utorok, 28. februára 2017

Španielske vtáčky

Klasika, ktorá nesklame ...  Priznám sa, že som ich nerobila poriadne dlho ...  Hovädzie mäso,  z ktorého sa robia nepatrí medzi najlacnejšie a keď sme si už roštenku alebo stehno kúpili, radšej som ho udusila len tak, na prírodno s hubami ... Minule sme si na vtáčky ale spomenuli, kúpili pekné mäso a našla som celkom zaujímavý recept v časopise Apetit ... vtáčky sa nedusia na platni, ale v rúre, takže odpadá neustále podlievanie a miešanie, sledovanie aby nám mäsko neprihorelo.


budeme potrebovať

750 g  hovädzieho stehna
3 vajcia uvarené na tvrdo
2 nožičky domácej klobásky
kyslé uhorky
150 g  údenej slaniny
horčica, soľ, korenie mleté čierne
3 PL hladkej múky
1 cibuľu
kapary
bravčovú masť
1 liter hovädzieho vývaru

Mäso nakrájame naprieč vlákien na tenké rezne a medzi dvoma sáčkami ho rozklepeme od stredu na tenko. Použitím fólie sa nám mäso nepotrhá ...  Každý kúsok osolíme a okoreníme ...
Na štvrtiny pokrájame vajcia,  na rovnako dlhé kúsky pokrájame slaninu, klobásku aj kyslé uhorky a cibuľu.
Vyklepané rezne potrieme horčicou, uložíme na kraj mäsa  vajce, klobásu, slaninu, cibuľu a uhorku,  zvinieme do úhľadného balíka a zaistíme ho špáradlami, alebo bielou niťou.  Rúru vyhrejeme na 200 stupňov.
V nádobe, ktorá môže ísť do rúry na masti speníme na drobno nakrájanú cibuľu, opečieme ju do zlatisla a uložíme na ňu mäso. Neobraciame ... Podlejeme trochou vývaru, najviac 200 ml. Takto uložené mäso odokryté vložíme do rúry, aby sa zatiahlo.  Pečieme 20 minút.

Po dvadsiatich minútach mäso zakryjeme a dusíme ďaľších 50 minút.  podľa potreby podlievame vývarom.

Keď je mäso mäkké, vyberieme ho na tanier,  šťavu odparíme na tuk a zaprášime hladkou múkou. Podlejeme vývarom a šťavu povaríme 20 minút.  Keď sa na povrchu znovu objaví tuk, znamená to, že múka je prevarená a omáčka hotová.
 Podľa potreby ju zriedime vývarom a  precedíme do čistého hrnca.  Ochutíme nálevom z uhoriek,  pridáme nakrájané vajcia a klobásku, čo nám ostali,  kapary - tie dodajú omáčke unikátnu chuť
Vtáčky vložíme do omáčky a ešte spolu prehrejeme ...  Podávame s ryžou ...
Tento recept je trochu náročný na čas, treba s tým teda počítať (ale zas sa mozeme venovat svojim konickom... Vsak?) ...  70 minút dusenie v rúre a ešte 20 minút na prevarenie zahustenej omáčky ... Ale výsledok naozaj stojí za to ... 
Prajem dobrú chuť, ak si môj recept uvaríte ...

Vaša Laura  ♥




5 komentárov:

  1. Lauro, jsi výborná kuchařka.. umíš vše hezky naaranžovat i nafotit ... jak já španělské ptáčky miluju .. nemůžu psát jak se mi sbíhají sliny...
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jarka, ďakujem za nakuknutie i milé slovká ... paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Milá Laura, musím smeknout, jak dokážeš nafotit jídlo. Je spousta krásných Food fotek. Ale ty Tvé , jsou takové, že vážně dostávám hlad. Super. Pá Věrka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Milá Vieka ...
      predovšetkým ďakujem za návštevu ... Máš pravdu ... pekných food fotiek je veľmi veľa ... rada si ich prezerám a potom sa nechávam inšpirovať ... Chodím po inšpiráciu aj k tebe, ale tvoj stôl plný krásnych tanierov, misiek, svetielok a dobrého jedla sa mi ešte napodobniť nepodarilo ... :) maj sa dobre, prajem celej rodinke pokojné pôstne obdobie ... pa L.♥

      Odstrániť
    2. Jsem poctěna a potěšena. Přitom jídlo a stůl, ač fotím ráda, tak vím, že moc neumím. Nejraději fotím venku a detaily úplně všeho. :-) Jídlo máš nafocené velmi krásně, věř mi. A v čem tkví úspěch krásné fotky? ty sama víš, jako já...musí to fotografa bavit :-) Posílám objetí. Vka

      Odstrániť