utorok 11. októbra 2016

Nátierka z baklažánu a sušených paradajok

Baklažán ... pomaly si nachádza stálejšiu pozíciu v našich jedálničkoch a keby sa vedelo o všetkých jeho vlastnostiach, tak by nepochybne utŕžil väčší kúsok popularity. Ozaj, vedeli ste,  že aj keď v obchodoch radia baklažán medzi zeleninu, v skutočnosti patrí medzi ovocie? Prečítať si o tom môžete TU
Má vynikajúci vplyv na kardiovaskulárny systém,  na pečeň, upravuje krvný tlak, vďaka svojim vlastnostiam pôsobí ako účinná prevencia voči onkologickým ochoreniam.
Mám tu na blogu už niekoľko receptov z baklažánu, dnes som pripravila z neho nátierku.


Budeme potrebovať pre 2 osoby :

1 baklažán
1 malú cibuľu, najlepšie jarnú
sučené paradajky aj s olejom
soľ
mleté čierne korenie
citrónovú šťavu

Baklažán som najskôr upiekla v rúre.  Rozrezala som ho na polovice, do každej som nožom urobila mriežky, pokvapkala olejom (ale len pár kvapiek) a piekla na 180 stupňov asi 45 minút.  Potom som dužinu vydlabala a  nakrájala na malé kúsky. V miske som baklažán zmiešala s pokrájanými sušenými paradajkami, malou cibuľou, soľou a korením. Pridala som k tomu aj trochu oleja v ktorom sú sušené rajčiny namočené ...  Nakoniec som všetko pokvapkala citrónovou šťavou a dobre  vymiešala.


Táto nátierka je najlepšia na čerstvom tmavom chlebe, bagete, alebo cesnakovej hrianke.  Vyskúšajte ...  :)



Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥


8 komentárov:

  1. Lauri,
    nátierka je určite super, aj ja robievam baklažánovú, ale bez sušených rajčín, ale rada vyskúšam aj túto verziu, milujem baklažány :)
    Krásny deň, pa,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Adka ... Je to z mojej strany improvizacia s tymi rajcinami ... Ale chutilo nam velmi .... Maj sa dobre pa L.

      Odstrániť
  2. Lauro, musí to být výborné, hned bych si dala. Já baklažán moc nekupuji, i když mi chutná.
    Měj se fajn, papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jsrka, ani ja ho casto nekupujem ... Ale ked ano, potom rozmyslam a hladam co z neho urobit ... Chcem ho skusit vypestovat ... Pa pa, maj pekne dni L.



      Odstrániť
  3. Ja som zatiaľ kúpila len raz baklažán, ale dávno, to som ani nevedela, čo z ním :-)
    Ale fakt v poslednom čase sa o ňom dozvedám ako o super plode, mali by sme ho jesť pravidelen, tak neviem, či nám ostane aj na naču kapustu, keď máme toho toľko cudzieho jesť :-)))
    Ale takto pekne pripravené by som si hneď dala, aj keď je už noc :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani, co sa tyka mna, mam radsej tu kapustu a zemaky ... Ale ponuka v obchodoch a zvedavost ma lakaju ... A potom, mam blog s receptami, treba ho dako zaplnat ... :) pa pa. Pozdravujem ...

      Odstrániť
  4. Mne sa tento rok urodil jeden baklažán. :):) Akože premiéra. Žeby na nátierku? :):)
    Lauri, tie svadobné fotky sú krásne. A sa mi zdá, že som ti písala aj komentár vtedy, ale som sa tam nenašla. Žeby nejaký škriatok?? :)
    Zdravím. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ... Baklažán si pestovala vonku, alebo v sklenníku ?
      Ja som tvoj komentár už kdesi čítala a nebolo to pri svadobných fotkách ... Určite sa nestratil, ale zablúdil ... :))))
      Maj sa fajn pa L.

      Odstrániť