sobota 2. marca 2019

Prvé písmenká

Keď som bola posledný krát za mamkou, dala mi moje zošity z prvej triedy ... Starostlivo ich opatrovala tak, ako aj ja opatrujem zošity s prvými písmenkami mojich detí.  :)


Doma som si zaspomínala  na časy spred polstoročia. Na súdružku učiteľku Hôrkovú, ktorá bola našou starostlivou druhou mamou, na iskričku pripnutú o tmavomodrý tráčik skladanej sukne, na domáce úlohy písané v kuchyni na stole ...  Na úžasné chleby s masťou a cibuľou na desiatu,  na Tonku, moju najlepšiu kamarátku, na veľké kachle v triede, pri ktorých sme si sušili mokré topánky z prestávkovej guľovačky ...  Ešte veľa, veľa detailov z prvej triedy mi utkvelo v pamäti ... sú to spomienky, ktoré si budem niesť v hlave do konca života ...

Fotka našej triedy s druhou "mamou"  z roku 1961 ...  ♥



Určite máte aj vy kdesi odložené podobné poklady ako ja ... Tiež opatrujem po mojich deťoch niekoľko zošitov,  synove žiacke knižky, lebo tie poznámky stáli za to ... Listy z pionierskych táborov, srdiečka k MDŽ a ešte všeličo iné, milé ...   Inak spomienky neodkladám, nezhromažďujem ... ale toto musím ...    Ste na tom podobne, milé blogerky ?  

majte peknú nedeľu ...
vaša Laura ♥

9 komentárov:

  1. Písanka jedna radost. Taky moc ráda vzpomínám na paní učitelku v první a druhé třídě. Byla moc hodná. Ale nemohu si stěžovat ani na ty v dalších třídách.
    Schované mám žákovské knížky našeho mladšího syna. To je počteníčko :-).
    Hezkou neděli, Lauri!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Hani, moje sešity se nedochovaly. Já schovávám po našich dětech výkresy, dopisy Ježíškovi, dopisy ze škol v přírodě a občas se čtením pobavíme. Měj pěknou neděli.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lauri,
    áno som na tom podobne :-) sú o krásne a jedinečné spomienky.
    Pekný víkend, pá

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lauro, to jsou moc hezké vzpomínky. A to úhledné písmo, nádhera. Také mám pár věcí od dětí schovaných, ale jsou na půdě. Tak až jednou bude čas....
    Přeji hezký večer. D.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Kouzelné vzpomínání, já své sešity nemám, ale mojí dcery mám spousty sešitů, výrobků, přáníček.
    Když se dívám na tvé úhledné písmo, mělo to něco do sebe. Uměli jsme slušně psát. Nedávno jsem viděla sešit svého synovce, upřímně, lekla jsem se. V současném školství se na písemný projev nehraje a přijde mi to jako obrovská škoda, po estetické stránce, kalamita.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Lauri, to jsou nádherné vzpomínky. Svoje sešity nemám. Měla jsem jen slabikář, ale při stěhování se poděl, nevím kam. Kluků sešity si schovávám, i žákovské. Měj se krásně P.

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Ďakujem vám všetkým za milé komentáre ... Väčšina už svoje zošity nemá ... no, bola iná doba ... mamky mali iné starosti ... ale poklady od našich detí sme si už odložili ... to bude radosti, spomínania a príjemných spoločných chvíľ, keď si to budeme prezerať ... pozdravujem, majte sa dobre ... L.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. Lauri, to je krásné! Psala jsi moc pěkně :)
    I já mám vlastní písanky schované, a i ty mých dětí. Jednou jim je dám. Jednou, až na to bude ten správný čas....
    Měj prima dny, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Sú to skutočne nostalgické spomienky, tiež mám od detí poodkladané výkresy, zošity, listy Ježiškovi a ďalšie poklady. Občas keď prídu na návštevu, tak to všetko vytiahnem a spomíname na ich detské časy, ktoré tak neskutočne rýchlo ubehli...aspoň mne sa to zdá.

    OdpovedaťOdstrániť