nedeľa 21. septembra 2014

Tarte Tatin

História „La tarte des Demoiselles Tatin“, ako tento koláč nazývajú Francúzi, siaha až do sklonku 19. storočia.
Zaslúžili sa oň sestry Caroline a Stéphanie Tatin, ktoré viedli po svojom zosnulom otcovi v Lamotte-Beuvron v údolí rieky Loire hotel.
Sestry sa raz počas prípravy klasického jablčného koláča zarozprávali s hosťom, zabudli pripraviť cesto a nechali jablkovú náplň na platni príliš dlho. Práve tak vznikli nečakane znamenité skaramelizované jablká, ktoré potom už len stačilo priklopiť cestom, upiecť a nový skvelý koláč bol na svete.
V Paríži bol koláč prvý krát podávaný v kaviarni Maxim, kde je špecialitou dodnes. Jeho podoba se rozšírila i o hruškovú či  rajčinovú príchuť.


Budeme potrebovať :

asi 1 kg  jabĺk  (6 - 8 ks)
125 g  masla
125 g  kryštálového cukru
šťava z 1 citróna
cesto:
200 g  hladkej múky
100 g  masla
1 vajce
0,5 bal. prášku do pečiva
štipku soli
a 5 cl vody

Ošúpané jablká nakrájame na väčšie mesiačiky a v mise ich zalejeme šťavou z 1 citróna. Necháme chvíľu postáť.  Zatiaľ si pripravíme cesto zmiesením všetkých surovín. Odložíme ho do chadničky.
 
Na panvici s kovovou rúčkou (alebo v nádobe, ktorú môžeme neskôr strčiť do rúry) si rozpustíme maslo, pridáme cukor a rovnomerne ho rozhrabeme na celé dno. Stíšime plameň a do tohoto základu poukladáme jablká. Najskôr vypuklým dole a potom do medzier vypuklým hore. Musia byť husto vedľa seba.
Pridáme plameň na stred a po 10 minútach jablká začnú voňať po celom byte. Po  pätnástich minútach maslo začne bublať okolo jabĺk a cukor začne karamelizovať.
V tejto chvíli celú panvicu šupneme do rúry na 15 minút.
Rozvaľkáme si cesto na kruh o čosi väčší ako je priemer panvice.  Po 15-tich minútach vyberieme jablká z rúry, prikryjeme ich cestom, okraje povtláčame dookola a v strede urobíme diery, aby mal kade unikať vzduch.
Vložíme späť do rúry a pečieme ešte 20 minút na 200 stupňoch. Potom vyberieme a necháme chladnúť asi 10 minút.
Nakoniec panvicu priklopíme tanierom (táckou) a švihom prevrátime.  Koláčik je hotový ...  :)
Podávame s kopčekom šľahačky.





1 komentár: