štvrtok 4. januára 2018

Cícerová nátierka s rozmarínom

Týmto vynikajúcim vegetariánskym jedlom som si opäť spestrila môj jedálniček ...  Cícer je jedna z najzdravších strukovín, ktorá je vhodná pre všetky vekové kategórie. Ľudia ho poznajú už viac ako 7000 rokov. Je bohatým zdrojom bielkovín, i preto sa ho odporúča konzumovať aspoň jedenkrát týždenne.  Tak prečo nie formou nátierky.  :)



Budeme potrebovať pre 6 osôb:

1 pór
480 g  vareného cíceru
4  PL olivového oleja
rozmarín čerstvý, alebo sušený
3 strúčky cesnaku
2 PL  citrónovej šťavy
soľ, mleté čierne korenie

ja som robila nátierku z polovičnej dávky,  len pre seba ... mäsožravec ju dopredu zavrhol ...  jeho chyba ...  :))))

Použila som skoro celú fľašu sterilizovaného vareného cíceru z Lidla.  Je veľmi dobrý, len potom so soľou opatrne, treba nátierku najskôr ochutnať.   Ak máme cícer suchý, najskôr ho uvaríme podľa návodu na obale.  (namáčať 8-12 hodín a potom 1 hodinu variť)

Pór som nakrájala na drobno a popražila som ho na olivovom oleji.  Keď zozlatol, pridala som cícer, nasekaný rozmarín, pretlačený cesnak  a chvíľu som to spolu restovala.
Zmes som dala do mixéra a mixovala skoro do hladka.   Nakoniec som nátierku ochutila štipkou soli, mletým čiernym korením a citrónovou šťavou ...
Podávame  s opečeným chlebom, alebo žemľou a zeleninou.

Prajem vám dobrú chuť ...
Viac o osožnosti cíceru si môžete prečítať  TU .
Vaša Laura ♥

5 komentárov:

  1. Cícer nám celkom chutí, tak určite vyskúšam, diki za recept.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lauri, nemám doma pór, cícer v konzerve, ale idem na to, i keď len z aktuálnych zásob, niečo vymyslím :-)
    A nerob si nič z mäsožravca, ten môj je taký istý :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, chlapi už iní nebudú ... Najlepší zákusok pre nich je veľký rezeň ... aj keď ten môj je dosť na sladké ... :))) L.

      Odstrániť
    2. A ten môj totálne na sladké, ešte viac, ako na mäso a pritom štíhly, ja keby som pojedla to čo on, dom mi nestačí :-(

      Odstrániť