pondelok 1. októbra 2018

274/365 Deň kávy

Dnes je vraj medzinárodný deň kávy ...  Pripomenutie kávy nemá mať spojitosť len s jej produkciou, ale aj so životným štýlom súvisiacim s kávou, jej chuťovým vlastnostiam, jej vplyvom na zdravie človeka  Neviem ako vy, ale ja vypijem kávy celkom dosť ...


Prvú pijeme s mužom hneď po prebudení, druhú po obede a tretia je  popoludňajšia, okolo piatej ...   Zaspím v pohode ...  Z pitia kávy si urobíme malý rituál, zastavenie sa počas dňa ...


Je tomu už dávno, keď sme pili iba "turka" , ako každý ... a v robote  zásadne v horčičiaku ... Ja som sa potom vzoprela tradícií a do práce som si priniesla porcelánovú šálku ...  Pridali sa aj ostatné spolupracovníčky ...
Potom prišla éra "nesky"  ... z toho obdobia sú aj moje fotky ... :)  Ale keď sa k nám dostalo, že výroba tejto kávy prechádza chemickými procesmi, povedali sme rázne nie a kúpili sme si mlynček na zrnkovú kávu a pressovar.
Bol fajn, ale nevydržal nám dlho ... oprava nerentabilná a na nový ... veď viete ...


Tak sme si kúpili koťogoš ... Kávu z neho pijeme už niekoľko rokov a je výborná.   Je to najpoužívanejší kávovar na svete. Aspoň jeden kúsok nájdete v každej talianskej domácnosti a postupne sa udomácňuje aj u nás.   Príprava kávy v ňom je jednoduchá, rýchla a kávička je  chutná.

Teraz si už zrejme kávu nedáte, ale k rannej kávičke vám prajem dobrú chuť ...  nech je už pripravená ako koľvek ... :)

vaša Laura ♥

14 komentárov:

  1. Lauri, krásné fotky a pro mě nové slovíčko koťogoš :-)Jdu taky tvořit blog - prodloužený víkend jsme strávili u Vás, a že tam máte krásně. Moc. Měj se P.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vždy sme hliníkovému kávovaru hovorili Koťogo ... dnes som si slovíčko vygooglila ... a je to ono ... :) Pavluška, som rada, že sa ti u nás páčilo ... maj pekné dni ... L:

      Odstrániť
  2. Lauri, ja patrím medzi výnimky - nie som kávový labužník. Piť som ju začala v robote, ale veru nikdy nie do skla, aj keď aj v našej zborovni horčičáky viedli prím, hihihi. Potom som prišla na to, že kávu pijem len preto, že to robia kolegovia a ja ju vôbec nepotrebujem, tak som prestala. Asi tak posledné dva roky si opäť rada, ale fakt len pre atmosféru, robím kávu poobede, okolo 3-4. A predstav si, že len takú zalievanu. Cez víkend, ak nevarím, si doobeda okolo 10 robiím nesku s mliekom. Takže mám víkendové chvíľky kávové dvakrát denne. Muž kávu nikdy nepil, takže spoločnosť mi pri pití robí internet. V škole pijem len čaje.
    Paaaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... no, každý sme iní ... niekto je na kávu, niekto na čaj ... Ale hlavné je, že si vieme urobiť pri tom peknú chvíľku ... Príjemný zvyšok večera ti prajem ... L.

      Odstrániť
  3. Kávu nepijem už 7 rokov, ale asi rok pijem z cigórie :-)
    Zato som čajová.
    Maj sa pekne Lauri,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adka... Hlavne je, ze si urobis s pitia oblubeneho napoja peknu chvilku pocas dna... :) Maj pekne dni... L.

      Odstrániť
  4. Kávu piji rozpustnou a s mlékem- půl na půl. Od nějaké doby jsem si na to zvykla. Je to ale v podstatě bez té krásné vůně mleté kávy.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka, ved aj s mliekom je skvela... A ze nevonia? Hlavne ze chuti... Hani, pozdravujem... L.

      Odstrániť
  5. Laury, já se bez kávy taky neobejdu. Melu si pokaždé čerstvou a dělám si francouzskou, jinak si nepochutnám. A několikrát za den. Měj pěkný den.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Francuzska, to je ta so zltkom vyslahanym s cukrom? Taku dom si este nerobila ... Nedala by si navod na blogu? Maj pekny den... L.

      Odstrániť
  6. Laury, to jsou úžasné fotky. Wau!!!

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dobrú kávičku si dávame podobne 2 aj tri razy za deň. Podobne ako u Vás vo dvojici. Ak nie s manželom, tak potom s dcérou. Milujeme kávu, jej chuť aj vôňu. Máme už v domácnosti aj nový kapsulový kávovar. Vyskúšali sme aj rôzne kapučína a iné ochutené kávičky. Jedna lepšia od druhej, no stále sa vrátime ku klasickej čiernej.
    m.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Wow tie fotky sú krásne 👏👍👌😊

    OdpovedaťOdstrániť