piatok 28. septembra 2018

271/365 O jablku ...

Viete, že aj jediné jablko zjedené denne môže pomôcť vášmu zdraviu ?  Aj keď naše staré mamy nepoznali takmer žiaden druh exotického ovocia, jablká boli súčasťou ich stravy a receptov.  Zabezpečovali potrebné vitamíny pre celú rodinu.

 Jablká sa v našich krajoch pestovali od nepamäti ... Veľmi ma teší, že aj teraz sa do popredia pestovania dostávajú tradičné, staré odrody ... sú veľmi dobre prispôsobené miestnym podmienkam a keďže sú odolné a nenáročné na pestovanie, lepšie odolávajú škodcom, chorobám a mrazu. To vytvára predpoklady na minimálne použitie chemických postrekov.  A tá chuť ......

Šťavnaté jabĺčka obsahujú až 80 % vody, najviac pektínu, vo vode rozpustnej vlákniny, ktorá má priaznivý vplyv na črevnú mikroflóru, zlepšuje proces trávenia, viaže na seba škodliviny, ktoré hneď odvádza z tela von. Okrem toho i znižuje hladinu cholesterolu v krvi, chráni tým naše tepny a žily a znižuje riziko srdcovo - cievnych ochorení.  Aby toho nebolo málo, jablká spomaľujú aj starnutie mozgových buniek a chránia mozog  pred Alzheimerom a Parkinsonom. Vďaka veľkému množstvu antioxidantov a vitamínu C posilňujú imunitný systém a zneškodňujú vírusy, baktérie, toxické látky, čím nás v sychravom počasí chránia pred chrípkou a prechladnutím.
Hoci sú sladké, nepriberiete z nich.  Majú  nízky obsah ovocného cukru a malé množstvo kalórií.  Samozrejme za predpokladu, že nezjete na posedenie kilo jabĺk ...  :)))

Ja mám jablká veľmi rada a určite ich uprednostňujem  pred ovocím z dovozu ...  To samozrejme jem tiež, no nie toľko ako naše jabĺčka ...
A preto milé blogerky,  dajte si také predsavzatie ... že zjete aspoň jedno jablko denne ...  určite vám to prospeje ... :)

A ešte na pobavenie ... zopár prísloví o jablkách :

Zdravé jablko pri zhnitom zhnije.
Jablko od stromu ďaleko nepadá.
Červené jablko najviac býva červivé.
Aká jabloň, také jablká.
Jablko obracia stopku ku stromu, z ktorého spadlo.
Jablko rado zachováva chuť svojho stromu.
Jablko denne, nahradí lekára.

Pozdravujem a prajem krásnu sobotu ... vaša Laura ♥



3 komentáre:

  1. Jablka mám velice ráda. Určitě jich sním podstatně víc, nežli nějakého exotického ovoce. Teď si suším křížaly, které mám taky ve velké oblibě. Takže nemusím si dávat žádné předsevzetí, protože s jablky kamarádím víc než dost.
    Hezkou sobotu, Lauri!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
  2. V tom košíčku vypadají jablka krásně.
    Mám ráda jen určité druhy, ale zase o to víc jich pak sním.
    Hezký den.
    Ilona

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lauro, letos máme jablíček opravdu hodně, přesto si ho dám jen občas. Hlavně ráno, čerstvě utržené ze stromu a ještě studené, mi chutná nejvíc. Když ho vozím celý den v autě a je vyhřáté, tak mi moc nechutná. :o) Dnes peču štrůdl. :o) Přeji krásné dny. D.

    OdpovedaťOdstrániť