piatok 29. júla 2016

Mätový sirup

Máte tiež plný záhon mäty, na zimu na čaj už máte nasušené a nové lístečky stále dorastajú? Skúste mätový sirup. V lete si ho dáte do vychladenej vody, v zime do čaju pri nachladnutí, bude vám určite chutiť.


Budeme potrebovať :

mätu 
2 litre vody
2 PL kyseliny citrónovej
1 kg cukru

Umytú mätu som dala  do hrnca ... použila som celkom dosť bylinky ... čím viac bylinky dáte, tým bude sirup silnejší . Mätu som zaliala vodou a spolu som to povarila ... asi 15 minút.  Prekryla utierkou a nechala som to do druhého dňa vyluhovať.
Na druhý  deň som vodu scedila, pridala cukor a kyselinu citrónovú.  Zahrievaním som cukor rozpustila ...pozor, už nevaríme ... 
Hotový sirup som naliala do 3 dl pohárov, zavičkovala a dala sterilizovať ... Stačí, len aby víčko chytilo ...  asi 5 minút.
Pred použitím sirup prelejem do vhodnej sklenenej fľaše ...
Mätový sirup je výborný do alkoholických i nealkoholických nápojov, na prisladenie čajov i výrobu domácej limonády. Rozriedime sirup vodou, alebo minerálkou podľa  chuti, pridáme šťavu z citrónu, pomaranča  alebo grepu, v lete pridáme pár lístkov čerstvej mäty, alebo pár  kúskov nakrájaného vychladeného ovocia, fantazii se meze nekladú.


Majte pekné letné dni ...  :)
Vaša Laura  ♥

12 komentárov:

  1. Lauri, ja som ho robila vlani a mám ešte jednu malú fľaštičku. Nie sme moc na sladké. Ale neviem, ako si záskala tú krásnu farbu, môj je taký svetlučko smotanovobiely.
    Teraz nám fakt treba viac piť, vypotíme :-)))
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka my tiež sladené vody nepijeme ... Len takto sezónne ... aj to väčšinou manžel ...
      Farba je taká asi z toho, že som do hrnca napchala mäty naozaj veľa ... je to silný odvar ... Mäta sa mi toho roku rozrástla do jahôd a ja som ju tam nechala ... až doteraz ... všetku som ju stadiaľ vytrhala ... nasušenej mám tiež dosť, tak som urobila sirup ... s minerálkou, ľadom a citrónom chutí výborne ... pa pa L.

      Odstrániť
  2. Krásne fotky mätového sirupu!!!Mäty mám málo, sirup nebude.
    Pekný večer,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veď ona sa ti rozrastie ... a na budúci rok urobíš ... :)
      Aďka pekný víkend ti prajem ... L.

      Odstrániť
  3. Lauro, dobrý sirup a ta barva je fakt zajímavá... u nás taky nebude .. máta nic moc...
    Měj se fajn, papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som mala toho roku mäty veľa a bola pekná ... Čaj z nej mám veľmi rada ... tak som nasušila ... tento sirup je z druhého strihania ...
      Jarka, maj pekný víkens pa L.

      Odstrániť
  4. Lauro, zajímavý recept. Určitě uvařím, ale mám málo máty, tak vyzkouším i z meduňky.Děkuji za návštěvu na blogu. Posílám pozdrav. Marie

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Matovy sirup som uz chutnala a je vyborny...vyskusam ho urobit podla tvojho receptu :-)

    OdpovedaťOdstrániť