streda, 31. augusta 2016

Jelenie ragú

Divinu nemáme na stole často, ale občas sa objaví ...  Aj minule som dostala kus jelenieho stehna ...  a mala som chuť udusiť ho ...  urobila som dobre, mali sme vynikajúci obed ...


Budeme potrebovať :

600  g   jelenieho strehna
2 PL  masti
4 cibule
4-5  guličiek jalovca (borievok)
3  guličky  nového korenia
4  bobkové listy
mleté čierne korenie
soľ
malý paradajkový pretlak
2  PL  šípkového lekváru (ja som dala z čiernych ríbezlí)
2  dl  červeného vína
2  mrkvy
kúsok zeleru


a ideme na to ...
Na roztopenú masť dáme opiecť na hrubo nakrájanú cibuľu.
Mäso nakrájame na hrubšie kusy. Používam rovnaké množstvo mäsa a cibule (nie podľa váhy, ale podľa objemu).
 Keď máme cibuľu opečenú do zlato-hneda, pridáme mäso. Mäso opečieme zo všetkých strán. Pridáme jalovec (borievky), bobkový list, nové korenie, soľ a čierne mleté korenie. Postupne pridáme paradajkový pretlak a šípkový lekvár, zalejeme červeným vínom. Víno necháme vyvariť. Pridáme na kocky nakrájnú mrkvu a zeler . Podlejeme vodou a privedieme k varu. Potom oheň stiahneme na minimum a dusíme do mäkka. Na záver dosolíme a dokoreníme.

Pri divinovom mäse používame výrazné korenie. Paradajkový pretlak – koncentrát zahustí omáčku, preto nemusíme používať múku alebo zemiaky.

Ak si uvaríte jedlo podľa tohoto receptu, prajem dobrú chuť ... 
Vaša  Laura ♥



4 komentáre:

  1. Perfekný fotorecept. Tečú mi slinky :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Janka ďakujem ... Ragú chutilo vynikajúco ... divina je u nás veľká vzácnosť ...
      paa L.

      Odstrániť
  2. Musí to byť lahôdka! Ešte som jelenie nejedla :-(
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ja som divinu jedla prvý krát kedysi dávno na poľovníckom plese ...Odvtedy možno 2x ... Aj túto sme dostali od dobrého kamaráta ... pa L.

      Odstrániť