nedeľa 8. apríla 2018

Jarná žihľavová kúra

sobota
Každý rok, práve o takomto čase si robím jarnú očistnú kúru zo žihľavy.   O niekoľko týždňov začne rásť v záhradách, na lúkach a na voľných priestranstvách s vlhkou pôdou. Keďže jej je všade dosť, niekedy zabúdame na to, aká je pre naše zdravie prospešná.  Pomôže zbaviť organizmus toxických látok a dodať mu energiu.




A ako na to ?   Mladé výhonky najlepšie čerstvej žihľavy vymácham v niekoľkých vodách, aby som vyplavila nečistoty. Medzi jemnými chĺpkami ich je naozaj dosť.  Do šálky vložím 1-2 vrcholčeky  a zalejem vriacou vodou. Lúhujem  dve minúty, to úplne stačí ... Čaj je bledučký, ľahký, nie je hustý. má svoju špecifickú, zemitú chuť, ktorá vôbec nie je nepríjemná.


Takto pripravený čaj sa má piť ráno nalačno, pred raňajkami  a ešte večer.  Pijeme po dúškoch po dobu najmenej troch týždňov. Neodporúča sa piť viac ako mesiac.



A čo vy ? Tiež si robíte na jar očistné kúry, či iné rituály ?  :)  Ak nie, vyskúšajte túto so žihľavou ... keď vám náhodou nepomôže, určite neuškodí vášmu organizmu. 
Vaša Laura ♥

9 komentárov:

  1. Letos poprvé také jarní kopřivový detox, piju čaj od úterka :)
    Přeju hezkou neděli.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. :Na detoxikaci jsou kopřivy super, taky mám dobrou zkušenost :-) Jinak na zahrádce když mám možnost trhám vše možné, echinaceu, maliníkové listy, diviznu... Zdraví z přírody je to nej ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lauro, už se na kopřivový čaj také těším. Ale zatím rostlinky nerostou. Děkuji za Tvé milé komentáře u mne na blogu. M.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Kopřivy jsem zatím u nás nezahlédla. Čaj si zjara udělám,ale že by to bylo pravidlem celých třeba 14 dní to přiznávám že ne. :-)
    Díky,že nakoukneš i ke mně.
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Lauro, občas si čaj uvařím, ale pravidelně to nějak zapomínám. .o)
    Hezkou neděli přeji. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Lauri,
    občas si varím čaj zo žihľavy, ale nie často...
    Ale dnes večer si ju asi nazbieram, už som ju videla rásť. Zato Kubkovi takýto čajík veľmi chutí :-)
    Peknú nedeľu, pá
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Takže u vás už rastie žihľava? Ja som zatiaľ v záhrade nenašla, dúfam len, že nevymrzla...Ináč aj ja si takú jarnú dvojtýždňovú kúru robím, dokonca aj so synom, je alergik a zdá sa mi, že mu to pomáha. Prečistí krv a vyplaví všetko zlé z krvi...Tak na zdravie!

    OdpovedaťOdstrániť
  8. U nás zatiaľ po nej ani stopy :-(
    Ja pijem len veľmi málo, ale môj muž robí túto kúru dlhí roky na jar, a keďže u nás vždy rastie dosť neskoro, kupuje si sypanú v lekárni. Aj teraz ju pije už asi od zajtra tretí týždeň. On si kúru pochvaľuje.

    OdpovedaťOdstrániť