nedeľa 10. mája 2015

Klasická bryndzová pomazánka - kerezet

Nastáva čas májovej bryndze ... najjemnejšej, najlahodnejšej pochúťky z našich salašov.
Májová bryndza je unikát a naozajstný probiotický zázrak. Typicka slovenská a vo svete ojedinelá pochúťka z ovčieho mlieka, bryndza, obsahuje 100 až 1000krát viac užitočných mikroorganizmov než živé jogurty.
Pravá bryndza sa vyrába z čistého a nepasterizovaného ovčieho mlieka, bez  tepelného spracovania preto si zachováva všetky aktívne látky v prirodzenom stave. 
A čo z nej pripraviť ?   Najlepšia je bez akejkoľvek úpravy, natretá na čerstvom tmavom chlebe, posypaná pažítkou. A odhrýzať si z mladej cibuľky ...  :)))
Ja najradšej ale robím kerezet ... pomazánku s pridaním masla a cibule ...   a ešte bryndzové halušky ...  ako v každej domácnosti na Slovensku ...


Pomenovanie "kerezet" používala už moja mamka a priznám sa, že som ho vôbec nemala rada ... Znelo mi maďarsky, cudzo ...  (Áno, toto slovko pochádza z maďarčiny, z nemčiny prevzaté pomenovanie bryndzovej pomazánky je "šmirkáš" ... Schmierkäse = rozotierateľný syr )  Túto pomazánku určite mmnohé poznáte a robievate ju ... preto tento recept vkladám len ako inšpiráciu a pripomenutie ...  :)

Na prípravu budeme potrebovať :

bryndzu
maslo
cibuľu
mletú červenú papriku
trochu drvenej razce
soľ

Koľko čoho dáte, nechám na vás ... pomazánka bude vždy dobrá ... A potom už len poriadne vyšľahať, natrieť na chlieb a poraňajkovať ... napríklad ...

Rozhodne do tejto pomazánky nepatrí horčica, či dokonca sardinky (ako sa uvádza v mnohých receptoch na nete) ... zdevastuje to jej pôvodnú, bryndzovú chuť ... a to by bola večná škoda ...  však ?  :)))

Vaša Laura

10 komentárov:

  1. Máš pravdu, najlepšia je na krajci dobrého chlebíka s jarnou cibuľkou v druhej ruke!
    Ak ni je cibuľka, stačí pažítka.
    Pomazánku podľa tvojho receptu robievam tiež, ale u nás nemá špeciálny názov, to počujem resp. vidím, poprvýkrát.
    Narobila si chúťky, zajtra kupujem bryndzu a cibuľku a pochutíme si :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :) Veru ... bryndza sa nám nikdy nepreje ... dnes som kúpila celé kilo ... je výborná a zamrazím si aby bola vždy po ruke ... :)
      pa pa L.

      Odstrániť
  2. Práve som dnes kúpila bryndzu, dokonca 2 ks. Robievam nátierku tiež. Ten názov tiež počujem prvý krát. Ahoj. Dana :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ten názov ... myslím, že to mamka prevzala od svojej svokry ... tá mala veľa kamarátok, maďariek, ktoré radi a dobre varili ... :))))
      Dani zdravím ... L.

      Odstrániť
  3. Brynzova pomazanka je nasa oblubena a vychutnavame si ju s doma upecenym chlebom. Ale bryndza sa u nas zje aj cista len s pazitkou. Je to dobra jarna pochutka a veru veru v maji je najlepsia.
    Pozdravujem Katka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Katka ... na fotke je chlebík tiež doma pečený ... som rada, že sa do našich domácností vracajú potraviny a pochutiny doma vyrobené, zdravé, bez konzervantov a iných neduhov .... :))) Bryndza by sa tiež dala ... teóriu ovládam ... len, keby bolo ovčie mliečko ... :))))
      pozdravujem a prajem pekný dník ... L.

      Odstrániť
  4. Odpovede
    1. Ozaj ... Ajka ... u vás dostať bryndzu ? Myslím si že hej ... :)
      pozdravujem .... L.

      Odstrániť
  5. Veru, naša super slovenská bryndza je mňamka...len tak čistá, či už ako tvoja pomazáka, k pečeným zemiačkom alebo na haluškách... keď je skutočne "pravá" ako má byť, nevymenila by som ju za nič.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. ..... je proste naša ... však ? :))))
      Evka ... pozdravujem ... papa L.

      Odstrániť