štvrtok 28. januára 2016

Madam Butterfly

Je to meno zeleného čaju,ktorý som dnes kúpila ...  Odporučila mi ho Danka  - milovníčka dobrých čajov a vyšívania.  Musím sa priznať, že nie som čajíková ... nechutia mi bylinkové čaje, okrem mäty, nechutia mi ani čaje sypané, čierne ani zelené ... 


Ešte pred pár rokmi som si úplne  vystačila s kávou ... Stiahla som denne  tri, až štyri šálky dobrej kávy ...  Problémy s tlakom ma donútili kávu obmedziť ...  ale chýba mi tá pohoda, kedy sa usadím nad šálkou horúceho nápoja a spomalím.   Riešením je  ČAJ ... ale čo s tým, keď mi v podstate nechutí ...


Z  vlastnej skúsenosti ale viem, že na chuť čaju sa dá navyknúť ... S príchodom jari totiž začínam   s  jarnou očistnou kúrou  ...  Denne nalačno pijem čaj z čerstvej pŕhľavy ...  zo začiatku mi jeho chuť bola odporná ... ale postupne som si na ňu zvykala a teraz je vnímam ako lahodnú.
Veľa chvály som počula na čaje zelené ...  preto som si už niekoľko krát kúpila škatuľku porcovaného, zo začiatku aj ochuteného zeleného čaju.  samozrejme, že mi nechutil a po čase som takmer plnú krabičku vyhodila ... 
Teraz som si však povedala, že mu ešte dám šancu a kúpim si čaj sypaný ... Tie sú vraj oveľa kvalitnejšie a chuťovo lepšie ako porcované.  Danka mi odporučila na začiatok túto konktétnu značku. 
Naštudovala som si návod na prípravu a čajik som uvarila, po dvoch minútach aj scedila ... 
Jeho chuť bola  určite lepšia a príjemnejšia, ako chuť zelených čajov z vrecúška ...  Priznávam dobrovoľne,  že ma neohúrila ... ale ja si na ňu pravidelným pitím navyknem  a určite bude patriť medzi moje obľúbené.  :)


Toto vrecúško  voňavého sypaného čaju už nevyhodím ...  Okrem  zelených čajových lístkov obsahuje aj sušené broskyne  a lupienky kvetu slnečnice.  Lístočky majú typickú chuť čaju a na tú si musím navyknúť.  Som rada, že v ňom necítim horkosť ... A vraj je dobré ho piť s medom a citrónom.   Skúsim nabudúce.
Tak mi držte  palce ...    :)
A vy ?  Aké čaje preferujete ?

Vaša Laura ♥

15 komentárov:

  1. ..Lauro, tak musím hlavně napsat, že od tebe budu "opisovat" - taky si ten čaj koupím. Já piji leta - někdy víc někdy míň - zelený čaj s jasmínem - jen sypaný ! Kdysi začátkem 90.let jsem šla ze zvědavosti do nové malinkaté čajovny - žádné tamní čaje jsem neznala - bylo to u nás něco úplně nového. Paní mi poradila tento čaj a dodnes si na něm pochutnávám. Jinak mám ráda mátový a šalvějový - mám nasušeno ze zahrádky - máme i jiné byliny - heřmánek, řepík, meduňku aj. - ty ale ani nepiji moc mi nechutnají.
    Poslední dobou si občas dám klasický černý čaj sypaný, citron, med i zázvor. No a čaj jen ze zázvoru to je ono! To mám skoro každý den.
    Lauro, tak ať chutná !! Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka prave zeleny caj s jasminom som si kupila v nalevovych vreckach ... z baliren obchodu ... :-) no a tak aj chutil ... akoby som pila sampon. Pri najblizsom upratovani skrinky siel do kosa ... Urcite vyskusam zeleny s jasminom z cajovne. :-) Jarka, pozdravujem ... pa L.

      Odstrániť
    2. Zazvorovy cajik, ten milujem ... v zimnom obdobi si ho robim takmer denne ... som zimomrava a on ma vyborne zahreje ... pijem ho bez medu citronu. Tak mi chuti najviac ... a poriadne stiplavy.

