pondelok 16. júna 2014

Plnený kaleráb

Teraz mi v záhrade dorastá klaeráb ... je výborný, krehký, najlepší je s čerstvým maslovým chlebíkom na večeru.  Ale dá sa aj ako hlavné jedlo.  Toto je jedno z nich.  Najsam lepšie na ňom je, že pomíňate všetky zvyšky z chladničky. Množstvá neudávam ... riaďte sa počtom kalerábov ktoré máte k dispozícií. :)


Budeme potrebovať :

kaleráby
na plnku:
mleté mäso, alebo zvyšky pečeného mäsa, možno použiť údeninu, salámu, špekáčiky
alebo aj tofu syr, čokoľvek ...
strúhaný syr
2 vajíčka
na zahustenie ovsené vložky, strúhanku
ľubovoľné koreniny a bylinky
proste, čo v chladničke máte

Najskôr si mladé kaleráby očistíme a vložíme do osolenej vody. Varíme do polomäkka. Trvá to približne 10 minút. Potom kaleráby vyberieme na tanier a necháme vychladnúť. Zo studených vydlabeme stredy ... urobíme si z nich misku. "Vydlabance" nakrájame na drobno.

Na masle speníme cibuľku, pridáme všetko, z čoho schceme robiť plnku, (Väčšie kúsky mäsa alebo údeniny rozkutrujeme v mixéri), nakrájané kúsky kalerábu a spolu podusíme. Posolíme, ľubovoľne ochutíme koreninami, rozklepneme vajcia a zamiešame. Podusíme ešte chvíľu. Plnkou naplníme kalerábové misky.



Zapekáme  na 180 stupňov asi 15 minút. Potom vyberieme, prekryjeme plátkami syra, alebo posypeme strúhaným syrom a zapekáme, kým sa nevytvorí kôrka.


A potom papkáme ... s varenými zemiakmi, zeleninou, šalátom.



Dosť plnky mi zostalo ... pridala som nastrúkané zemiaky, doladila koezistenciu a urobila placky.  Tiež výborné ...
Prajem Vám dobrú chuť, veľa inšpirácie v kuchyni a prežite krásny týždeň ...   ♥

2 komentáre:

  1. Mletým mäsom plním tekvičku, prípadne väčšie cukety, aby s tým bolo menej práce :-) Kaleráb som ešte plnený nejedla. Ten mám rada nielen surový, ale aj varený z mäsovej polievky. Samozrejme v zeleninovej polievke tiež.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danielka, na tekvice a cukety tiež dôjde ... a čoskoro ... :)))))

      Odstrániť