štvrtok 4. októbra 2018

Sviatočná torta

Tortu som piekla podľa zabudnutého receptu v mojom receptovom zošite ... písala som o nej už  TU .  Len ten maslovo- kávový krém  mi vadil. Bol dosť sladký.  Hľadala som čosi iné, modernejšie.


Tortový korpus bez múky som naplnila tvarohovým krémom a bola vynikajúca.  Šťavnatá a sladká tak akurát.    Nabudúce určite do nej dám aj ovocie.   Takže, tu je recept :

Korpus bez múky :

280 g  kryštálového cukru
160 g  mletých orechov
30 g  kakaa
1,5  dl   mlieka
Za stáleho miešania uvaríme na kašu a necháme vychladnúť.
8 vajec
3 PL  strúhanky
Do vychladnutej zmesi postupne zašľaháme žĺtky,  primiešame strúhanku  a jemne zapracujeme do tuha vyšľahané bielky.

Pečieme v dvoch tortových formách.  Ja mám priemer  23 cm.   Dno foriem som trochu pomastila maslom a vystlala papierom na pečenie, boky ostali voľné, nenamastené. Korpus sa upečie pekne rovný,  nevyklenie sa ...V recepte nemám napísanú teplotu, ani čas pečenia.  Piekla som na 180 stupňoch  asi 45 minút ...  Dávala som pozor, aby cesto neprihorelo a skúšala som špajdlou, či je cesto upečené.  Upečené korpusy som preložila na dosku, nechala ich vychladnúť, nožom som ich oddelila od bokov formy a potom som obe prekrojila na polovice.

Tvarohový krém so salkom :

400 g  jemného tvarohu
175 g  zmäknutého masla
70 g   práškového cukru
65 g   Salka
1 lyžičku vanilkovej arómy
Obľúbený likér, koňak alebo rum

Zmäknuté maslo ušľaháme s práškovým cukrom do peny, potom postupne za stáleho miešania do penovej zmesi pridávame Salko. Nakoniec pridáme vanilkovú arómu a obľúbený likér.  Úplne nakoniec jemne zapracujeme tvaroh, aby sme zachovali nadýchanú konzistenciu.

Prekrojené korpusy som natrela najskôr ríbezľovým džemom, potom krémom,  tým som ponatierala aj vrch a boky torty.  Dala som ju stuhnúť do chladničky na 24 hodín. 
Toto chladenie a odstátie treba dodržať ... chute sa prepoja, korpus s krémom vytvoria jeden celok ... :)


A ešte foto prekrojenej torty ... Potrebovala som tortu načať a ponúknuť v deň plnenia, preto sa mi krém "mazal po korpuse". Po vychladení bola torta na reze už čistá.  To som už fotiť nestíhala ... :)


Ak sa túto tortu rozhodnete upiecť,  prajem,  nech sa vydarí a všetkým chutí ...  :)

vaša Laura ♥


10 komentárov:

  1. Už od pohledu to musí být dobrota. Třeba někdy zkusím. Recept si vytisknu.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Laury, vypadá skvostně. Jako od profesionála. Měj pěkné dny.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lauri,
    tortička vyzerá výborne, len nie je bezlepková, lebo je tam strúhanka :-)
    Verím, že ste si "pošmákli", dala by som si k rannému čajíku...
    Pekný dník, pá
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lauro, ten je, hned bych si kousek zakrojila. Přeji krásný večer. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Veľmi pekne ďakujem za vaše milé slovká ... pekný zvyšok večera vám prajem ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Torta je úplne dokonalá, fotky tiež :-)

    OdpovedaťOdstrániť