Konzumácia tejto tekvice kladne ovplyvňuje stav pokožky, zraku, prostaty a pľúc. Má mimoriadne vysoký obsah zinku, hlavne v semenách, preto okrem dužiny konzumujeme aj semená. Pre diabetikov je významný inulín, ktorý má sladkú chuť a v tele pôsobí aj ako vláknina. Tým zmenšuje ohrozenie tela rakovinou hrubého čreva. Robievam z nej najčastejšie polievku.
Budeme potrebovať :
1 hokkaido tekvicu
1 cibuľu
1 mrkvu
olej
kúsok zázvoru
zeleninový vývar
starší chlieb a cesnak na krutónky
kúsok masla
Tekvicu rozpolíme a lyžicou vydlabeme ... tento druh nemusíme šúpať, čo mi veľmi vyhovuje. Koža sa uvarí pekne do mäkka.
Nakrájame ju na kocky, mrkvu na koliečka a cibuľu na mesiačiky. Zázvor postrúhame na strúhadle.
Zalejeme zeleninovým vývarom ... množstvo neuvádzam, tekvica má byť zaliata. Dávam ho radšej menej, aby polievočka nebola riedka, vodová. Priliať a zriediť sa vždy dá aj dodatočme. :) Uvaríme domäkka.
Nakoniec všetko dohladka rozmixujeme.
Na masle opražíme do chrumkava pokrájaný starší chlieb alebo iné pečivo, po odstavení do toho prelisujeme cesnak (množstvo podľa chuti) a posolíme. Krutony vkladáme do polievky tesne pred podávaním.
Túto polievočku možno ešte dochutiť kyslou smotanou, opraženými tekvicovými jadierkami, či pokvapkať tekvicovým olejom.
Prajem vám dobrú chuť. :)
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára