Budeme potrebovať:
500 g mletého bravčového mäsa
1 šálka ryže (200g)
1 vajce
3 strúčky cesnaku
soľ, mleté čierne korenie a majorán podľa chuti
na omáčku:
olej
3 pl hladkej múky
1,5 litra vody
400 g rajčinový pretlak
2 bobkové listy
1 cibuľu
vetvička rozmarínu
soľ
cukor, prípadne ocot na dochutenie
čerstvá paprika na plnenie
Najskôr si udusíme ryžu ... tak ako ste zvyknutí ... a necháme ju vychladnúť ... Do misky dáme mleté mäso, pridáme udusenú ryžu, vajíčko, soľ, koreniny a dobre premiešame ...
naplníme touto zmesou papriky a z toho, čo nám ostane vytvarujeme guľky ...
Na oleji opražíme hladkú múku a keď začne voňať, zalejeme ju vodou ... Dáme pozor, aby sa nám nevytvorili hrudky ... Necháme rozvariť a vlejeme rajčinový pretlak ...
Vložíme celú cibuľu, bobkový list, osolíme, okoreníme a chvíľu povaríme ... Do vriacej omáčky pridáme naplnené papriky a gule ... Nemiešame, aby sa gule nerozišli ... Varíme na slabom ohni asi 30 minút. Dochutíme cukrom a octom.
a máme hotovo
Podávame s parenou knedľou, alebo varenými zemiakmi ...
Prajem vám dobrú chuť ...
Vaša Laura ♥
Áno, Lauri, aj u nás je to letné jedlo! Mám rada tú vôňu, muž si veľmi pochutná s knedľou, ale ja mám radšej zemiaky. No čo, urobím oboje :-) Keď boli doma deti, varili sme vo veľkom hrnci a nemohli si vyberať medzi knedľou a zemiakmi, čo som urobila, to bolo a teraz pre dvoch robím oboje :-)
OdpovedaťOdstrániťDobrú chuť!
Pááá
Výborná klasika, bez ktorej leto nemôže byť :) Robila som ju práve minulý týždeň. Inak, my ju odjakživa jeme bez prílohy ;)
OdpovedaťOdstrániťMŃam, Lauri, milujem plnenú papriku, jneď by som si dala. Minulý týždeň sme ju mali u našej babky... aj my ju jeme bez prílohy.
OdpovedaťOdstrániťPekné leto,
A.
Lauro, úúúúžasné jídlo... to milujem !! My k tomu rádi brambory nebo rýži.
OdpovedaťOdstrániťMěj se krásně. Pa Jarka
Dievčatá, ďakujem vám za milé komentáre ... :) Vidím, že plnená paprika je klasika hádam v každej rodine ... a v každej rodine máte na jej prípravu určite dáke vychytávky ... :) Naša mamka ju vždy navarila plný hrniec a jedli sme ju tiež bez prílohy ... ako hustú polievku ... Tak som bola zvyknutá variť aj ja ... Ale keď som sa vydala a šla "za nevestu" musela som moje varenie prispôsobiť manželovi ... no, musela ... chcela ... :))) Takže teraz nakladám plnenú papriku do hlbokých tanierov a k tomu si zakusujeme knedľu z ruky ... A má to aj svoju výhodu ... narozmáča sa v omáčke ... :)
OdpovedaťOdstrániťPrajem vám všetkým pekný, slnečný letný víkend ... pa L.
Pročítám Váš blog a narazila jsem na tento recept. U nás se papriky pečou v troubě a nedává se rýžš a rajská se dělá zvlášť. Ale moje babička, samozřejmě Slovenka, je dělala asi taky takto. Vařila je v omáčce, která byla řidší než klasická česká rajská a jedli jsme to z hlubokých talířů lžičkou a k tomu zakusovali chleba. díky za připomenutí i za recept, určitě je udělám. Vzpomínáme na hodně slovenských jídel, co dělávala, bohužel recepty si vzala sebou tam nahoru.... tak ještě jednou díky, mějte se fajn. Petra
OdpovedaťOdstrániť