utorok 28. marca 2017

Pomaly pečené bravčové stehno na červenej kapuste.

Viete, že pomalé pečenie paradoxne šetrí čas ?  O obsah hrnca sa totiž v drvivej väčšine nemusíte starať ...  Pomalé pečenie je návykové a vyplatí sa zadovážiť si poriadny liatinový hrniec, alebo pekáč, ktorý môžete postaviť na platňu a následne strčiť do rúry.  Dnes vám dám tip na jeden takýto recept ... Mäsko je mäkučké, úplne sa rozplýva na jazyku ...


Budeme potrebovaťpre 6 osôb :

1,20 kg  bravčového stehna, alebo pliecka
1 KL čierneho korenia nahrubo potlčeného
1 PL  čerstvých tymiánových lístkov
morská soľ
2 PL hnedého cukru
4  PL  olivového oleja
4 cibule nakrájané na hrubo
1,20 kg  hlávkovej červenej kapusty
1 zemiak nastrúhaný na hrubom strúhadle
2 lyžičky korenia piatich vôní
2 jablká nakrájané na osminky
300 ml  červeného vína
200 ml hovädzieho vývaru
3 lyžice zaváraných brusníc, alebo ríbezľového džemu
knedľa k podávaniu

Trúbu  predhrejeme na 120 stupňov. Mäso nakrájame na 3 cm plátky, posypeme ich korením a tymiánom.
Do kastróla dáme olej a nakrájané mäso na ňom necháme zatiahnúť. Mäso vyberieme na tanier.
Vo výpeku osmažíme do zlatova cibuľu.
Posypeme ju hnedým cukrom a necháme skaramelizovať.  Potom prisypeme nakrájanú kapustu, zemiak a dobre premiešame.
Pridáme jablká, víno, brusnice alebo ríbezľový džem a posolíme.
Dobre premiešame a poukladáme na vrch opečené mäso, posypeme ho korením ... podlejeme vývarom, zakryjeme pokrievkou a strčíme do rúry.
Pečieme pri nízkej teplote (120-140 stupňov) 4 hodiny, až je mäso úplne mäkké.  Nakoniec ochutnáme kapustu a dochutíme ju soľou, cukrom.
Podávame s varenými zemiakmi, alebo knedľou ...


Ak si toto mäsko urobíte, prajem vám dobrú chuť ...
Vaša  Laura   ♥





11 komentárov:

  1. Lauri, presne toto o pečení vždy hovorila svokra a aj tak robila, hlavne baraninu piekla celé hodiny, ale potom to bola radosť jesť :-)
    Tvoj recept sa mi zdá byť iný - ja veru cukor nepoužívam a ani vínko, musím niekedy vyskúšať.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vidis Dani ... ja som o takomto vareni donedavna nepocula ... ale clovek sa uci cely zivot ... :) paa L.

      Odstrániť
  2. Lauri, vypadá to báječně a jsem přesvědčena, že to skvěle i chutná. Díky za skvělý tip na víkendový oběd .-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anicka, budem len rada ... Do jspusty vsak nejde ocot ... mne tam trochu chybal, ale rodina si pochvalovala aj tak ... Pa L.

      Odstrániť
  3. Ahoj Lauri,
    narobila si mi teda chute, hneď by som si dala :-) Musím sa inšpirovať.
    Maj sa krásne, páá
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka ... inšpiruj sa ... inšpiruj...myslím, že nebudete ľutovať ... :)))))
      Prajem tebe aj rodinke pekné slnečné dni ... pa

      Odstrániť
  4. Vyzerá to úžasne, ja tvoj recept určite vyskúšam...pekný deň

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Mňáám, vyzerá to bombovo..... Vďaka za receptík. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Ó, to musí byť lahôdka! Určite najbližšie pečiem. Vďaka za skvelý recept. Som veľmi rada, že som objavila Váš blog, pani Laura. Ste skvelá. :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Dneska sa to vari , už len hodka do konca

    OdpovedaťOdstrániť