štvrtok, 15. októbra 2015

Hruškový koláč s karamelom

Hruškové koláče sú vynikajúce ... už mám recept TU a tiež  TU ... oba som piekla už niekoľko krát, tak som chcela urobiť niečo nové ... a našla som si tento recept, v ktorom chuť hrušiek krásne dopĺňa chuť karamelu ...   Možno sa aj vy necháte inšpirovať ... veď hrušky dozreli ...  :)


Budeme potrebovať:

250 g  polohrubej múky
100 g  práškového cukru
125 g  Hery alebo masla
1 vajce
0,5 bal. prášku do pečiva
soľ
1 PL strúhanky

plnka:
4-5 PL kryštálového cukru
300 ml  vody
1 zlatý klas
2 vajcia
hrušky

Najskôr urobíme cesto zmiešaním všetkých surovín okrem strúhanky.  Odložíme ho na 30 minút do chladničky.  Zatiaľ si môžeme očistiť hrušky, pripravíme si okrúhlu koláčovú formu, teda vymažeme ju tukom a vysypeme hrubou múkou.
Po vybratí cesta z chladu ho natlačíme do formy, okraje vyvýšime.  Popicháme vidličkou a posypeme strúhankou.
Teraz si uvaríme karamel.  Do suchej rajnice dáme kryštálový cukor a bez miešania ho necháme skaramelizovať. Dávame pozor, aby nám neprihorel.   Keď sa cukor všetok rozpustí a zhnedne, zalejeme ho 2 dl vody  a karamel necháme v nej rozpustiť.  V 1 dl vody rozmiešame zlatý klas a vlejeme ho do vriaceho karamelu, Uvaráme hustý puding ... Trochu ho necháme vychladnúťa následne do neho zašľaháme 2 vajcia.
Na cesto rozložíme hrušky, zalejeme ich teplým karamelovým pudingom a dáme piecť.  180 stupňov cca 35-40 minút.  Kým okraje pekne nezhnednú.
Koláč necháme dobre vychladnúť a podávame ...
Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥

18 komentárov:

  1. Oioi, tämä on varmasti hyvää ♥

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Lauri, koláč vypadá báječně a musí skvěle chutnat... Já žít u Vás doma, tak už jsem z těch Tvých dobrot jako koule :-)) Krásný pátek A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru bol dobrý ... teda .. ešte je ... dobroty jeme s mierou ... :))) ale pár kíl by mi bolo treba zhodiť ... :))))
      Anička maj sa dobre pa L.

      Odstrániť
    2. Lauri, zítra se chystám na Tvůj báječný hruškový koláč s karamelem a nejsem si 100% jista jednou zkratkou, kterou používáš u receptu - PL u cukru a strouhanky - je plná lžíce?

      Díky a drž pěsti :-)

      Hezký večer

      A.

      Odstrániť
    3. Lauri, už nemusíš. Teď mi to došlo... kdeže plná lžíce.... polévkové lžíce to jsou :-)))

      Odstrániť
    4. presne tak ... polievkové lyžice ... :))) Tak nech sa koláčik vydarí ... pa L.

      Odstrániť
  3. Tak lauri, toto je skvelý receptík! A to by bolo dobré aj na to, pre mňa veľmi výhodné, lístkové cesto :-)
    A aj ovocie by mohlo byť rôzne. Nápad na karamelový puding by mňa nenapadol.
    A vonia to až sem!!!
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... presne ako píšeš ... lístkové cesto, ovocie a puding ... Inak ... aj karamelový puding dostať kúpiť ...mala by si koláčik upečený raz-dva .... Som rada, že som ťa inšpirovala ... :)
      pa ... prajem pekný víkend ... :)

      Odstrániť
  4. Hrušky s karamelem to musí být lahoda !!! krásné pečení ♥ Iva

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Máš pravdu, hruškové sú výborné. A ten tvoj vyzerá ohromne. :) Pá. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Hmmm .... to vypadá na dobrotu:-)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Lámu si hlavu co je "zlatý klas"? Koláč mne velmi láká ;o).
    Ála

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ala ... zlatý klas je kukuričný škrob ... u vás sa tuším predáva ako Gustin ...
      Pozdravujem a prajem pekný zvyšok nedele ... :) L.

      Odstrániť