pondelok 26. októbra 2015

Ako si pripraviť kus kus

Kuskus je vlastne jemnozrnná cestovina. Vyrába sa mletím a drvením tvrdozrnnej pšenice, z takzvanej semoliny, ktorá je pre výrobu kuskusu najlepšia. Z nej sa potom robia maličké guličky . Kuskus obsahuje veľa uhľohydrátov, bielkoviny, vlákninu, vitamíny skupiny B, E, vápnik , fosfor, železo a čo je najlepšie, že kuskus obsahuje iba malé minimum tuku.
Z kuskusu si môžme vyrobiť chutnú zdravú a lacnú večeru, ktorá nás príjemne zasýti. Môžme ho podávať k mäsu, ochutiť rôznymi bylinkami a koreninami ... 


Budeme potrebovať na 4 porcie :

250 g kus kusu
400 ml  vody
kúsok masla
soľ

Kus kus sa vlastne nevarí ...   odmerané množstvo kuskusu dáme do misky a zalejeme 1,5 násobkom vriacej vody, prikryjeme pokrievkou a necháme  tak 5-10 minút odpočívať.  Pokiaľ kus kus nevstrebe všetku vodu a nezmäkne.  Potom do neho vmiešame maslo a jedlo je hotové, pripravené k ďalšiemu použitiu.
Samotný je výborný ako príloha k mäsu, dá sa pridať do rôznych šalátov, ja som si z neho urobila ľahkú večeru s  varenou mrkvou, hráškom a strúhaným parmazánom ...

Tak čo ... vyskúšate kus kus ?   :)

Vaša Laura ♥

6 komentárov:

  1. Lauri, už jsem vyzkoušela a chutnal mi. Ale je to hodně dlouho. Takže jsi mne svou lehkou večeří pěkně naladila... no mám zase chutě, jako pokaždé, když k Tobě na blog zavítám :-) Krásný den A.

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Anička ... som rada keď zavítaš na môj blog ... :))))
      Ja si kuskus tiež nerobím často ale napravím to ... Je rýchlo hotový a dobre kombinovateľný ... to sa mi páči ...
      pa L.

      Odstrániť
  2. No Lauri, to je telepatia! Akurát som si kúpila kuskus a chcem si ho urobiť podľa receptu z internetu a ty mi ho hneď takto dáš :-)
    Hneď to budem cez víkend skúšať, tiež len s nejakou zeleninkou.
    Dík a prajem ti pekné dni!
    Pááá

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Danka ... to je teda náhoda ... :))) Tak nech sa ti jedlo z neho vydarí a kľudne si to potom daj na blog ... budem sa tešiť ... maj krásne dni Danka ... L.

      Odstrániť
  3. Lauri, si mi pripomenula kuskus, lebo ho mám v špajze kúpený, ale ešte som ho nikdy nerobila, Takže najbližšie idem na to . Dik. pá. D. :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dani ... urob si ho, vyskúšaj ... s poriadnym kusom mäsa pre tvojich chlapov ... :)))
      Maj sa dobre ... papa L.

      Odstrániť