piatok 20. júla 2018

201/365 Škrečkovanie

Počas týchto dní stále niečo mrazím, zaváram ...  Momentálne spracovávam  slivky a ringlóty ...  Slivky sa tento rok mimoriadne vydarili, je ich veľa sú sladučké a ani jedna červivá ... Radosť s nimi pracovať.  Dnes som robila kompót.  Ja to tak narýchlo ... napchať do pohárov, pridať do každého pohára 2-3 lyžice cukru, zopár klinčekov, škoricu ... a zaliať vodou rovno z vodovodu.  A dám sterilizovať,  len aby voda zovrela a víčko chytilo ...  Nie ako moja mamka kedysi ... najskôr uvarila sirup, ktorým ovocie zaliala a tiež dala do dunstu  ...  tak sa hovorilo sterilizácii ...  :)))  Ťažko bolo dopredu odhadnúť množstvo sirupu.

Minule v rozhlase rozprávali o zaváraní ovocia so soľou.  Žiadny cukor, iba soľ ...  Počuli ste o tom ?
Do pohárov dáme ovocie a pridáme soľ, len trošku medzi prsty. Zalejeme vodou priamo z vodovodu. Poháre dôkladne uzavrieme a necháme ich sterilizovať ako klasicky pri zaváraninách, teda v závislosti od druhu ovocia, čo je 5 až 20 minút. Soľ vytiahne z ovocia cukor asi po mesiaci, takže skôr neochutnávajte, aby ste sa nesklamali výsledkom. Ide o menej sladkú chuť, ale skôr vynikne prirodzená chuť ovocia.
Mala by som vyskúšať ... takto zdravšie ...  :)

Prajem vám krásne letné dni ... a už so slniečkom  a modrou oblohou ...
Vaša Laura ♥


17 komentárov:

  1. Až vám bude v zimě mlsno, budete mít po čem sáhnout. Opravdu se vám urodily krásné švestky, radost pohledět.
    O zaváření se solí jsem ještě neslyšela. Já si vždy pár sklenic švestek zavařím tzv. ve vlastní šťávě, rozpůlené nacpu do sklenice a jen několika kapičkami vody je zastříknu, zavíčkuji a steriluji. Na koláče, do buchet jsou jako dělané.
    Měj se moc hezky!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hanka ... vo vlastnej šťave robím strúhané letné jablká a rajčiny ... určite vyskúšam aj slivky ... Dík za tip ... Prajem ti peknú nedeľu ... L.

      Odstrániť
  2. Laury, já už ovoce nezavařuji, kompoty moc nejíme. Líbí se mi slovo skrečkovanie, je to hezčí než syslit :-) Měj pěkný víkend, pilná včeličko.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. My máme kompóty radi len k pečenému kuraťu s ryžou ... Inak ich nejeme ... asi budem rozdávať ... hi hi ... Marti, maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  3. Já momentálně "jedu" v jablkách - letní jabloň toho letos urodila spoustu. Letní jablka se skladovat nedají, takže sušíme, sušíme (křížaly se v zimě budou hodit, mám vyzkoušeno z minulých let). A z části jsme s mámou udělaly jablečná povidla - samotná, s pár blumami a taky s trochou rybízu a angreštu... Nevím, jeslti letos bude na chalupě stačit sklep, protože na stromech máme ještě mirabelky, švestky a podzimní jablka (naštěstí vše po jednom stromě). A už jsme udělaly spoustu třešňových kompotů, višňové a rybízové marmelády.
    Ze švestek se u nsá dělaljí hlavně povidla a něco se mrazí.O kompoty ze švestek v rodině nikdo nemá moc zájem.
    Tak ať se dílo daří :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Stáni ... letné jablká som už strúhané natlačila do pohárov ... z celého stromu, našťastie nie veľkého ... :) a máš pravdu, ovocia je toho roku požehnane ... už dávno sme nemali jablonky tak obsypané plodmi ... Ďakujem za návštevu a milý komentár ... L.

      Odstrániť
  4. Hm, zavařit švestky, to by mi určitě doma neprošlo. U nás musí všechny do kvasu do bečky ;-) Měj se krásně, Lauri. Těším se na další Tvoje příspěvky. P.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Hi hi ... tak toto už je za nami ... to poznám ... aj slivky, aj jablká ... :)
      Pavluška, ďakujem za tvoju priazeň ... maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  5. Lauro, s tou solí to slyším poprvé. Já nezavařuju, neměl by to kdo jíst. Ale úrodu máme taky velikou, už rozdávám jablka. Tvoje nové fotky nahoře jsou naprosto úžasné.
    Hezkou neděli Lauro.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka, ďakujem pekne ... Krásnu nedeľu prajem aj tebe ... :) L.

      Odstrániť
  6. Naozaj máš krásne slivky a v tých pohároch ešte krajšie!
    Lauri, teda to zaváranie na slano tiež nepoznám, ale ti tak poviem, že moc by som tomu neverila, veď to by naše mamy mali dávno overené, no nie? Aj moja robievala s nálevom, a dokonca do fliaš s gumičkou :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. No neviem ... už som to počula z viacerých zdrojov, a že o tom nevedeli naše mamy ? no, nebol internet ... hi hi Kto nemá rád veľmi sladké kompótové ovocie, to je niečo pre neho ... Náš kompót teda musí byť sladký ... ale mám nutkanie zopár pohárov tak urobiť ... potom napíšem recenziu ... :) pa pa L.

      Odstrániť
  7. To jsme na tom podobně, úroda s musí zpracovat :), ve spíži už mám marmelády všemožných chutí, zavařené okurky, třešně. Teď se chystám na protlak a hlavně broskve, ty kluci milují. Pár sklenic švestek také nesmí chybět, do rýžového nákypu jsou nej.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Betka, tebe to chlapci určite vynosia ... horšie je to u nás ... :) ale ako vravíš ... úroda by nemala zhniť pod stromom ... :) Si veľmi šikovná ... pri toľkých dietkach stíhaš všetko ... :) prajem ti veľa zdravíčka a pekné letné dni ... L.

      Odstrániť
  8. Teda Lauro, skoro by se řeklo, že závidím takovou úrodu. Ale vážně jen trochu. My měli meruňku, jabloně, ale jak máme pozemek na skále, tak se jim moc nedařilo, škoda. Ale kupodivu borovicím a douglasce se daří, to mi hlava nebere. Asi chytly nějakou mezeru mezi šutry. Aspoň jsme měli rybíz. Minulý týden jsem koupila pár švestek na kynuté knedlíky, ale větší hrůzu jsem snad nikdy nejedla. Tvrdý a kyselý, běda. Už mi tu týden "dozrávají" :-) Tak ať se ti daří. Pěkný den z Prahy. Eliška

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Eliska... Keby som mohla, kosik slivak by dom ti hnef priniesla... :) Minuly rok, ked ovocia nebolo, kupila som napodiv dobre broskyne v supermarkete ... Na jedenie i zavaranie... Eli, maj sa dobre a peknu nedelu prajem... L.


      Odstrániť
  9. Lauri,
    pekná úroda sliviek, gratulujem!
    Ja stále zaváram ako zo starej školy :-) najskôr sirup. My slivky nemáme :-(
    S tou soľou som to raz skúšala a nie je to zlé, vyskúšaj na malom množstve.
    Peknú nedeľu,
    A.

    OdpovedaťOdstrániť