streda 10. júna 2015

Rebarborový koláč s tvarohom

Rebarbora ... v minulosti  ste túto mohutnú rastlinu mohli vidieť takmer v každej záhradke.  A  dnes mnohí ani nevedia, ako vyzerá .  Poznajú len stonky zo supermarketu ...  :))))
Je veľmi zdravá a nášmu telu prospešná ... má veľa vitamínov, ktoré stoja za zmienku. Vitamín C tam ale nepatrí. Má však kopu iných. Medzi vitamíny, ktorých má rebarbora požehnane, patria vitamíny skupiny B. Má aj kyselinu pantoténovú, ktorá má schopnosť odbúrať stres a postará sa o zdravú pokožku. Aj kyselina listová je v rebarbore zastúpená, tá zas blahodarne pôsobí na mozog a nervy.
Nezanedbateľný je v rebarbore aj obsah vápnika, ktorý upokojuje nervy. Vápnik je tiež potrebný pre ženy v menopauze. Telo ho ale potrebuje aj vtedy, keď trpí depresiami. V takom prípade nepomôže len ľubovníkový čaj, ale aj rebarbora. Okrem vápnika má aj veľa horčíka a mangánu. Rebarborou môžeme detoxikovať svoje telo, lebo obsahuje aj veľa potrebnej vlákniny. Čistí tiež črevá, takže sa odporúča všetkým, ktorých trápi zápcha. Ženy zas poteší, že omladzuje pokožku a zlepšuje pigmentáciu vlasov. Pomôže aj pri chudnutí.   Zberáme ju len do konca júna, aby sa mohla potom zregenerovať a prečkala zimu bez ujmy ....  Ja som dnes upikla z nej koláčik. Vhodná je aj na mrazenie.


Budeme potrebovať :
500 g  polohrubej múky
150 g  práškového cukru
150 g  masla alebo palmarínu
2 vajcia
4 PL mlieka
1 prášok do pečiva

na plnku :
500 g  tvarohu
rebarbou
5 PL kryštálového cukru
1 vajce
1 vanilkový cukor


Najskôr rebarboru očistíme, nakrájame na kúsky. Na panvici upálime cukor na karamel,  vhodíme do neho nakrájanú rebarboru a zamiešame. Nepodlievame, rebarbora o chvíľu pustí dostatok šťavy.  Podusíme a necháme vychladnúť. Pripravíme si tiež tvarohovú plnku z tvarohu, vajíčka a vanilkového cukru.

Zo surovín si vypracujeme vláčne cesto,  rozdelíme ho na 2 časti, prvú vyvaľkáme a prenesieme na vymastený a hrubou múkou vysypaný plech.
Navrstvíme tvarohovú plnku, na ňu natrieme rebarboru.
Prikryjeme druhou polovicou cesta, popicháme ho vidličkou a dáme do rozohriatej rúry.
Pečieme na 180 stupňoch  asi 30 .40 minút do červena.
Po vychladnutí pocukrujeme a nakrájame na pbdĺžniky.
Prajem vám dobrú chuť a pekný deň ...
Laura  ♥

10 komentárov:

  1. Odpovede
    1. ja se on erittäin hyvä ... :)))
      tervehdin , Laura

      Odstrániť
  2. Tento rok ma rebarbora nepotešila. Veľa, veľa listov, ale tenučké stonky. Vydalo len na poháre so šľahačkou a mascarpone.:) Zdravím. Dana :):)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... nemáš ju na jednom mieste už veľa rokov ? Tiež som mala stonky tenučké a vlanii som časť koreňa presadila inam ... stonky na starom koreni zhrubli a nový sa zotavuje a naberá silu .... :)
      Dani ... maj sa pekne v tej tvojej krásnej záhrade ... paaa L.

      Odstrániť
    2. Lauri, mám ju asi len tuším 4 roky. Nie dlho.

      Odstrániť
    3. Tak to je celkom mladučká ... :) ona sa spraví ... :))))
      ahoj Danka, prajem pekný víkend predpokladám, že v krásnej záhrade ... :)
      L.

      Odstrániť
  3. Takže sa stále utvrdzujem, že nám treba jesť všetko, čo rastie v prírode a záhrade!
    Koláčik to je určite skvelý, ja robievam raz v roku taký kysnutý s posýpkou.
    Rebarboru nemáme, ale mi ju raz dáva trocha ďalšia suseda v dedine.
    Mala by som si ju zadovážiť, hádam by som to zvládla pestovať :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... rebarbora rastie sama ... nepotrebuje temer žiadnu opateru ... stačí jej slnečné miesto, trochu priestoru a sem - tam poliať keď je sucho ... Takže verím, že sa jej u teba bude dariť ... :) Taký kysnutý koláčik s rebarborou a posýpkou robievala aj moja mamka ... a chutil náramne ... :)
      Pozdravujem a prajem pekný deň ... L.

      Odstrániť
  4. Už taky sbíráme, vyzkouším, tvaroh já ráda, díky:-))

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ajka ... rebarbora ten tvaroh krásne dopĺňa svojou kyselkavou chuťou ... budem rada, keď ho vyskúšaš ...
      pa pa ... L.

      Odstrániť