utorok 5. mája 2015

Vajce Benedikt

Potrebujete naozaj výdatné raňajky ?  Urobte si pošírované vajcia s holandskou omáčkou ...  Trochu viac roboty, možno budete potrebovať aj pomocníka, ale výsledok naozaj stojí za to ...


pre 4 osoby budete potrebovať :

4 žemle alebo 8 plátkov toustového chleba
8 plátkov šunky, alebo prerastanej anglickej slaniny
4 vajcia
ocot, soľ, korenie
niečo zelené (rukola, medvedí cesnak, baby špenát ..... )
Holandská omáčka

Najskôr urobíme holandskú omáčku a udržiavame ju teplú ...  nad parou ... sem-tam premiešame.
Opečieme šunku, žemle alebo tousty.
A urobíme pošírované vajcia. Do väčšieho hrnca nalejeme dostatok vody. osolíme a vodu privedieme k varu. Stlmením ohňa udržujeme jej teplotu ... D väčšej naberačky dáme ocot a rozklepneme do neho vajce. Pomaly naberačku vnoríme do horúcej vody, chvíľu počkáme a potom vajce aj s octom vylejeme .... Stopneme 3 minúty. Hotové vajce poznáte tak, že ho dierkovanou naberačkou nadvihnete z vody, bielok má byť na omak pevný a žĺtok mäkký a pružný. Hotové vajcia vyberte na papierovú utierku a nechajte odtiecť.
Druhý, jednoduchší spôsob je, že do vriacej vody pridáte ocot, zamiešaním urobíte mierny vír a vajcia postupne do vody rozklepnete ... pozor ... už nemiešať !!!  Po 3 minútach opatne dierovanou naberačkou vyberte vajcia na utierku.
A môžeme servírovať ...  Na tanier položíme žemľu, na ňu uložíme šunku alebo slaninu, niekoľko lístkov rukoly, opatrne vajce,nakoniec prelejte teplou holandskou omáčkou.
Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura  :)

4 komentáre:

  1. Tak ja toto obdivujem! Takéto raňajky, chcem byť tvoj manžel :-))))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :))))))) Dani ... zhodou okolností ... práve ležal v špitáli keď sme si so synom a dcérou robili takéto raňajky ... :)))) Inak ... z vajec raňajkujeme väčšinou praženicu ... chcela som vyskúšať recept a chutilo náááám ... :)
      pozdravujem ... pa L.

      Odstrániť
  2. Úchvatne to vyzerá. Hneď by som si dala. Jaj, ale som hladná, keď sa na to pozerám. Ale nebudem už jesť, lebo je večer. :):):)
    Lauri, to pošírované vajce som raz robila , ale asi som dala viac octu. Malo takú kyslastú príchuť, aj keď som ho opláchla.
    Ahoj. Dana :):):)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som ho robila prvý krát ... a mala som ich tam ešte chvíľočku nechať ... zdali sa mi ešte tekuté ... aj keď syn vravel, že to tak má byť ... no ... :) A k tomu octu ... v recepte podľa ktorého som to robila bolo až 400 ml octu ... ja som dala tak báj očko ... vajcia ostali pokope ... :))) kyslosť som necítila ...
      Danka, maj pekný deň zajtra ... pa pa ... L.

      Odstrániť