nedeľa 3. mája 2015

Dážď

Dnes ráno som vyšla von do záhrady ... Pršalo a vzduch krásne voňal ...   Nastavila som tvár  kvapkám a nechala som sa nimi masírovať. Bolo to príjemné ... Prechádzala som chodníkom medzi mladými jabloňami a cítila som ich omamnú vôňu.  Naša Aja cupotala popri mne a ňucháčom skúmala skupinku ulitkových slimákov.  Všade ticho a kľud sobotného včasného rána ...
Mám rada zvuk dažďa ... tóny kvapiek, ktoré vydávajú pri dopade na listy, do trávy či na zem.  A najradšej zaspávam pri klopkaní dažďa na okno a parapetnú dosku ...  :)


Teraz budem za múdru ...  :)))))  pozrela som sa na dážď do wikipédie ... 
Vraj o daždi hovotíme vtedy, keď oddelené kvapky vody padajú z mrakov na zem ... Na obrázkoch sa zvyčajne kvapky znázorňujú v tvare slzy. Tento tvar je ale nesprávny ... Malé kvapky majú guľatý tvar, väčšie sa splošťujú do tvaru hamburgerovej žemle  a veľké vraj majú tvar padáka ...
Vždy sa mi páči, aký "výšplech" robia veľké kvapky v kalužiach ...
Najsuchším miestom na Zemi je púšť Atacama v severnej časti Čile. Za rok tam nespadne ani 1 mm zrážok, v niektorých jej oblastiach vraj ešte nepršalo vôbec.  Naopak najdaždivejšie miesto je ostrov Kauai v oblasti Havajských ostrovov, prší tu 350 dní v roku.
A ešte o vôni dažďa ...  Zdroj tejto vône je  petrichor,  olej,  ktorý produkujú  rastliny. Dostáva sa do  pôdy a počas dažďa sa uvoľňuje do vzduchu.
V západnom svete je dážď tradične považovaný za niečo smutné a negatívne v porovnaní s jasným a šťastným slnečným  počasím. Napriek tomu v suchých oblastiach, ako napr. v Indii, je dážď vítaný s eufóriou a oslavami.
Prajem vám príjemný zvyšok víkendu ... Máme napršané, tak môže zas vykuknúť slnko spoza mrakov ... To mám predsa len radšej ...  :)
Laura

17 komentárov:

  1. U nás dnes tiež pršalo, ale piekli sme, takže to vôbec nevadilo (aj keď je dážď fajn, cítim sa viac fajn bez neho). Fotky sú naozaj prekrásne! :) Museli ste zalistovať v inventári, lebo neverím, že vám teraz zrejú v záhrade také krásne jablká :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Frankkie ... ďakujem za návštevu i milý komentár ... Veru som prelustrovala celý archív ... fotky v daždi robím totiž len zriedka ... :)))) ale našla som zopár ... :)
      Pozdravujem ... L.

      Odstrániť
  2. Včera ráno bolo aj u nás po daždi. Prvé kvapky dažďa som stihla deň predtým cestou do obchodu. To, ako sa tie úplne prvé kvapky zmiešali s prachom na zemi, veru žiadna vôňa nebola, skôr pach. Dážď začne voňať až potom, keď túto prvú špinu spláchne. Fotky máš krásne.Aj teraz tu čosi smoklí z oblohy, ale na záhone to ešte stále veľmi nie je vidieť. Treba veľa vody, lebo tu ju večný vietor vždy veľmi rýchlo vyfúka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... kým dážď padne na vysmädnutú zem aj pod listami, trvá to dlhšie ... Len ak by to bol poriadny lejak ,,, ten zmáča všetko ... ale aj rýchlo odtečie ... a korienky na záhone zostanú smädné. Pomôže len každodenné polievanie ... U nás ale pršalo celú noc, je mokro ... Prajem pekný týždeň ... :) L.

