nedeľa 8. júla 2018

189/365 Záclonové spomínanie

Taaaak ... všetko je vysušené, upratané, na svojom mieste ...   Okná umyté, záclony opraté a vyvesené ...  A práve pri vešaní mi blúdili myšlienky v minulosti.   Uvedomila som si, aký ľahký máme život  oproti našim mamkám ...   Záclony. pokiaľ vôbec dáke na oknách visia,  operieme v práčke, tá nám ich aj poriadne vyžmýka a rovno z práčky môžu na okno ...


Mamka v časoch môjho detstva to mala oveľa ťažšie ...
Mali sme záclony na celé okno od povaly až po zem. Materiál  neviem definovať.  Boli utkané do  krásnych vzorov z tenučkých nití, najskôr bavlnených ... Biele ako sneh ...  Mamka ich vyvárala a potom ručne  pláchala vo vani.   Sušila ich na slniečku na šnúre ... Lenže ... po praní ostali záclony stiahnuté,  pokrčené ...  ale nežehlili sa ...

Nosili sme ich k jednej pani, ktorá sa živila vyťahovaním záclon ...  Po vstupe do jej dvora, za obrovskú zelenú plechovú bránu, ma upútali zvláštne drevené konštrukcie upevnené na múroch domu. Svojho, i susedovho.  Boli to drevené hranoly, opatrené množstvom háčikov.  Spodný a jeden bočný hranol  boli upevnené na pevno, s dvoma  zvyšnými hranolmi sa dalo pohybovať.   Takýchto  "zariadení"   mala pani niekoľko ...  Prinesené záclony potom namočila, naškrobila,  uchytila na háčiky a posúvaním hranolov vytiahla.  Určite na to potrebovala pomoc manžela ... :)  Po vysušení zasa zvesila z háčikov a zložené zabalila do pekného bieleho papiera. Napísala meno a záclony nás čakali  uložené v drevenom regáli. ...
Na okne mierne trčali ... boli naškrobené, ale to sa  do niekoľkých dní dalo do poriadku, boli mäkučké a mohli slúžiť ...  Pamätáte sa aj vy na čosi podobné ?
Prajem vám príjemný nastávajúci týždeň ...
vaša Laura ♥

8 komentárov:

  1. Lauri my jsme měli ten rám doma a táááááááák nerada jsem to pomáhala mamce dělat -dalo to strašně práce , aby byla záclona pěkně rovně naháčkovaná a v okně dobře vypadala .Pak začaly záclony silonové a byl pokoj .Ani nevím kde rám, skončil....bože to už je let.Tak jsem si zavzpomínala.Díky Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Veru Hanka ... bolo to hrozne dávno ... udržať domácnosť, aby všetko bolo tip top dalo dosť veľkú námahu ... veru by som sa nechcela vrátiť do tých časov ... :) L.

      Odstrániť
  2. To víš, že si vzpomínám na takové záclony. Dokonce moje první záclony se takto musely napínat( dávala jsem to tenkrát do prádelny na sídlišti, kde jsme zpočátku bydleli. Kromě praní tam vypínali právě tyto záclony.) Byly krásné, to si pamatuji, ale hodně brzy jsem potom už měla záclony silonové.
    Hezké pondělí!
    Hanka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Silonové záclony bol veľký pokrok a zjednodušenie práce ... ďakujem za ne ... Hanka, maj sa dobre ... L.

      Odstrániť
  3. Ano, ano, přesně tak. Také jsme vypínali záclony. Dokonce jsem se k tomu opět vrátila. Na hůře (půdě) jsem našla staré háčkované záclony a taky se tam povaloval starý, místy už červotočem nahlodaný rám. Tak mě to nadchlo, že jsem rám opravila, natřela, naťukala nové hřebíčky a hurá se záclonou do škrobu a na sluníčko. Mamka se mně smála s jakým zápalem jsem dala do vypínání a s jakou nechutí jsem jí pomáhala před 30-35 lety.... No jo, těch věcí je víc, které jsme z duše nenáviděli a teď jsme rádi, že se máme jít za kým poradit. Naštěstí. Jo, a záclony jsem vypínala a posílala i do Prahy!!!!!!!!!!! čili světakraj, jedné mladičké mamince. Krásné léto a spoustu sluníčka... na záclony.
    Věrka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Věrka, ďakujem za pekný komentár ... Teší ma, že si záclonky opäť vyťahuješ sama ... A že sa mamka čuduje ? no, vtedy si musela a dnes chceš ... však ? to je veľký rozdiel :)
      Pozdravujem a prajem pekné dni ... L.

      Odstrániť
  4. Moja maminka si sama záclony háčkovala, nielen na okná, aj na dvere, škrobila, vyťahovala ...Ale keď prišla nová móda, hneď sa ich zbavila. Teraz by som ich chcela aspoň na potešenie oka niekde v skrini :-) A keby maminka videla, že teraz nemám ani jednu záclonu, nechápala by :-)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tiež som bola nejaký čas bez záclon ... keď sme mali nové, vymenené okná a na nich žaluzie ... Ale zavesila som ich späť, miestnosti sa mi zdajú oveľa útulnejšie ... ale asi je to len zvyk ... Dani, maj sa dobre ... L.

      Odstrániť