Práve dozrievajú skoré biele jablká, ktoré bývali v každej správnej dedinskej záhrade. Ja si ich každý rok takto pozaváram na zimu ... na štrúdle, pité, žemlovky ... Natlačím ich postrúhané do pohárov, zavíčkujem a zasterilizujem. Vydržia i niekoľko rokov - nepokazia sa ...
Napadané jablká si najskôr umyjem ...
Jablká nešúpem, vykrojím len veľmi otlčené miesta. Strúham dookola iba zdravé jablko - aj so šupkou.
Nastrúhanú masu dobre vyžmýkam.
A natlačím do pohárov ... a to doslova ... povytláčam všetok vzduch ... Este dodam, ze zavaram vyhradne do poharov pod zatlacacie vicka. K sroubovacim nemam doveru. Tu presne viem poklopanim urcit, ci pohar chytil. 😊
Ešte precedím šťavu z jabĺk - je to 100% šťava, výborná od smädu, dobre vychladená ...
Jablká sú natlačené v pohároch, už ich len zavíčkujem a sterilizujem. 5 min. pri 95 stup.C. A šťavu dám dobre vychladiť ...
Na týchto päť pohárov som spracovala desať litrové vedro jabĺk ... Ide to rýchlo ...
Toto sú už bledšie vysterilizované jablká ... Po vychladnutí odložiť na policu a keď sa zima opýta ..... budeme mať jablká na štrúdle, na koláče ... Jeden pohár je dávka akurát na jeden plech pité ...
Tak ak máte možnosť sa dostať k týmto bielym letným jablkám, skúste si nastrúhať do pohárov ... :)
Vaša Laura ♥
Menovky
- 365 (460)
- ačokča (1)
- Bábovka (3)
- Baklažán (5)
- Bezmäsité (100)
- Bratislava (8)
- Bravčové mäso (31)
- Bublanina výborná (1)
- Bylinky (3)
- Bytový textil (4)
- Cestoviny (14)
- cuketové (19)
- Cuketový koláč (4)
- Čaj (3)
- Čarovanie s mliekom (10)
- Dezerty (15)
- Divina (1)
- Do 30 minút (52)
- drobné zamyslenia (41)
- Fašiangy (4)
- foto rady (3)
- Foto vášeň (87)
- Handmade (72)
- hovädzie mäso (1)
- Hruškové koláče (5)
- Huby (9)
- chatárčenie (4)
- Chlebové (9)
- Chuťovky (52)
- Jablkové koláče (12)
- Jahodové zákusky a koláče (2)
- Jedlá s ovocím (6)
- jutové košíky (2)
- kačacie mäso (1)
- Karamel (4)
- kaše (2)
- Koláče s rebarborou (6)
- králik (2)
- kuracie mäso (17)
- Kysnuté cesto (23)
- Lístkové cesto (5)
- Medecínky (11)
- Medvedí cesnak (5)
- morčacie mäso (1)
- Mrkvové sladkosti (4)
- múčne jedlá (11)
- Nápoje (13)
- Nátierky (15)
- Návody (9)
- Nepečené sladkosti (6)
- O všeličom (68)
- Obilniny (5)
- Patchwork (3)
- Pohánka. (6)
- Polievky (18)
- Prílohy (24)
- Príroda (1)
- Raňajky (11)
- Rezy (11)
- Rolády (3)
- Ryby (10)
- s cuketou (4)
- Sladké pečenie (40)
- Slané pečenie (32)
- Snehové vločky (5)
- Strukoviny (14)
- Sushi (2)
- Syry (12)
- Šaláty (16)
- Šľahačkové zákusky (16)
- Tašky (3)
- Torty (6)
- Tvaroh (19)
- Tvarohové koláče (16)
- vajcia (2)
- Vianoce (14)
- Vianočné pečenie (12)
- Zákusky s banánom (6)
- Zákusky s kávou (3)
- Zapekané (18)
- Zaváranie (19)
- Zázvor (2)
- Zeleninové (49)
- Zvyky a obyčaje (17)
skveleee! tento rok budem musiet aj ja nieco zavarit :)
OdpovedaťOdstrániťAj ked zavatanie nepatri k mojim oblubenym cinnostiam, vrele odporucam ... Kupovane zavaraniny su dost drahe ... A ked je z coho ... Pekny den pti prajem ..
OdstrániťL.
robila som pravidelne, ale z jesenných jabĺk...tieto majú veľa vody....
OdpovedaťOdstrániťsledujem Tvoj blog a inšpirujem sa....
otázka...Petržalka?
jana
Ano, tieto su vodnate, preto zmykam a zbieram stavu na pitie ... je vyborna aj na creva hi hi ... Petrzalka bola od decembra do maja ... Dovody dom zverejnila aj tu na blogu. Teraz som uz doma, okolie Prievidze ... 😉 Janka, dakujem za sledovanie ... Pa L.
OdstrániťLuro, jojo, přesně takhle jsem to dělávala, když jsem měla děti malé. Jedna zavařovačka byla na dvě velké nohavice štrůdlu. El.
OdpovedaťOdstrániťEli ... presne tak .. Na strudle ich v zime vyuzivam najcastejsie ... Pozdravujem ... L.
OdstrániťTento komentár bol odstránený autorom.
OdstrániťTiež tak robím, z jesenných jabĺčok, žiadny cukor iba jablká. Šťavu vypijem :-D papapa
OdpovedaťOdstrániťŠťava je naj ... plná vitamínov, pektínu a cukru ... hi hi ...
Odstrániťpaa L.
Díky za tip, to by mne nikdy nenapadlo, že to jde i bez cukru a bez nálevu.
OdpovedaťOdstrániťTaké jednoduché ... však ? :) a funguje to ... už ani neviem, kde som k tomuto postupu prišla ... robím to už roky ...
OdstrániťLauro, taky jsem si dřív, když jsem měla hodně jablek, dělala tuto zásobu. V zimě, jako když to najdeš :-)
OdpovedaťOdstrániťJesenné padavky nespracúvam ... to len tieto letné ... sú fajn kyslasté a ma zemi rýchlo podliehajú skaze ... a aby nebodaj celý strom nezhnil, tak zaváram ... a rozdávam ... Marti, maj sa dobre ... L.
OdstrániťLauri,
OdpovedaťOdstrániťvýborný nápad, len škoda, že nemáme jablone...
Páá
Aďka sni dobrí susedia nepodarujú? pa pa L.
OdstrániťLauro, opravdu šikovné na zimu .. mami to dělávala taky a povidla ...
OdpovedaťOdstrániťMěj se krásně. Papa Jarka
No vidím, že postup naloženia jabĺk je všeobecne známy ... :))) Dobré mamky už v lete myslia na zimu ... :) Karka, prajem všetko dobré ... L.
OdstrániťToto robievala moja sestra, aj pre mňa :-)
OdpovedaťOdstrániťSestra už nie je, ani jablká :-(
My stromy nemáme a jej stromy už dožili, Lenka ich dala vypíliť ešte za života jej otca (môj švagor).
No, ale ako sme dome len dvaja, nepotrebujem, pečiem len veľmi málo.
Páááá
Dani vidíš ... v každej rodine sú iné zvyklosti ... u nás sa pečie každý týždeň, mňa to jednak veľmi baví a muž je na sladké ... :)
OdstrániťLístkové cesto, jablká z pohára a trochu maku ... štrúdla je na stole v okamžiku ... :))) paa