utorok, 5. apríla 2016

Pirohy zo zemiakového cesta s bryndzovovu plnkou

Tradičná kuchyňa starých materí je u nás dosť populárna ...  Preto mali v sobotu tieto pirohy úspech ...  :) Robila som ich zo zemiakového cesta, ale môžete ich urobiť aj z cesta  rezancového. 


Na cesto budeme potrebovať :

600 g  zemiakov uvarených v šupke
200 g  polohrubej múky
1 vajce
soľ

plnka:  
125 g  bryndze
2 väčšie zemiaky uvarené
soľ
údená slanina opražená

V šupe uvarené zemiaky necháme vychladnúť a postrúhame ich na jemnom strúhadle.   Pridáme múku, vajce, soľ a vypracujeme pevné cesto ...  ak sa zdá cesto mäkké,  pridáme múku ...
Zmiešaním bryndze a postrúhaných varených zemiakov  urobíme plnku ... môžete pridať aj posekanú pažítku.
Cesto vyvaľkáme na tenko,  vykrajujeme koliečka, naplníme ich a pomocou  "udelátka" alebo vidličky uzavrieme.
Uvaríme v osolenej vode, keď pirohy vyplávajú na vrch, sú hotové.
Na  tanieri posypeme opraženou slaninkou a pažítkou ... 

Prajem vám dobrú chuť ... 
Vaša Laura  ♥

10 komentárov:

  1. Lákavo vyzerajú....u nás by bol len ten problém, že keby som urobila zemiakové cesto, asi by som ťažko vysvetľovala prečo nie sú z neho napr. slivkové knedle :) môj syn je na sladké ale my s mužom by sme si určite dali aj tekéto. Takže mám riešenie: cesto rozdelím a urobím aj..aj...:) Maj sa pekne.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Toto poznám ... práve teraz v nedeľu som zamiesila kysnuté cesto ... Dcéra chcela slané rožky a muž makové ... Tak som robila každému podľa chuti ... V ceste nebol cukor, makovým to nevadilo ... :) Evka, pozdravujem ... pa L.

      Odstrániť
  2. Mňam, pochúťka ako hrom. Moja dcéra miluje takéto veci - bryndzáky (vraj haluše), takéto pirohy, ale aj rezance s tvarohom a slaninkou :) , áno a muž zasa slivkové knedle z tohto cesta... samé mňaminy. Tie tvoje sú veľmi lákavé. Obdivujem tvoje fotky, úžasne si nafotila všetko. Ja to fotím v rýchlosti pri varení, zababrem foťák, fotky vyzerajú halabala a sú aj halabala :-D no neviem, ako to ty fakt robíš, Lauri ;-)Paráda!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Keby si videla môj foťák, aký je niekedy zababraný, zamúčený ... A tvoje fotky sú výborné ... to len tebe sa zdajú obyčajné ... poznáš ich, sú ti všedné ... Tak isto vidím moje ja ... :) Nigina ... prajem všetko dobré ... pa L.

      Odstrániť
  3. Lauri, v sobotu sme mali presne také aj my, teda - ja som robila a muž jedol :-)
    Súhlasím s Niginou, moje fotenie je podobné, ako jej :-)
    Robím ich tiež zo zemiakového cesta, ale mám už zjednodušenie - uvarím už ošúpané a potom pomiesim a do toho tak ako ty múku....
    Naše deti ich zbožňujú, keď som v sobotu povedala, čo varím, všetci by chceli byť doma :-)
    Páááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Tak to je náhoda ... alebo sme naozaj dáke prepojené ... :)))) Danka ... maj sa dobre, pa L.

      Odstrániť
  4. Děvčata, my je nikdy nedělali, budu je muset ozkoušet. Je to v podstatě bramborové těsto a to máme rádi. Tento týden mají v Lidlu kostku brynzy asi za 19,- ..... vypravuju se tam..
    Lauro, měj se fajn. Jarka

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Jarka ... budem rada ak ich vyskúšaš ... potom daj vedieť, ako vám chutilo ... :)

      Odstrániť
  5. Robievala som na slano,ale plnka s bryndzou a zemiakmi mi nechutia,len ochutená bryndza s feferónkou a posypané škvarenou údenou slaninkou,to bolopre mňa...:-)
    Máš ich pekné.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Božka, ďakujem ... bryndzu s feferónkou vyskúšam ... asi ... :)))) ja by som aj mohla, len čo manžel ... :))

      Odstrániť