piatok 29. januára 2016

Hríbové melence ...

...  tak sa u nás volá táto výborná a sýta polievka  s domácou cestovinou  ...  Varievam ju najmä v lete z čerstvo nazbieraných húb ...  A pretože mi v chladničke  ostali  čerstvé šampiňóny, skúsila som polievočku uvariť aj v zime ...   Šampiňónov  sa mi zdalo málo, doplnila som ich  sušenými kozákmi hrabovými ...  Dodali polievke tú správnu letnú vôňu aj tnavú farbu.  :)


Budeme potrebovať :

čerstvé huby,  čím viac, tým lepšie
poprípade aj sušené, tie treba pred použitím namočiť aspoň na 15 minút
zemiaky
zelerová vňať  (v zime sušená)
zeleninový vývar
na zásmažku:
olej
menšiu cibuľu
1 PL hladkej múky
1 PL  mletej červenej papriky
na  mrveničku :
hrubá múka
1 vajce
soľ

Do zeleninového vývaru dáme variť nakrájané huby aj zemiaky.  Pridáme aj zelerovú vňať. Uvaríme do mäkka.  Na oleji speníme nadrobno nakrájanú cibuľu, popražíme na  nej múku,  nakoniec pridáme mletú červenú papriku.  Rozriedime vodou a vlejeme do polievky.  Necháme spolu prevrieť.
Medzi tým, ako sa nám varia huby, urobíme mrveničku.   Do misky dáme hrubú múku, do nej rozklepneme vajce a osolíme. Zemiesime si naozaj tvrdé cesto.  Tvrdé preto, aby sa nám dobre strúhalo na  väčšom slzičkovom strúhadle.  Cesto nastrúhame na tácku,  mrveničku poprášime múkou, aby sa nezlepila. Pridáme ju do hotovej vriacej polievky, keď cestovina vystúpi na povrch je hotová a polievku môžeme servírovať.
Podávame s čerstvým chlebom.



10 komentárov:

  1. Takúto, ale len zo šampiňónov varievam aj ja :-)
    Môj muž zje iba šampiňóny, zo zásady iné huby neje.
    Lauri, zeleninový vývar si robievaš, či používaš nejakú tú kocku? V Prostřeno niekto je zásadne proti kocke, niektorí ju používajú a netaja sa tým. Ja ju teda používam často.
    A dokonca kupujem už aj mrveničku, už som lenivá :-)
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Takže ani na huby v lete nechodíte ... :)))
      Vývar si tiež robím z kociek ... sme už na tú chuť navyknutí ... a viem, že kuchári to odsudzujú, ale robiť si do zásoby vývar, to sa mi nechce ...
      Dani papa L.

      Odstrániť
    2. Veru, nechodíme. Mne to bolo zo začiatku čudné, lebo my doma sme museli mať vždy nasušené huby. Už som sa s tým dáááávno zmierila :-)
      Tak s kockou som sa uspokojila, keď aj ty ju používaš, si pre mňa vo varení veľký vzor!
      Pááá

      Odstrániť
  2. Laura, trafila si mi do nôty. Aj nám chutia hubové polievky na rôzne spôsoby. S mrveničkou som teda ešte nerobila, určite skúsim.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emili ... mrvenička urobí z tejto polievky chod, ktorý naozaj zasýti ...
      maj sa fajn L.

      Odstrániť
  3. Lauro, tak mám další polévku na vaření... já tu mrveničku neznám, vlastně švagrová ji dělá, ale u nás jsme na to nebyly zvyklí ... polívku určitě udělám...
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Jarka ... budem rada ak si ju navaríš ... s mrveničkou to nie je až také zložité ... po nastrúhaní ju šupnem hneď do polievky ... tým, že nie je vysušená je hotová veľmi rýchlo ... Maj pekný víkend paa L.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Robievam podobnú. Ja zase v lete v lesných hríbov a v zime zo sušených. Šampiónovú nezvyknem robiť. Tiež ju voláme aj drobcová polievka. :) Ale tie drobčeky robím len múka plus voda. A ručne ich tam "drobím" do polievky . :) D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Mrveničku-drobení jsem dělala snad jen párkrát.A do té hříbkové určitě patří.Určitě chutnala a nezbylo..:-D
    Hezký den přeji
    Daška

    OdpovedaťOdstrániť