streda 31. októbra 2018

Demikát - bryndzová polievka

Krát, krát, na dva krát, varí mačka demikát. Jak ho varí, tak ho varí, veď to nie sú žiadne čary. 

Uvarila som dnes bryndzovú polievku - demikát podľa originálneho liptovského receptu.   Robila som ju prvý krát a nikdy som túto polievočku nejedla.  Čo je celkom hanba, myslím si  ...  hi hi ...
Podarila sa, chutila  ...


Budeme potrebovať pre  3-4 osoby :

4  stredné zemiaky
1 cibuľu
1 liter vody
125 g  bryndze
100 ml  smotany
mletú červenú papriku
mleté čierne korenie
razca
2-3  PL oleja
bylinky na ozdobu  (ja som dala kôpor, ale môže byť  aj pažítka, petržlenová vňať a pod.)
opečený chlieb
opražená cibuľka

Na oleji speníme na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme zemiaky nakrájané na kocky,  chvíľu ich restujeme, poprášime mletou červenou paprikou (nedala som, zabudla som, vôbec mi v polievke  nechýbala),  razcou a mletým čiernym korením.    Zalejeme vodou, trochu prisolíme a varíme, pokiaľ zemiaky nezmäknú.
Medzi tým rozšľaháme bryndzu so smotanou a vlejeme ju k mäkkým zemiakom.  Všetko spolu dôkladne rozmixujeme a privedieme do varu.  Ihneď vypneme, podľa chuti dosolíme.  Polievka je hotová.
Podávame s opraženým, na kocky nakrájaným chlebom,  s opraženou cibuľou a bylinkami.  (petržlenová vňať, pažítka, kôpor)

Demikát sa vraj varieva z vody, v ktorej sa varili halušky.  Ale ... podľa mňa jedno bryndzové jedlo počas dňa stačí ... tak som dala vodu obyčajnú. 

Prajem vám dobrú chuť    ...   vaša Laura ♥

15 komentárov:

  1. Demikát je zajímavé slovo, ještě jsem ho neslyšela.
    Bryndzu máme moc rádi, určitě vyzkouším, děkuju za recept.
    Hezký den, Ilona

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Laury, tak tuhle dobrotu neznám ani podle ingrediencí, ani podle názvu. Ale vypadá moc dobře.
    Měj prima dny, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bryndza v Čechách asi nemá takú tradíciu ako na Slovensku, známe sú viac halušky, aj ja som polievku varila aj jedla prvý krát ... Chutila ... Keďže je bryndza dosť drahá, nabudúce z nej uvarím zas len halušky ... L.

      Odstrániť
  3. Túto polievku varím dosť často. Moja mama ju nerobievala a ochutnala až u mňa. Takisto svokor...Je to veľmi chutná a sýta polievka. Robím ju aj s tou sladkou červenou paprikou.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Andrejka ... nabudúce sa posnažím na tú papriku nezabudnúť ... :))) Dakujem za návštevu i komentár ... L.

      Odstrániť
  4. Laury, tak si mi zase rozšířila obzory. Slovo demikát jsem nikdy neslyšela. Bryndzu jím jenom já, takže polévkou se pokochám jen u tebe. Měj se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bryndza je taká ... niekto ju miluje, iný zatracuje ... možno raz ochutnáš mimo domova ... :) Marti, pekné dni ... L.

      Odstrániť
  5. Demikát je pro mne slovo neznámé, takže tuto polévku ve svém vařícím repertoáru nemám. Ale zcela určitě by u nás uspěla. Manžel je polévkový, takže asi ji zkusím.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Zkusím navrhnout doma, přítel má bryndzu moc rád, ale o polévce jsme myslím ještě neslyšeli :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zuzka, polievka stojí za vyskúšanie ... ak máte doma radi bryndzu, mala by vám chutiť ... s pozdravom L.

      Odstrániť
  7. Lauri,
    mám rada túto polievku, ale varila som ju len dvakrát. Máme radšej bryndzové halušky a pirohy :-)
    Pekný sviatočný večer,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, u nás to bude podobne ... skúsila som, chutila nám, ale z bryndze máme radšej halušky ... Maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  8. Výborná polievočka, ja ju robievam trocha inakšie, asi po oravsky :-)
    Vyskúšam aj po liptovsky!

    OdpovedaťOdstrániť