nedeľa 11. novembra 2018

315/365 sv. Martin

U nás na  Slovensku sa o Martinovi vraví len, že príde na bielom koni.  V minulosti spravidla v tento deň, 11.11.  nasnežilo.  Sneh síce nevydržal do večera,  ale prvé vločky padali.
V Čechách a na Morave je tento deň opradený legendami. Legendami o svätom Martinovi, dobrodincovi, ochráncovi chudobných.
Na stole nesmie chýbať dobre prepečená hus, mladé vínko a svätomartinské rohlíčky.

Majú tvar podkovy (no, mne sa to celkom nepodarilo ...) a sú plnené makom, orechami, alebo tvarohom.   Kto by mal záujem, môže si o pôvode týchto zvykov prečítať  napríklad TU .

O prvom snežení pri tomto teplom počasí nemôže byť ani reči ...  Takže  na Slovensku sme mali dnes úplne obyčajnú nedeľu.   :)

A kto by si chcel rožky upiecť, tu  nájde recept.   

Prajem všetkým úspešný a vydarený nový týždeň ...   vaša Laura ♥

16 komentárov:

  1. Lauri,
    rohlíčky vyzerajú výborne, robíš mi teraz večer chute :-)
    Ja som robila dyňový cheescake a tiež dobré.
    Pekný večer,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tekvicový koláčik by som si veru dala ... :) Aďka, maj sa fajn ... L.

      Odstrániť
  2. Tvé rohlíčky jsou, Laury, krásné, jen se do nich zakousnout ;)
    Pěkný den, Petra

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Martináky mamka pekla vždycky. Převzala jsem tuto zvyklost a pečuje je také. Navíc máme v rodině dva Martinové - syna a vnuka. Husa ani víno se u nás včera nepodávaly, ale i tak jsme ten svátek trochu oslavili. Pamatuji se, že na bílém koni Martin občas přijížděl a vždycky jsem z toho měla takovou dětskou radost.
    Hezký den!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka, obom Martinom k sviatku prajem všetko len to najlepšie, tebe samozrejme tiež ... :) Terajšie deti sú ochudobnené o veľa zážitkov, čo sme prežívali počas detstva my ... napríklad taká krásna a nefalšovaná zima, so snehom trvajúcim mesiace a nie dva týždne ... teraz je pri 3 cm kalamita ... papa L.

      Odstrániť
  4. Martin na bílém koni přijel před deseti léty. Pamatuji so to přesně, měla jsem odjíždět do lázní na léčení a ráno před cestou jsem vstala a všude bílo.... a to byla pak jízda autem přes Buchlovské kopce.... no a zima trvala přesně dva týdny, co jsem byla na léčení v Luhačovicích.... pak už jsme sníh v Brně nevidělli celou zimu..... no a ta husička bude u nás za týden, i s rohlíčky a vínkem, až přijedou za mnou do Cech dcera s rodinou a budeme slavit troje narozeniny a svátek Martina dohromady.... Pěkný den Dana

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka, srdečne ďakujem za tvoj pekný komentár ... :) Či teraz, alebo o týždeň si urobíte martinskú husu a oslavu je úplne jedno ... Hlavné je, cítiť sa dobre so svojimi najbližšími. Blahoželám oslávencom, aj touto cestou im prajem veľa zdravia. Maj krásne dni ... L.

      Odstrániť
  5. Laury, krásné rohlíčky. Voní až k nám :-) Měj pěkné dny.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Lauro, rohlíčky jsou jako od profíka, radost pohledět. Martin na bílém koni přijel do Čech naposledy prý v roce 2007, no, to je už ale dávno...
    Měj krásné dny. D.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Daška, ďakujem za pochvalu ... :) a myslím, že s Martinom a jeho snehovou nádielkou to už lepšie nebude ... aj na biele Vianoce už pomaly prestávam veriť ... Dáška,maj sa fajn ... L.

      Odstrániť
  7. Môžem poprosiť recept na takéto rožky, ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť