utorok 5. decembra 2017

O svätom Mikulášovi ...

Prichádza každý rok 6. decembra, aby potešil všetky deti, ba aj dospelých. Svätý  Mikuláš.  Málokto vie, že pôvod tohto vševediaceho dobrodinca nie je na ďalekom severe, ale priamo v Malej Ázii, dnešnom Turecku.
                                                                                                                                      foto z internetu
Práve tu pôsobil v prvej polovici štvrtého storočia biskup menom Mikuláš. O jeho živote a činoch je známych len málo faktov a dôkazov. Historické zdroje prezrádzajú, že bol nielen temperamentnou osobnosťou, ale taktiež veľkým diplomatom, ktorý neraz uprednostnil milosť pred tvrdým zákonom a pomohol tak mnohým ľuďom v núdzi.

O živote sv. Mikuláša koluje mnoho legiend.  Najznámejšia a najrozšírenejšia z nich urobila z Mikuláša patróna detí známeho po celom svete.  Ide o príbeh muža, ktorý vyšiel na mizinu a rozhodol sa, že zo svojich troch dcér urobí neviestky. Nemohol im totiž zabezpečiť veno a dcéram nájsť vhodných ženíchov.
Mikuláš, ktorý zdedil bohatstvo po svojich rodičoch, tajne uložil hrudky zlata za okná mužovho domu a zmenil tak osud dievčat, ktoré sa napokon šťastne vydali.

6. december, deň úmrtia sv. Mikuláša bol vyhlásený za sviatok.  Presný rok jeho skonu nie je známy.  Podľa historických zdrojov zomrel niekedy medzi rokmi 345 a 351 v Myre.  Keďže Mikuláša už niekoľko storočí považujú za patróna detí, je tento sviatok výnimočný najmä pre deti a mladých ľudí.  
A čo vy? Tiež ste si našli za oknom balíček sladkostí v naleštenej čižme ?  Nám deti odrástli, ale napriek tomu s manželom tradície dodržiavame ...  Pred chvíľou sme si rozbalili,  a už si pochutnávame na ovocí, orieškoch, ba nájdu sa aj dáke čokoládky ...  Veď sme celý rok poslúchali ...  Hi hi  ...

 Vaša Laura ♥

9 komentárov:

  1. Ano, i u nás se v předvečer svátku svatého Mikuláše naděluje do punčochy. Sladkosti, ovoce, někdo uhlí :o) Na náměstí přijede Mikuláš v kočáře s čerty a anděly a večer je pak ohňostroj.
    Máme hezké tradice.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Sú to pekné tradície ... je fajn, že sa všade dodržujú ... Ilka, maj sa fajn ... L.

      Odstrániť
  2. U nás naděluje pátého dětem, kluci na něj celé odpoledne čekali, ale letos k nám bohužel nikdo nedorazil, tak našli alespoň nadílku u vchodových dveří. Ještě že chodil hned zrána jeden v autobuse, když jeli do školy, básničku měli totiž připravenou. Krásný večer.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ale besiedka v škole, či v škôlke bude ... nie ? Viem si predstaviť, ako bolo u vás včera veselo ... :)
      Betka, pekný deň prajem ... L.

      Odstrániť
  3. U nás to tiež vždy bolo do čižmičiek, deti ich leštili celé poobedie, lebo do špinavých Mikuláš nič nedá :-)
    Teraz si my dvaja toto nerobíme, ale tiež sme si pochutili, otvorili sme si bonbonieru a upiekla som slané tyčinky z hotového lístkového cesta. Ale z iného dôvodu - zajtra má muž narodeniny :-)
    Lauri, ale vidieť tento krásny Ladov obrázok, tak to je krásna spomienka na naše detstvo, doterz ich všetky mám moc rada.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak manželovi prajem všetko dobré, hlavne nech zdravíčko slúži ... :)
      Ladove zimné obrázky ... to je nádhera ... Dani, pozdravujem ... L.

      Odstrániť
  4. Laury, my s mužem už si nenadělujeme :-) Dětem naděloval Mikuláš vždy 5. prosince. Měj se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marti, my len tak .... symbolicky ... pripomíname si pekné chvíle s deťmi ... :))) Maj pekný deň ... L.

      Odstrániť
  5. Lauro, moc hezký příspěvek si připravila. Povídání o Mikuláši je zajímavé a obrázek Lady je kouzelný, jako vlastně všechny od něj. Je zajímavé, že u nás jsou Ladovy pohledy málo k dostání. Jako vánoční přání jsou úžasné.
    Hezké dny, Lauro.
    Jarka

    OdpovedaťOdstrániť