piatok 12. júna 2015

Levandulová ....

Včera to prišlo ... na mojom počítadle návštev zasvietilo krásne číslo ...  100 000 ...  sto tisíc zhliadnutí mojej stránky ...  chcem sa vám poďakovať za priazeň, za to že ste, a mám pre koho publikovať moje príspevky ...  Venujem vám dnes zopár fotočiek levandule, ktorá čoskoro začne kvitnúť a šíriť svoju vôňu po okolí.


Názov levanduľa pochádza z latinského slova lavare, čo znamená umývať sa. Už starí Gréci poznali blahodarné účinky levandule a s obľubou ju pridávali do kúpeľa. Levanduľa od nepamäti patrila k najobľúbenejším aromatickým rastlinám, používala sa ku kozmetickým a lekárskym účelom. Vyrábali sa z nej parfumy , používala sa ako prísada do pokrmov a liekov. Starí Gréci predpisovali levanduľu ako zaručený prostriedok proti kašľu.
 
Rastlina levandule je zelený vetvený poloker, dorastá do výšky až 60 cm. Listy levandule sú dlhé a úzke, majú šedo zelenú farbu. Sú veľmi aromatické. Levanduľa kvitne v modrofialovej farbe najmä v júli a auguste. Kvety levandule obsahujú veľa blahodarných silíc ktoré svojimi účinkami upokojujú nervový systém, zlepšujú psychickú odolnosť a majú protizápalové účinky. Pôvodom levandule je Stredomorie, jej pestovanie sa stalo obľúbené aj v iných krajinách, vzácne aj na Slovensku. Najcharakteristickejšou oblasťou pre pestovanie levandule je však južné Francúzsko, oblasť Provance.
 
Z rastliny sa zbierajú najmä kvety. Najvhodnejšia doba pre ich zber je tesne pred rozkvitnutím.
Sušia sa zviazane po celých zväzkoch zavesené na suchom a teplom mieste. Zväzky sa potom ďalej používajú ako vonné predmety alebo dekorácia.
Voňavé levanduľové vrecúška krásne prevoňajú náš domov. Uložené v šatni bezpečne odpudia mole a taktiež mravcom táto rastlinka veľmi nevonia. Taktiež komáre sa budú vyhýbať príbytku keď ucítia charakteristickú vôňu levandule.
 Listy levandule si nájdu uplatnenie aj v kuchyni. V malom množstve ich môžeme pridať k pečenému mäsu a rybám, hodí sa aj do hubových jedál a šalátov. Taktiež ich je možné kombinovať s rozmarínom, bazalkou a cibuľou. Levanduľové listy tvoria nedeliteľnú súčasť Provensálskeho korenia.
 Levanduľová tinktúra pomôže liečbe lupín a nadmerného vypadávania vlasov. Lokálne sa dokonca používa proti plešivosti. Zmierňuje svalové kŕče a priaznivo pôsobí pri reumatických ochoreniach. Levanduľový čaj ma príjemnú vôňu a pomáha pri bolestivej menštruácií, či bolestiach hlavy. Pomôže aj levanduľový olej nakvapkaný do aróma lampičky. Uvoľňované silice znižujú krvný tlak a uvoľňujú napätie.
Doprajte si príjemnú masáž s levanduľový olejom. Zregeneruje unavené telo, upokojí svalové a nervove napätie. Levanduľový olej sa hodí k ošetreniu pokožky celého tela. Priaznivo pôsobí pri popáleninách a upokojuje pokožku po opaľovaní. Levanduľový olej ma protizápalové účinky a používa sa pri liečbe ekzémov a plesní.
Obrázky sú z môjho archívu, text zo stránky levandulova.sk
Prajem vám krásny deň
Laura  ♥


8 komentárov:

  1. Lauri, blahoželám k okrúhlemu číslu! Veď kto by sa nepokochal tvojou kuchyňou zachytenou krásnou fotografiou!!!
    Máš krásnu levanduľu, lepšie povedané, mala si vlani :-)
    Ja som mala pár koreňov, ale túto zimu mi vymrzla :-((((
    Levanduľová silica patrí medzi tri, ktoré sa môžu aplikovať na pokožku koncentrované (+ tea tree + manuka).
    Dávaj si na seba pozor počas víkendu, chráň sa pred slniečkom :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... veru je to vlaňajšia levandula ... tento rok nie je taká bohatá ... asi som ju zostrihla viac, ako bolo treba ... Ešte som si aj namnožila nové korene potápaním ... :)) Chcem si vytvoriť celý rad popri chodníku ...
      Si zlatá ... budem sa cez víkend chrániť pred slnkom ... ideme na chatu a v lese sa dá prežiť celý deň pod stromami ... tam je oveľa príjemnejšie ... Pozdravujem a opatrujte sa ... pa pa ... L. :)

      Odstrániť
  2. Lauri, no super. Krásne číselko. :)
    Rada chodím k tebe na super receptíky a nádherné fotky. Takže pokračuj......teším sa na každý tvoj príspevok. :):):) D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani, ďakujem ... som rada, že mám takéto skvelé virtuálne priateľky ... :))))
      Budem sa snažiť naďalej vkladať inšpiratívne príspevky ... :)
      pa pa, maj sa dobre, preži pekný víkend ... L.

      Odstrániť
  3. Blahoželám k toľkým návštevníkom blogu. Určite si každý odtiaľ niečo užitočné odnesie. Veď blogovanie je predsa o tom. Virtuálne priateľstvo, vzájomná výmena receptov, nápadov, ale aj pekných myšlienok. Levanduľku nepestujem, ale je to moja obľúbená kvetinka.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emili, ďakujem za pekné slovká ... Pozdravujem a prajem pekný víkend ... pa L. :)

      Odstrániť
  4. Neviem sa na tú prekrásnu levanduľu vynadívať! Tá kvetinka vyzerá fakt úžasne, taký Boží zázrak. A pritom tá vôňa...ááá!
    Vždy obdivujem (a musím priznať, že aj trocha závidím), ako dokonale vieš zachytiť obraz, ako keby dýchal... neviem to dobre
    vyjadriť. Ja odfotím a je obrázok. Ale ty odfotíš a okrem obrázku je aj pocit, napr. pri tej levandule cítim horúci letný deň a vlahu
    záhradnej zeminy...
    Ja mám okrem levandule rada aj popásť oči na divých makoch. Aj tie teraz kvitnú, neviem sa vynadívať.
    Lauri, si fotografka?
    Želám Ti pekný deň :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Nigina ... ďakujem za krásne slovká ... som rada, že moje fotky v tebe vyvolávajú také pocity ... práve o to sa snažím pri svojej tvorbe ... pripomenúť a priblížiť krásno v jednoduchých kvietkoch, veciach ... Nie som profesionálna fotografka, ani som tento obor neštudovala ... venujem sa mu čiste amatérsky, zo záľuby ... :)
      pozdravujem ... L.

      Odstrániť