pondelok 24. októbra 2016

Tekvicový koláč

Varila som z tekvice hokkaido polievku ... Pre nás dvoch  tak z polovice ... Z druhej polky som upiekla tento výborný a jednoduchý koláč



Budeme potrebovať :

500 g   na hrubo nastrúhanej tekvice
4  vajcia
340 g  kryštálového cukru
1 vanilkový cukor
200 ml  oleja
320 g  polohrubej múky
1 KL  mletá škorica
1  prášok do pečiva
slnečnicové semienka
poleva:
200 g  čokolády na varenie
400 g  kyslej smotany

Najskôr očistíme a nastrúhame tekvicu.  V inej misle vyšľaháme  vajcia s cukrom a vanilkovým cukrom do hustej peny. Pridáme tekvicu, olej, škoricu a múku s práškom do pečiva. Opatrne, sle dôkladne rozmiešame ...  Cesto vylejeme na plech, povrch zarovnáme a posypeme  orechmi, alebo slnečnicovým semienkami ,,,   Pečieme na 180 stupňov cca 35  minút.
Koláč necháme chladnúť ...
Medzi tým si nad parou rozpustíme čokoládu. Keď je rozpustená odložíme ju z ohňa a zmiešame ju  so studenou kyslou smotanou. Plnku navrstvíme na vychladnutý koláč ... Necháme v chlade ...


Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥

17 komentárov:

  1. Diki Laura za recept, tiež mám túto tekvicu a možno vyskúšam aj tento recept na koláčik.
    Emily

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Emili, bude ma tešiť, keď si ho doma upečiete ... ďakujem za návštevu a prajem všetko dobré ... :) L.

      Odstrániť
  2. Ahoj Lauri,
    koláči vyzerá výborne, tekvice veľmi nemusím, ale v koláčiku mi chutia :-) Vskúšam aj Tvoj, len musím urobiť bezlepkovú verziu.
    Prajem Ti pekný deň a úspešný týždeň,
    Pá,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Aďka, myslím, že bezlepková verzia bude rovnako dobrá ... Daj pozor, aby tekvica nebola veľmi vodnatá ... najlepšia je hokkaido, alebo maslová butternut ... Aj tebe prajem príjemý týždeň ... :) pa L.

      Odstrániť
  3. Lauri, tiež sa mi urodilo zopár tekviciek hokkaido. Nejako sa vyhýbam tekvicovým koláčom, ani sama neviem prečo.:)
    Krásne si to nafotila, len si na tom pošmáknuť.:) Asi, pravdepodobne vyskúšam. pá. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ak ho upečieš, daj vedieť, či vám chutil ... Neviem či poznáš túto polevu s kyslou smotanou ... Ja som ju robila prvý krát a tá kyslosť mi trošilinku vadila ... asi nabudúce urobím s klasickou čokoládovou polevou ... Maj sa faaaajn Danka ... pa L.

      Odstrániť
    2. Lauri, práveže som si toho všimla, že z kyslej smotany. Ma to prekvapilo trochu. Takže radšej klasika. :):)Dik. :) D: :)

      Odstrániť
  4. Fíha, tak tekvicový koláč som ešte nejedla. Vyzerá lákavo. Môže sa použiť aj mrazená nastrúhaná tekvica?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka ... myslím, že mrazená tekvica nie je vhodná do koláča ... pustí vodu a cesto veľmi zredne ... Teraz je sezóna, v obchodoch by mal byť tekvíc dostatok ... :) Najlepšia na to je hokkaido ...

      Odstrániť
  5. Lauro, hned bych si dala ... i když jsem dělala jen polévku a dušenou... taky jich pár ve sklepě...
    Papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka aj by som ťa ponúkla, ale už nie je ... pojedol sa akosi rýchlo ... :))) No čo, vyskúšaš ? :)
      papa L.

      Odstrániť
  6. Lauri, ty môžeš urobiť koláčik aj z vechťa a bude vyzerať luxusne!
    Ja to nikdy nedovediem do tej dokonalosti, i keď chuť je celkom dobrá, vyzerá to smutne :-(

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani, ty si číslo ... :))))) dobre som sa nasmiala na tvojom komente ... :)))) Nepodceňuj sa ... aj tvoje výtvory dobre vyzerajú, len pre teba sú všedné, okukané, myslíš si že nezaujímavé ... Ale pre nás je tvoje jedlo tak isto inšpiratívne a dobre prezentované ... :)))
      maj sa dobre, pa L.

      Odstrániť
  7. Odpovede
    1. ďakujem Ilka ... za návštevu i komentár ... :) L.

      Odstrániť
  8. Mojim chlapom hokkaido polievka moc nechutí, tak skúsim tento Tvoj receptík na koláč. Túto polevu nepoznám a píšeš, že Ti vadila tá kyslastá chuť, tak radšej spravím polevu z čokolády so sladkou smotanou. Ďakujem za recept, pá. Maja

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Majka budem rada, keď ho vyskúšaš ... :) Našim koláč chutil, aj pochvalu som dostala ... a tá kyslosť, možno to bol môj subjeltívny pocit, nezvyk ... ale aj tak urobím nabudúce polevu klasickú ... :))))

      Odstrániť