      Odstrániť
  2. Tiež som na tom podobne, veľmi čaje nemusím. Mám rada zázvorový a na jar a na jeseň žihľavový, tiež som si na jeho chuť a vôňu časom zvykla. Nedávno som dostala pečený čaj a to bola príjemná vecička. Doporučujem skúsiť. Pekný deň Ana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jej, peceny caj ... velka dobrota ... aj som ho robila, aj ho mam tu kdesi na blogu (skus vyhladat). Vacsinu som ale rozdala ... je vyborny, sladucky, navykovy ... a mne cukor velmi netreba ... nespalim ho, uklada sa na mna. ;-) Ved to pozname skoro vsetky ...:-) Anka, prajem pekny den, pa L.

      Odstrániť
  3. U nňa jednoznačný favorit lipa a materina dúška. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ... lipu nemusim, nasi ju ale maju radi ... tak kazdy rok nasusim poriadny mech ... :-) ale materina duska, to je krasa ... aj som ju zabudla spomenut ... je z nej vynikajuci vonavy cajik. Ked ho navarim, citim sa ako na rozkvitnutej letnej luke. Parada ... Tento rok ju nemam nasusenu ...
      Musim to v lete napravit. :-) Pa pa, maj sa dobre ...

      Odstrániť
  4. Pre mňa je pitie čaju iba pri určitých chorobách. Výnimkou je, ale čaj zázvorový a materiná dúška. Tie pijem dosť často.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emili presne ... u nas v detstve sa pil caj len pri chorobach. V niektorych rodinach mojich kamaratok bol caj navareny stale a pili ho od smadu. Na to som nebola zvyknuta. Teraz by som sa chcela naucit vychutnat si dobry a kvalitny caj. Zazvorovy a duskovy mam tiez velmi rada ... tie mozem vzdy. Ahoj, paa L.

      Odstrániť
  5. Dievcatá, som rada, že to skúšate so zeleným sypaným čajom, je to skvelý antioxidant. Obsahuje tiež kofeín ( kedysi nazývaný teín, ale zistilo sa, že je to tá istá chem. látka ako kofeín, tak sa používa názov rovnaký pre obe - kofeín), ale rozdiel s kávou je tan, že sa ten čajový vylučuje do krvi postupne, z kávy okamžite a naraz všetok. Čiže ani zelený čaj sa neodporúča piť neskoro večer pre problémy so spaním.
    Lauri, keď si zvykneš na tento čajík - madam b.- môžeš prejsť na kvalitný zelený s názvom Dračia studňa, je to už čistý zelený. Má také dosť veľké lístky, ktoré sa vo vode pekne rozvinú. No a potom budeš už milovníčka zelených čajov :-))))
    Paaa

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani, prave som si ho uvarila ... vcera som dala menej vody, caj bol silnejsi, vyraznejsej chuti. Dnes som 1cajovu lyzicku zaliala do plnej salky ... je slabsi, vcerajsi bol naozaj lepsi ... citila som chut cajovych listkov. Zajtra dam vody nieco medzi .... alebo viac caju ... Dani, pojde to ...:-) papa, maj sa dobre L.

      Odstrániť
  6. Tak ja sa priznávam ako milovníčka čajov a to rôznych...od zeleného čaju cez rôzne bylinkové od DIOCHI liečivé,cez zimu často pridávam med,niekedy rum ale častejšie slivovicu 52 domácu.
    Kávu môžem len jednu denne,ale čaje mi pohodu nahradia...:-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Bozka to s tou slivovicou poznam ... :-) varievali sme si s muzom, ked este mohol alkohol ... Nic nezohrialo lepsie ... a ta vona ... ;-) ... ja tiez uz len jednu kavu v malej salke ... Prajem ti pekny den ...

      Odstrániť
  7. Vitaj medzi nami čajíkovými :) ja som pravý opak čo sa týka pitia čajov, mám ich rada všetky teda okrem čierneho ten mi nechutí ale veľa rokov už pijem čaj zelený, tiež najradšej sypaný, mám rada aj bylinkové čaje akýkoľvek, sama si ich aj miešam z byliniek, ktoré pestujem, na jar tiež kúra z čerstvej prhlavy a teraz som začala piť čaj na prečistenie pečene z pestreca mariánskeho, takže Lauri, neboj sa toho a skúšaj, ja si viem predstaviť deň bez kávy ale bez čaju nie. Ahoj

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Evi ... ďakujem za pekný komentár ... :) pestrec mariánsky ... počula som naň veľa chvály ... tiež by som mala skúsiť ... len sa bojím jeho chuti ... pa pa L.

      Odstrániť