streda, 13. septembra 2017

Špirálový cuketový koláč

Z cukety sa stala moja najobľúbenejšia zelenia ... Naozaj ...  Je úžasne variabilná a pripravíte z nej jedlá na slano, na sladko ... na obed i na raňajky ... zákusky a koláče ... dokonca  džemy a chili omáčky ...  O tých posledných sa rozpíšem v niektorom z nasledujúcich príspevkov...
Dnes vám predstavím recept na jeden úžasný, slaný koláč ...  Ulahodí oku aj chuťovým pohárikom  :)
Použila som naň iba zelené cukety ... ale pre ešte lepší efekt skombinujte pri jeho príprave aj žltú cuketu ...


Budeme potrebovať :

250 g  hladkej múky
100 g  masla, alebo Hery
60 ml vody
soľ

Na náplň:
približne  500g  mladých cukiet
500 g  ricotty, alebo jemného tvarohu
soľ, mleté čierne korenie
2 vajcia
3  PL strúhaného parmazánu
2-3 vetvičky čerstvého timiánu
panenský olivový olej na pkvapkanie
jadierka slnečnice a semienka ľanu

Na cesto spracujeme v robote najskôr múku s maslom a soľou, neskôr pridáme aj studenú vodu. Rukou premiesime, zabalíme do potravinovej fólie a dáme na 30 minút do chladničky.
Rúru predhrejeme na 180 stupňov.
Po pol hodine cesto rozvaľkáme a vložíme do vymastenej okrúhlej formy  ... moja má priemer 28 cm.
Na cesto položíme papier na pečenie a zaťažíme suchou fazuľou ...
Pečieme 15 minút, potom odstránime papier aj fazuľu a pečieme ďalších 15 minút.
Medzi tým cukety umyjeme, nakrájame na tenúčko.  Ja som mala cukety asi 25 centimetrové a boli tri.  Prekrojila som ich pozdĺžne na polovicu a potom som krájala veľkým nožom tenké plátky.  Posolíme ich a necháme zmäknúť v cedníku.
V mise zmiešame ricottu alebo jemný tvaroh (vedierko z Lidla), s vajcami, strúhaným  parmazánom, soľou, mletým čiernym korením a lístočkami timiánu.
Plnku nanesieme na predpečený korpus.
Smerom od okraja ku stredu začneme vkladať nakrájanú cuketu husto vedľa seba. Mierne ju zatláčame do plnky. Stred si najskôr stočíme v ruke a naraz vložíme do plnky ...    Povrch koláče posolíme, pokoreníme, posypeme troškou syra a semienkami. Môžeme ešte lístočkami timiánu.  Nakoniec pokvapkáme olivovým olejom.
Pečieme na 180 stupňoch 45-60 minút ...  kým nie je cuketa mäkká.
Koláč podávame teplý, ale výborný je aj na studeno ...   Je šťavnatý, okraje cesta chrumkavé ...
 Ak si koláčik pripravíte, prajem vám dobrú chuť ... 
Vaša Laura ♥

11 komentárov:

  1. Vypadá úžasně! A určitě i tak chutná ;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Vypadá mňamozně, asi brzo vyzkouším :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Lauro, koláč je určitě dobrý a jak je fotogenický ! .. mám v lednici povícero cuket. Na chilli omáčku se těším.
    Hezké dny Lauro. Papa J.

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Lauro, ten je nádherný. Vypadá skvostně a asi bude u výborný. Měj se krásně.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. Tak ten vyzerá lákavo a fotogenicky :-) Asi sa inšpirujem, ďakujem za tip.
    Maj sa krásne, pá
    A.

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Dakujem za vase ohlasy ... Tesi ma, ze kolac zaujal ... 😉
    Tak som rozmyslala, ze pre zjednodusenie prace by sa kludne mohlo pouzit listkove cesto ... nie? ... Prajem pekny zvysok dna...

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Lauri,ani nevieš ako si mi receptom ulahodila. Tento rok som z cukety už robila kadečo, tiež ju mám veľmi rada ale aj patizóny a tekvice :)...koláč som ešte nerobila a veľmi sa mi recept páči...asi by som skúsila s tým lístkovým cestom aby bolo menej roboty ako píšeš :) :) :) Maj sa dobre!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. :)Evi, potom daj vediet ako to dopadlo ... Pekny predlzeny vikend prajem ... L.

      Odstrániť
  8. No ja žasnem, čo ty dokážeš vytvoriť! Je to veľmi efektný koláčik, len si myslím, že v mojej výrobe by vyzeral inakšie, teda oveľa menej fotogenický :-)))

    OdpovedaťOdstrániť
  9. Lauri, vypadá skvěle a jistě i skvěle chutná! Díky za další pěkný pekařský tip :-) Krásné téměř podzimní dny A.

    OdpovedaťOdstrániť
  10. Velmi fotogenický koláč. Já bych s ním doma "neprorazila" - mnažel cuketu nerad a tvaroh taky vlastně moc nemusí. Jinak bych ho vyzkoušela. Ale na mne samotnou je takové množství moc...

    OdpovedaťOdstrániť