štvrtok 11. augusta 2016

Bylinkové leto

Tento rok som si povedala, že si nasuším bylinky na zimu ...  Sušievam aj po iné roky, ale nie cielene ...  Veľa byliniek mi rastie v záhrade, zber a sušenie nie je problém.  Načo kupovať čaje vo vrecúškach, keď v lesoch, v okolí i v záhradách je byliniek dosť ... Zbieranie a sušenie voňavých rastliniek ma vždy bavilo ...  Prvá kniha, ktorú som si kúpila ako čerstvo vydatá pani, bol tento atlas ... a sprevádza ma do dnes ...


Začala som skoro na jar ... pľúcnikom a neskôr prvosienkou ...  oboje je dobré na priedušky a kašeľ ...
Usušila som a dala do pohára s uzáverom ...
No a potom to už išla rad radom ...  urobila som si provizórnu sušičku zo starého koša na prádlo  a záclony ... bylinky tak mali prístup vzduchu  zhora aj zo spodu ...
nasušila som  sedmokrásky
bazu
harmanček
levanduľu
a potom  lipu ...
nechtík
sušila som medovku, mätu, pamajorán a tymián ...
Teraz stále kvitne nechtík, zberám echinaceu
a  repík ...

Všetky usušené  bylinky  skladujem v plátených vreckách na vzdušnom mieste v komore ...
Namiešala som si z nich aj zmesi ...  tento je proti chrípke a nachladnutiu ...
A tento som miešala dnes ... na posilnenie imunity ...  Základ tvorí Echinacea a baza, potom som pridala trezalku, sedmokrásku, nechtík a trochu timiánu ...
namiešaný čaj
 A hneď som musela vyskúšať jeho chuť ... je výborná ...  :)

Ak ste sa dostali až se, Ďakujem vám za vzhliadnutie a záujem ...  :)
Majte pekné letné, slnečné  dni  ...

Vaša Laura   ♥
 

10 komentárov:

  1. Lauro, moc hezké povídání a úžasné fotky... taky jsem se snažila sušit, i když na množství toho zas tolik není ... už jsem podarovala rodinu synovce, tam jsou na bylinky .. ještě kamarádce,ta je taky bylinková a ona zase plete pěkné teplé ponožky, tak je takový výměnný obchod. Když tvoji krásnou směs ve velké sklenici, tak dneska taky něco umíchám ... a bude další nový čaj ☼ ... tady by to chtělo grog, je tu děsná zima...
    Měj se krásně, Lauro. papa Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Joj Jarka ... zima je aj u nas ... len pekne cajiky aj ty namiesaj a daj tip .. :-) Ja som tiez uz z nich nieco rozdala a urobila velku radost ... hlavne mamke ... :-) ak bude treba, mam este z coho miesat ... Maj sa dobre a nech sa nam uz teplo vrati spat ... pa L.

      Odstrániť
  2. No prekrásne, Lauri!
    Vrecúška so srdiečkami sa mi tiež veľmi páčia, a predstav si, že z tejto látky mám posteľné oblečenie, ale staré ako matuzalem a už v rožkoch aj púšťa a keď som ho naposledy prala, povedala som si, že ho už nebudem používať, ale využijem na niečo, už viem, na čo :-)))
    A tie zmesi sú tak lákave, krásne farebné, že hneď by som k tebe išla na šálku dobrého čajíku! Len si daj fľašu do tmy, lebo mám skúsenosť (mala som dobrú myseľ nastrihanú vo fľaši z nesky a papier odlepený, na svetle mi bylinka stratila tú krásnu farbu.
    Ja si musím ešte vymyslieť nejaký vešiak na vrecúška :-) asi odkukám od teba, si super studnica nápadov!
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani, hadaj z coho su posite srdieckove vrecka .... ano, spravne ... z postelnych obliecok starych ako matuzalem ... ;-) Tiez mali uz rozky prederavene ... nasila som vrecka, male vankusky pod hlavu a tak ... Pohare s bylinkami a susenymi hubami skladujem v komore bez priameho svetla, takze farbu by nemali stratit ... pozdravujem, pa L.

      Odstrániť
  3. Lauri, teda...ty si ale sikulka :-) a mas to nadherne nafotene...repik susime aj my, je vyborny na rany...

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Kati dakujem za pochvalu ... repik je veru vyborna bylina, caj z nej osozi pri poruchach zlcnika, pecene, dobry je pri zapaloch dycacich a mocovyck ciest ... :-)

      Odstrániť
  4. Toľko byliniek si nazbierala! Ja som si ich zatiaľ iba kupovala, aj sa každý rok chystám, že pôjdem na zber, ale akosi som sa k tomu ešte nedostala. Máš ich uskladnené v krásnych vreckách, presne tak, ako to má byť :) P.S. Ten atlas mám aj ja, dúfam, že ho raz využijem ;)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka dakujem ... doteraz som aj ja kupovala caje vo vrecuskach ... az raz som si precitala daky test ktory vysiel v neprospech tychto cajov a povedala som si dost ... Som cerstva dochdkyna, takze sa mozem tejto zalube plne venovat ... :-) tie vrecka su len obycajne, rychlo posite, ale ucel plnia ... :-)

      Odstrániť
    2. Ak mám možnosť, kupujem nazbierané od babiek bylinkáriek, naposledy som si kúpila miešaný čaj z byliniek na Morave, ale je pravda, že v práci si narýchlo uvarím vo vrecúškach. Musím počkať na dôchodok, potom budem zbierať bylinky aj ja ;) Pekné dni prajem :)

      Odstrániť
  5. Lauri, presne ten atlas majú aj naši. Pamätám sa naň ešte ako decko. :)
    Bylinky suším roky rokúce a vlastne ich pijeme celú zimu. Občas nejaký zelený a čierny čaj a inak len moje bylinky. :) Zdravím. D. :) Inak, krásne si to namiešala a fotky super.

    OdpovedaťOdstrániť