      Odstrániť
  3. Nádherné zábery!!!
    Kvapka vody má preto tvar gule, lebo má tak najmenší objem a ten potrebuje preto, aby bolo čo najmenšie povrchové napätie (aj ja som za múdru). Padajúca kvapka má tvar slzičky vo vákuu, pôsobí na ňu lem gravitácia. Odpor vzduchu spôsobuje tie rôzne tvary.
    Lauri, to, čo robíš v daždi, robím aj ja, nevadí mi zmoknúť. V letnej búrke sa dokonca vyberiem naschvál na prechádzku :-)))
    Podľa mňa má všetko svoje čaro, len ho treba vidieť :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ... fyzikárka sa nezaprie ... :)))) Zistila som podľa knižiek v upratanej poličke ... :)))))
      V búrke by som ale von nešla ... to sa bojím ... :) Pamätám na letné búrky z môjho detstva ... slnko, potom chvíľu trma - vrma a zas slnko ... a to takmer každý deň ... nebývalo kedysi tak sucho ... Ale v každom počasí si treba nájsť dačo pekné ... to ale mnohí ľudia nevedia ... Danka, majte s manželom krásny týždeň ... :) pa L.

      Odstrániť
  4. Krásne fotky, u nás práve začalo pršať, konečne. Tiež mám rada tichý dážď, idem si uvariť čaj :-) pekný večer.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem pekne ... Tichý dáždik je na nezaplatenie ... Moja starká hovorievala, že padá zlato ... :) až teraz si uvedomujem, akú mala pravdu ... Ale zas nesmie pršať celý týždeň ... to ma otravuje ... :)))
      pekný pondelok prajem ... :) L.

      Odstrániť
  5. Presne ako ty, milujem dážď. Aj to jeho klopkanie na okno či parapetnú dosku, aj jemné šušťanie medzi listami. Dnes u nás mrholilo, to nám všaj nebránilo ísť do prírody, práve naopak, veľmi som sa tešila práve na vlhký vzduch, vôňu lesa, určitú melanchóliu. Fotky máš prekrásne, vidieť, že fotíš srdcom, pohľad na ne upokojuje a zároveň robí radosť. Teším sa na ďalší príspevok. Ahoj :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka, tiež som dnes bola v lese ... síce len nakrátko, ale stačila som sa zhlboka nadýchať tej vlhkej, zemitej vône ... Prekvapilo ma, ako rýchlo sa všetko zalistilo, zazelenala sa tráva predierajúca sa pomedzi suché lístie ... Ale už sa zas poteším slnku ... nech je rovnováha aj v počasí ... :))))
      pozdravujem L.

      Odstrániť
  6. Najlepšie sa spí pri otvorenom okne keď prší a počuješ ten dážď šušťať. To je jasné. :)
    A prechádzky pod dáždnikom mám rada tiež, pokiaľ ti netečie do topánok. Krásny týždeň. D. :):)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ... máš pravdu ... ja sa tu rozplývam nad dažďom, ale keď ho je veľa, to zas túžim po teple a suchu ... ako každý ... A koľkokrát sa mi veru nechce ani nos vystrčiť z domu keď leje ... :)))
      prajem aj tebe príjemný a vydarený týždeň ... L.

      Odstrániť
  7. Krásne foto a veľmi pekne napísaný článok o daždi. Tiež milujem dážď, tichý, vtedy na mňa prichádza nostalgia a spomienky z detstva, keď sme behali po daždi. V gumákoch, bez dáždnika, lebo že vraj nám budú skôr rásť vlasy.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)))) Emili ... ďakujem za milé slovká ... U mňa je to s nostalgiou podobné ... dodnes si viem vybaviť šumenie dažďových kvapiek, ktoré dopadali na listy stromov v okolí nášho domu ... Maj sa pekne ... L. :)

      Odstrániť
  8. krása... nádhera... :-) ja už sa teším na blesky a búrky... :-)

    OdpovedaťOdstrániť