakmi mi nechutia,len ochutená bryndza s feferónkou a posypané škvarenou údenou slaninkou,to bolopre mňa...:-)
OdpovedaťOdstrániťMáš ich pekné.
Božka, ďakujem ... bryndzu s feferónkou vyskúšam ... asi ... :)))) ja by som aj mohla, len čo manžel ... :))
Odstrániť