nedeľa, 17. apríla 2016

Ako sme varili lasagne ...

Pred týždňom priniesla dcéra domov balenie talianskych lasagní ... bola to výzva ... aby som ich konečne uvarila ... Mojou podmienkou ale bolo, že mi bude veľmi aktívne pomáhať ...  súhlasila ...  :)))


Budeme potrebovať :

balenie lasagní
250 g  strúhaného syra
Boloňská omáčka:
500 g  mletého mäsa
1  cibuľa
2 strúčky cesnaku
400 g  rajčinový pretlak alebo drvené paradajky
1-2 dl  červeného vína
soľ, mleté čierne korenie
bazalka, oregano
zeleninový vývar podľa potreby
Bešamelová omáčka:
100 g  masla
100 g  hladkej múky
1 liter mlieka
strúhaný muškátový orech

Najskôr si pripravíme omáčky :
Boloňská  :   Najskôr na oleji speníme cibuľu a pretlačený cesnak. Pridáme mäso a necháme ho zatiahnuť.  Osolíme ho a dochutíme korením, podlejeme červeným vínom a chvíľu podusíme ... Potom pridáme rajčinový pretlak a pomaličky dusíme asi 20 minút.  Podľa potreby podlievame vínom, alebo vývarom. Nakoniec pridáme čerstvé bylinky.  (túto omáčku môžeme použiť aj na špagety, alebo iné cestoviny)
Bešamelová :  na miernom ohni rozpustíme maslo a nastrúhame kúsok muškátového orieška. Pridáme múku a za stáleho miešania postupne prilievame mlieko. Osolíme a pridáme korenie podľa chuti. Celú dobu miešame až sa nám vytvorí hladký krém.
Keď máme obe omáčky hotové, ideme vrstviť :
Ako prvú dáme boloňskú omáčku, na ňu rozotrieme bešamel. Omáčok nedávame veľa, aby nám vyšlo viac vrstiev.
Rozprestreme plátky surových lasagní ...
Opakujeme, kým neminieme všetky suroviny. Na poslednú vrstvu lasagní nanesieme obe omáčky a posypeme to strúhaným syrom.
Zapekaciu nádobu vložíme do vyhriatej rúry na 200 stupňov a pečieme 35 - 40  minút.
Pokiaľ recept vyskúšate, prajem vám dobrú chuť ...  :)
Vaša Laura ♥

 



10 komentárov:

  1. Odpovede
    1. Kirsti, ei vain näyttää maku oli erinomainen ... Rakastan italialaista ruokaa. :)

      Odstrániť
  2. Občas je dělávám, syn je miluje :-) Úžasná ta první fotka, to se až sliny sbíhají.
    Přeji krásný zbytek víkendu, Klárka.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Klárka ďakujem ... určite som ich nerobila posledný krát ... a teším sa na domáce čerstvé rajčiaky ... s nimi ti bude vynikajúce ... Prajem pekný týždeň ... L.

      Odstrániť
  3. To som ešte nerobila, ale jedla pri mojej neveste, robí ich výborne, vnuk ich má moc rád, ale pravdu povediac, ja radšej zjem zemiaky s mliekom :-)))
    Máš nádherné fotky, si skvelý fotograf!
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Každý máme svoje obľúbené jedlá ... tie ostávajú ako zlatý poklad našich kuchýň ... ale poklady treba občas aj doplniť ... :))) Danka pozdravujem ... pa pa L.

      Odstrániť
  4. To vypadá chutně,určitě udělám.Marie

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Marie, budem veľmi rada ... a keď vám bude chutiť, tak dvojnásobne ... :) L.

      Odstrániť
  5. Mňáááááám...takto robím aj ja, výborné a obľúbené jedlo...krásne si to nafotila. pá

    OdpovedaťOdstrániť
  6. Lauro, nikdy jsem je nedělala, ale určitě je to výborné jídlo ... fotky jsou parádní !
    Tak dobrou chuť k čemukoliv! Jarka

    OdpovedaťOdstrániť